In bijna een jaar tijd plaatsten we aardig wat artikelen (dit jaar bijna 300, dus bijna elke dag wel een nieuw bericht). Dan is het soms goed om nog eens terug te kijken naar al die interessante content die eigenlijk maar korte tijd echt op de voorpagina staat. Daarom nu aan het eind van dit jaar een paar artikelen rondom onze verschillende thema’s om nog eens wat extra aandacht te schenken aan de toffe content die we plaatsten! Deze keer een paar mooie artikelen in onze boekencategorie.

Gastblogs van auteurs

We vinden het altijd leuk om auteurs te vragen zelf iets te vertellen over hun werkwijze, hun wereld of hun personages. Ook dit jaar waren er heel wat auteurs die daar met alle liefde een gastblog voor wilden leveren. Zo was daar bijvoorbeeld Kirsten Groot die schreef over het Edo-Japan als inspiratiebron voor haar boeken van de serie Shirareta Sekai. En Patrick Berkhof, auteur van de Dizary boeken, had een gastblog voor ons geschreven over zijn wereld Dizary. Van Kim ten Tusscher verscheen dit jaar een nieuw boek in haar serie waarin gedaanteverwisselaar Lilith een grote rol heeft en daarom ging Kim in haar gastblog in op dit bijzondere fenomeen. Ook Julian ten Böhmer schreef een gastblog voor ons over zijn ervaringen in het schrijven van fantasy en zijn Cirkel van Vier in het specifiek. Ook volgend jaar willen we weer mooie gastblogs verzorgen, dus ben je een auteur en vind je het leuk om over je boeken of wereld te schrijven, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Fantastische naslagwerken

Zoals je uit mijn artikelreeks Reis door fantasywerelden had kunnen opmaken (waarin ik onder andere MidkemiaSiala en Osten Ard ben doorgereist), vind ik het heerlijk om mezelf te verliezen in de achterliggende geografie en geschiedenis van een verzonnen wereld. Als er een boekenreeks is die mij aanspreekt, doe ik vaak mijn best om ook een eventuele compendium erbij te verzamelen, om net nog een beetje meer te weten te komen over de gedachten van de schrijver bij het schrijven, en over de personages, volkeren, landen of geschiedenis van de boeken. In het artikel Favoriete naslagwerken bij fantasywerelden zette ik een paar van mijn favoriete naslagwerken op een rijtje, zoals over de Wereld van Het Rad des Tijds en de Donkere Toren Concordantie.

De fantasywereld in coronatijd

Het lezen van boeken of bezoeken van fantasyfestivals is voor velen een heerlijke ontsnapping naar een wereld vol fantasie. Helaas is de ruwe werkelijkheid dat bezoekjes aan evenementen er voorlopig nog steeds niet in zit. Dit geldt ook nog steeds voor de uitgevers, muzikanten en andere standhouders die op deze evenementen een mooie doelgroep vonden. Er werden dit jaar echter hele originele en coole alternatieven gevonden om toch boeken te presenteren en met de fans in contact te komen, bijvoorbeeld door Facebook Live evenementen als Zilverfest, CelticaFest en de Nimisa Dag. FantasyWereld lichtte een paar organisatoren eruit in speciale artikelen, zoals de verschillende initiatieven van Zilverspoor en die van Castlefest.

FantasyWereld Podcast

Een van de dingen waar ik erg trots op ben is het opstarten van de FantasyWereld Podcast! In deze (ongeveer) maandelijkse podcast bespreken we met verschillende gasten alle onderwerpen die je ook op FantasyWereld.nl terug kunt vinden: dus alles over fantasy- en sciencefictionboeken, films, spellen en evenementen. Er zijn inmiddels drie afleveringen verschenen, allemaal te beluisteren op je favoriete podcastkanaal, of via de website Audiogeeks.nl. Een volgende is ook al in de maak, met niemand minder dan Zilverspooruitgever en auteur Cocky van Dijk.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie