BoekenBoekachtergrondReis door fantasywerelden #1: Osten Ard

Reis door fantasywerelden #1: Osten Ard

-

Als ik een boek open sla en er een mooie landkaart verschijnt gaat mijn hart altijd ietsje sneller kloppen. De wetenschap dat er een nieuwe wereld voor me ligt om te verkennen geeft me de voorpret om snel te beginnen. Zo kon ik me vroeger helemaal verliezen in de topografie van Midden-Aarde, de Vier Landen van Shannara, Randland of Midkemia. Een goed verhaal en een prettige schrijfstijl die de wereld mooi laat ontvouwen is natuurlijk een vereiste om ook daadwerkelijk van de wereld te gaan houden, maar toch is een mooi vormgegeven kaart waar al een en ander wordt uitgelicht van de wereld een pluspunt. 

Daarom begin ik deze nieuwe artikelreeks, waarmee ik jullie mee terugneem naar oorden waar ik mij helemaal thuis heb gevoeld, zowel van recente boeken als klassiekers. Het wordt geen uitgebreide verkenningstocht door de werelden, maar eerder een verzameling van landkaarten met hier en daar wat begeleidende context, zodat je weet welke boeken je moet lezen om dezelfde wereld in te duiken. Een ode aan landkaarten. Laat vooral weten wat je ervan vind en wat je mist voor volgende delen!

De aftrap begint met Osten Ard, aangezien we nog steeds in de ban zijn van Tad Williams, die na tientallen jaren eindelijk is teruggekeerd naar zijn wereld van Heugenis, Smart en Sterrenzwaard!

De wereld van Osten Ard

De wereld van Osten Ard, © Isaac Stewart.

We beginnen onze reis door Osten Ard in Hayholt, waar in De Drakentroon de jonge keukenhulp Simon Uilskuiken wordt geïntroduceerd. Hayholt (klik hier voor kaartje van de stad) is de hoofdstad van Erkynland en centrum van Osten Ard. Bovendien is het de woonplaats van de legendarische koning Prester John. Na zijn overlijden in het begin van het eerste boek wordt de troon opgevolgd door Prins Elias, die Osten Ard in chaos werpt na een bondgenootschap met de Stormkoning, de leider van de kwaadaardige Nornen. Vanuit verschillende oogpunten wordt er daarna strijd gevoerd om het kwaad te verslaan. Zo kunnen we als lezer met verschillende groepen meereizen door heel Osten Ard en ontmoeten we de vele volkeren die het bewonen: We reizen door de prachtige bossen van Aldheorte, gaan in gevecht met een draak op de berg Urmsheim, komen trollen tegen uit Yaqanuc, ontmoeten mensen van Rimmersgaarde, Nabban, Hernysitr en Wran en beklimmen zelfs Stormpiek, de basis van de Stormkoning!

Dit kunnen we allemaal lezen in de boeken van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard: De Drakentroon, De Steen des Afscheids en De Groene Engeltoren deel 1 en 2. Maar ook in de vervolgtrilogie zal Osten Ard het middelpunt zijn van de gebeurtenissen. Deel 1, De Kroon van Heksenhout is deze maand verschenen, met deel 2 en 3 nog in aantocht. In De Drakentroon was al een mooie uitgebreide kaart te vinden van Osten Ard, maar die in De Kroon van Heksenhout zijn er alweer heel wat details bijgekomen. Ook verschijnen er twee kortere verhalen rondom de serie die wat invulling geven aan de wereld. De eerste daarvan, Het Hart van Steen is al verschenen en had nog een extra leukigheid: het gaf ons een inkijk in een deel van de wereld die we nog niet zo hadden verkend: Nakkiga.

– Vanaf hieronder SPOILERS voor iedereen die de eerste trilogie nog niet heeft gelezen. –

Nakkiga

Kaart van Nakkiga, © Isaac Stewart.

Het Hart van Steen, volgt de verslagen Nornen na hun nederlaag aan het einde van de eerste trilogie terug naar hun stad Nakkiga. Ze worden op de hielen gezeten door hertog Isgrimnur uit Rimmersgaard, die in opdracht van (inmiddels) koning Simon en koningin Miriamele een einde moet maken aan de bedreiging. Langzaam komen we weer meer te weten over de Nornen en hun geschiedenis en kunnen we hun daden in een beter licht plaatsen. Wat er is overgebleven van hun leger vlucht in het boek terug naar de eeuwenoude stad Nakkiga in het noorden, midden in de bergen. Als ze deze weten te bereiken wordt het door de ligging erg moeilijk voor de mensen om de Nornen te verslaan, dus Isgrimnur zet alles op alles om dit te voorkomen. De Nornen kennen de weg natuurlijk op hun duimpje en hebben wat verrassingen in petto voor hun achtervolgers. Zo komen we langzaam meer te weten over dit onherbergzame gebied!

Boeken die zich afspelen in deze wereld:

Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard

  • De Drakentroon
  • De Steen des Afscheids
  • De Groene Engeltoren A: De Belegering
  • De Groene Engeltoren B: Het Onzet

De Laatste Koning van Osten Ard

  • De Kroon van Heksenhout
  • Empire of Glass (nog niet verschenen)
  • The Navigator’s Children (nog niet verschenen)

Overige boeken

  • Brandende Man
  • Het Hart van Steen
  • The Shadow of Things to Come (nog niet verschenen)

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties