BoekenBoekachtergrondGastblog Kim ten Tusscher - Gedaanteverwisselaars

Gastblog Kim ten Tusscher – Gedaanteverwisselaars

-

Van Kim ten Tusscher zal deze maand Blind verschijnen, het vierde deel van de Vertellingen van de Ondergang. Deze serie bouwt voort op de Lilith-trilogie en zal uiteindelijk vijf delen omvatten. In de boeken van Kim speelt gedaanteverwisselaar Lilith een grote rol en daarom gaat Kim in dit gastblog in op dit bijzondere fenomeen. Wil je meer te weten komen over de wereld waarin Kim haar boeken laat afspelen? Lees dan ook vooral het artikel Reis door fantasywereldden #4: Eadunakh.


Lijkt het je niet heerlijk dat je zou kunnen veranderen in een dier en dus eigenlijk de mogelijkheden zou hebben van twee soorten? Het heeft ontzettend veel voordelen om een mens te zijn, maar soms is de kracht van een leeuw of de gave om ’s nachts te kunnen zien als een uil erg handig. Of dat je je vleugels kunt uitslaan en vertrekken. Het lijkt me geweldig.

Gedaantewisselaars spelen een grote rol in mijn verhalen. Lilith is een Drakenvrouw, Kiril een Wolf. In het leger worden Vogels veelvuldig ingezet als verkenners en boodschappers. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Word je een gedaantewisselaar door keuze of erfelijkheid? En waarom komen ze in mijn wereld voor?

Het ras van gedaantewisselaars is een creatie van de Magiemeesters. Duizenden jaren geleden arriveerden de arrogante Hurath in het land van de Nicasiërs. De Nicasiërs waren vriendelijk en misschien een tikkeltje naïef. Ze verwelkomden de nieuwkomers in hun midden, deelden hun eten en gaven hen een plek om te slapen. Te laat kregen ze door wat de werkelijke intentie van de Hurath was: hen onderwerpen. De meeste Nicasiërs hadden niet de moed om terug te vechten, maar een kleine groep deed dat wel. Die was echter kansloos…

Tot de Magiemeesters zich met de strijd gingen bemoeien. Zij gaven de verzetsleden de gave om te wisselen. De leider van het verzet werd de eerste Draak en de anderen kregen een dierlijke vorm die paste bij de rol die ze tot dan hadden gespeeld. Met deze nieuwe kracht werden de Hurath eindelijk verdreven en niet lang daarna werd het koninkrijk Groot Merzia gesticht.

De wisselaars die de Magiemeesters creëerden, zijn bijna allemaal geïnspireerd op de – in Liliths wereld – bestaande dierenrassen. Er zijn echter twee uitzonderingen: de Eenhoorns en de servi. Deze twee zijn specifiek gevormd voor de taak die zij kregen.

Alles aan de Eenhoorns is toegespitst op het graven van tunnels. Het algemene beeld dat mensen bij Eenhoorns hebben – wit, elegant, paardachtig – is echt een sprookje. Eenhoorns zijn grofgebouwd en gespierd. Ze hebben een donkere, dikke vacht en een korte hoorn. Na de oorlog tegen de Hurath is er niets meer van hen vernomen. Ze leven een verborgen leven in Kurush Kuru, de woestijnstad onder de grond.

De servi zijn een watersoort die tijdens de oorlog langs de kust en in de rivieren en meren patrouilleerden. Ze kunnen tegenwoordig niet meer transformeren en hebben nu een amfibische tussenvorm. Waarom dat zo is? Dat weet ik eigenlijk zelf ook nog niet. Maar zo’n vraag is vaak de start van een nieuw verhaal, dus dat antwoord komt zeker nog een keer.

De cover van Blind, later deze maand beschikbaar.

Het kunnen transformeren is in mijn boeken een combinatie van magie en erfelijkheid. Je kunt niet kiezen welk dier je wordt. Zijn je voorouders Draken, dan ben jij er ook één.

Wisselaars groeien op als gewone kinderen. Pas in de puberteit krijg je de wisselaardroom. Dan wordt een magiër ingeschakeld die je de amulet en een bijbehorende spreuk geeft. Er ontstaat zo een band tussen wisselaar en de magiër. Vaak is deze intens en hebben beide contact met elkaar via gedachtespraak. In sommige gevallen merken magiër en wisselaar nooit meer wat van elkaar.

Die magiërs zijn in bijna alle gevallen mensenmagiërs. Daar zit geen andere reden achter dan dat wolven, leeuwen of andere dieren zich niet met mensen bemoeien en ook geen magiërs hebben die zouden kunnen helpen.

De enige uitzondering vormen de draken. Zij hebben een intelligentie die vergelijkbaar is met die van mensen. In veel gevallen hebben mensen en draken ook een verbond. En niet onbelangrijk: er zijn draken die magie hebben. Nog altijd is er de regel dat een Drakenmens aan een magiërdraak wordt gebonden en niet aan een mensenmagiër. De draken van weleer vreesden namelijk dat een mensenmagiër misbruik zou maken van de kracht van een Draak.

Die angst is uitgekomen toen de meedogenloze Kasimirh Lilith in handen kreeg. Hij wachtte niet tot Lilith de droom kreeg, maar hij probeerde haar transformatie te forceren. Toen Lilith acht jaar oud was, lukte dat en werd ze voor het eerst een Draak. Ze was nog zo jong, dat ze volledig onder Kasimirhs macht kwam te staan. Hij beheerste haar gedachten en kon haar zelfs op afstand laten veranderen. Met Lilith had hij een machtig wapen in handen gekregen dat hij naar eigen wil kon vormen en dat hij inzette tegen de steden en dorpen van Naftalia en later Merzia.

En daarmee zijn we eigenlijk aan het begin van Gebonden in Duister aangekomen als Lilith eindelijk de moed heeft gevonden om voor Kasimirh te vluchten. Want hoewel ik aan het begin van dit artikel schreef hoe heerlijk het me lijkt om een wisselaar te zijn, denkt Lilith daar heel anders over. Voor haar is het een vloek in plaats van een gave. Waarom? Dat moet je maar lezen in de Lilith trilogie en in de Vertellingen van de Ondergang.

Boeken van Kim ten Tusscher:

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties