BoekenBoekachtergrondFantasyWereld's Favoriete Fantasyboeken van 2017

FantasyWereld’s Favoriete Fantasyboeken van 2017

-

Het is nog maar heel even 2017 en traditiegetrouw kijkt de redactie van FantasyWereld nog even terug naar alle mooie boeken van afgelopen jaren en aan welke boeken wij de beste herinneringen hebben overgehouden. Natuurlijk willen we ook graag weten welk fantasyboek jou het meeste plezier heeft bezorgd in 2017. Laat het ons weten door onder het artikel een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 

Vrouwe Middernacht – Cassandra Clare

Joke: Toen ik hoorde dat er een vervolg kwam op De kronieken van de onderwereld kon het boek er niet snel genoeg zijn. De serie zelf was al fantastisch en ook de prequel-serie was geweldig! De verwachtingen waren dus hooggespannen en godzijdank(!) wist Vrouwe Middernacht te overtuigen. Emma en Julian zijn heel realistische personages en de onderlinge dynamiek leest als een trein. Allebei worstelen ze met het verleden en het is duidelijk dat ze beiden anders omgaan met die worsteling. Ook de rest van de verhaallijn is hier weer erg mooi uitgewerkt en nergens krijg je het gevoel dat het verhaal langdradig wordt. Hoewel de wereld van de Schaduwjagers al heel veel uitleg gekregen heeft in de vorige series, slaagt Cassandra Clare erin om nog nieuwe, geloofwaardige elementen te introduceren. Nu kijk ik erg uit naar deel twee Schaduwheer dat in januari uitkomt!

 

De beer en de nachtegaal – Katharina Arden

Freya: Wanneer je rond de Kerst jouw favoriete boek van het jaar moet gaan bedenken, dan is een sprookje toch wel het eerste dat er in mij opkomt. Dit jaar heb ik het geluk gehad één van de mooiste sprookjesverwerking te lezen, die ik in mijn handen heb gehad. Ik heb het natuurlijk over De beer en de nachtegaal van Katharina Arden. Haar fijnzinnige verweving van historie en volksvertelling heeft mij verwonderd en betoverd. Het bewijst maar weer eens dat Oosterse sprookjes te lang in de schaduw van Westerse sprookjes hebben gestaan. De magie en realisme die afspatten van dit verhaal laten een meesterlijke kunst van vertelling zien. Een prachtig boek waarmee ik het leesjaar vol plezier mee heb afgesloten. 

Hof van vleugels en verwoesting

Denise: Hof van vleugels en verwoesting is mijn favoriete boek van 2017. Ik keek reikhalzend uit naar dit laatste deel van de trilogie van Maas en het heeft zeker niet teleurgesteld. Feyre is een fantastisch personage en ook de anderen uit de groep heb ik stuk voor stuk in mijn hart gesloten (maar vooral Rhys, natuurlijk). Het plot deed me duizelen, zo goed zat alles in elkaar! Na dit boek kwam ik zelfs in een korte leesdip omdat niets kon tippen aan dit prachtige en epische slotdeel. Ik ben blij dat Maas besloten heeft nog meer verhalen te schrijven die zich in deze wereld afspelen, want ik wil meer!

Iskari – Kristen Ciccarelli

Marije: Het afgelopen jaar zijn er weer ontzettend veel toffe fantasyboeken verschenen, waardoor het toch elk jaar weer erg moeilijk is om één favoriet te kiezen. Eén boek dat me in elk geval erg is bijgebleven is Iskari 1: De laatste Namsara van Kristen Ciccarelli. Dit boek heeft me van begin tot eind weten te betoveren met zijn prachtige wereld, sfeervolle beschrijvingen en sterke personages (en vergeet die prachtige cover niet!). Het bijzondere aan dit verhaal is dat het eigenlijk niet echt één verhaal is, maar net zoals Duizend-en-één-nacht uit meerdere verhalen bestaat. Dat zorgt ervoor dat Iskari een ontzettend goed uitgedachte achtergrond heeft, die soms misschien wat complex is, maar het verhaal vooral erg geloofwaardig maakt. En daarbij zit het boek natuurlijk vol verrassende plotwendingen, bijzondere draken en een wel héél interessante jongen, wat Iskari voor mij toch wel één van de toppers van 2017 maakt! 

Het boek van stof 1: La Belle Sauvage – Philip Pullman

Alexandra: Mijn persoonlijke favoriet dit jaar is Het Boek van stof 1: La Belle Sauvage. Dit boek werpt nieuw licht op de al zo bekende Noorderlichttrilogie van Philip Pullman. Deze keer lezen we ook over Lyra, maar hier is ze nog maar een baby. We maken kennis met Malcolm Polstead, een lieve en dappere jongen die onverhoopt verwikkeld raakt in een stroomversnelling van avonturen en mysteries. Ondanks dat het tempo van het boek vrij laag lag, weet Pullman met zijn meesterlijke schrijfstijl zowel de oude als de nieuwe fan eindeloos te boeien! De voorkant is bovendien ook een plaatje! Laten we hopen dat Pullman ons niet te lang in afwachting laat en dat deel 2 snel komt!

The Witcher – Het Seizoen van Stormen – Andrzej Sapkowski

Immanuel: Geen roman en geen verhalenbundel, The Witcher – Het Seizoen van Stormen is mijn favoriete boek van 2017. De Hekser Geralt van Rivia is zijn speciale zwaarden kwijtgeraakt en dat maakt zijn leven ineens een stuk ingewikkelder. Er zit een rode draad in het boek, maar tegelijkertijd belandt Geralt van het ene avontuur in het andere, als een reeks verhalen die naadloos in elkaar overlopen. Daardoor weet je nooit wat er gaat gebeuren. Verfrissend, en veel meer zoals onze eigen levens ook verlopen zodat de plot natuurlijk aanvoelt en niet als een verhaal om het verhaal.

Hoogtepunt is altijd weer de schrijfstijl van Sapkowski. Met enkele subtiele woorden krijgen we een kijkje in de diepten van de ogenschijnlijk zo lompe hekser en andere personages. Door een rake omschrijving of juist iets dat ongezegd blijft heb ik vaak hardop moeten lachen. Een goed teken dat dit een topboek is.

De Nieuweling – Taran Matharu

Joost: De Nieuweling is mijn favoriete fantasyboek van 2017. Dit eerste deel van De Summoner-serie is een perfecte introductie op de magische wereld van Fletcher. Deze fantasywereld zit vol met dwergen, elfen, mensen en orks en de onderlinge banden tussen deze wezens is heel interessant. Daarbij hebben de Summoners allemaal hun eigen demon, wat een aanrader is voor de fans van Pokémon. Matharu’s verhaal is herkenbaar, maar hij weet veel originele aspecten in zijn wereld toe te voegen. Zijn adembenemende schrijfstijl is heel beeldend en de opbouwende spanning zorgt ervoor dat je maar al te graag meer wilt lezen. Ik ben in ieder geval een groot fan van Fletcher en zijn demon!

De Kroon van Heksenhout – Tad Williams

Dave: 2017 was het jaar van de terugkeer van de fantasylegende Tad Williams naar Osten Ard! Niet zonder reden stonden we als FantasyWereld een week lang in het teken van deze auteur en als kers op de taart kwam hij ook nog eens op bezoek naar Nederland zodat we een interview met hem konden houden! Hij was hier natuurlijk om zijn eerste boek uit de nieuwe serie De Laatste Koning van Osten Ard te promoten: De Kroon van Heksenhout.

Lang geleden heb ik de eerste serie, Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, gelezen en me er helemaal in verloren. Ik stond dus enorm te popelen om me weer in de wereld van Osten Ard te begeven. En De Kroon van Heksenhout (en overigens het eerder dit jaar verschenen korte tussendeel Het hart van steen) maakte mijn verwachtingen meer dan waar! Een heerlijk nieuw avontuur in een bekende wereld met nieuwe en bekende personages, geschreven in een heerlijke stijl zoals Williams dat kan. Ik kan niet wachten op februari voor het tweede deel!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties