BoekenBoekrecensiesSummoner 1: De Nieuweling - Taran Matharu

Summoner 1: De Nieuweling – Taran Matharu

-

Fletcher woont al zijn hele leven in het rustige dorpje Pelt in het noorden van Hominum, waar hij zijn pleegvader Beron helpt in zijn smidse. Tot Fletcher er op een dag per ongeluk in slaagt om een demon op te roepen en beseft dat hij dus beschikt over de gave van de summoners. Maar dan wordt hij diezelfde nacht nog beschuldigd van een misdaad en besluit hij te vluchten.

Na enkele omzwervingen belanden Flechter en zijn demon Ignatius uiteindelijk op de Vocans Academie voor summoners, waar hij zo goed mogelijk met zijn gave zal leren omgaan. Hij is echter niet de enige op de academie en de eerstejaars zijn verdeeld in edelen en burgers. De edelen zijn al veel bedrevener in het omgaan met hun demonen en voelen zich daardoor verheven boven de burgers. Samen met enkele vrienden onder de burgerleerlingen moet Flechter zich staande weten te houden in het gevaarlijke machtsspelletje dat de edelen spelen.

Vrienden en bullebakken
Al vanaf het begin is duidelijk dat Fletcher een buitenbeentje is in Pelt en dat de zoon van de lokale rijke stinkerd, Didric, het erop voorzien heeft om Fletchers leven zuur te maken. Fletchers frustratie en haat ten opzichte van Didric druipen van de woorden af, maar ook de machteloosheid die hij voelt om de situatie. Hoewel hij bij Beron een goede familie heeft gevonden, blijft hij altijd anders. Als hij er dan ook nog in slaagt om een demon op te roepen, weliswaar per ongeluk, beseft hij dat hij niet kan blijven zonder iedereen in gevaar te brengen.

Flechter vlucht dan richting de hoofdstad Corcillum. Taran Matharu beschrijft wel dat hij meer naar het zuiden gaat en hij doet dat uitstekend, maar een landkaart was wel fijn geweest om Hominum nog meer in beeld te brengen. Ondanks de ontbrekende landkaart heb je wel nergens het gevoel dat je iets mist. Fletchers wereld bestaat eerst enkel uit Pelt en vervolgens blijft hij zo goed als altijd op de Vocans Academie en in de directe omgeving. Aangezien Flechters wereld enkel uit die plekken bestaat is een kaart niet echt nodig en bovendien leeft de academie ook echt. Je ziet de hallen en de leslokalen voor je en vooral de verschillen tussen de leerlingen zijn enorm duidelijk.

Als Fletcher dacht dat hij zijn persoonlijke bullebak achtergelaten had in Pelt dan krijgt hij op Vocans de onaangename verrassing om Tarquin en Isadora te ontmoeten. Een tweeling van edele afkomst die met glans de rol van verwende nesten en hooghartige tieners op zich nemen. Op sommige momenten zou je ze zelf uit het boek willen trekken en, om het netjes uit te drukken, een pak voor hun broek willen geven! Gelukkig zijn niet alle leerlingen zo en zijn er ook aangename personages aanwezig, zoals de dwerg Othello, die uiteindelijk Fletchers beste vriend wordt.

Taran Matharu heeft een magische en verslavende wereld weten te scheppen die je niet meer aan de kant kan leggen.

Vindingrijkheid
Het verhaal behoudt de hele tijd een enorme vaart, waardoor je blijft lezen. Het is dus goed mogelijk dat je het boek in twee dagen uit hebt, omdat je het gewoon niet weg kan leggen. Matharu heeft echt een verhaal gecreƫerd dat je niet loslaat en de vindingrijkheid van de personages om met allerhande situaties om te gaan, laat je genieten van elke bladzijde. Ondanks zijn onbekende achtergrond blijft Fletcher positief en laat hij zich daardoor niet beperken. Hij gebruikt zijn eigen verstand om de huidige norm in vraag te trekken en zijn eigen persoon te worden.

Cliffhanger
Matharu sleept je van de ene situatie naar de andere en laat je enorm meeleven met Fletcher en zijn vrienden. De hele verhaallijn bouwt op naar het einde van het eerste jaar op de academie en zelfs het eindexamen is niet wat je verwacht. Maar zelfs dat is niet voldoende voor Matharu, hij sluit het boek af met een enorme cliffhanger, waardoor je reikhalzend uitkijkt naar het vervolg.

Conclusie
Summoner 1: De nieuweling is een wervelend verhaal dat je vanaf de eerste letter niet meer loslaat tot de laatste bladzijde. Taran Matharu heeft een magische en verslavende wereld weten te scheppen die je niet meer aan de kant kan leggen. De cliffhanger laat je reikhalzend uitkijken naar het vervolg dat hopelijk in stijgende lijn verder gaat. Zeker een aanrader!

Summoner 1: De Nieuweling
Summoner 1
Taran Matharu
Van Goor

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joke Michielsen
Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Summoner 1: De Nieuweling - Taran Matharu