BoekenBoekachtergrondFantasy Subgenres

Fantasy Subgenres

-

Fantasy is een heel breed en divers genre, onder te verdelen in vele subgenres. Ook hebben andere genres (denk aan sciencefiction of horror) grote raakvlakken met de fantasy. Hoewel het altijd lastig is om boeken in hokjes te stoppen en grenzen tussen subgenres en soms zelfs genres te definiëren, zijn er ruw gezegd de volgende subgenres te benoemen:

Chicklit Fantasy

In fantasyverhalen zijn de persoonlijke besognes van de hoofdpersonen en hun relaties met andere personages het belangrijkste gegeven. Vaak worden hun onderlinge relaties in vlot geschreven taal en flink wat humor op papier gezet. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Edelsteen-trilogie van Kerstin Gier en de Soul Seekers boeken van Alyson Noel.

Lees onze aanbevelingen voor dit genre >>

Contemporaine Fantasy

Bij contemporaine fantasy (soms ook wel Urban Fantasy genoemd) speelt het verhaal zich af in onze tijd en in onze wereld. Er wordt hierbij vaak een verborgen laag aan onze wereld toegevoegd, waar slechts een select gezelschap toegang tot heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Kronieken van de Onderwereld van Cassandra Clare. Ook de Harry Potter boeken van J.K. Rowling zijn een goed voorbeeld van dit genre. Dit verhaal speelt zich af in onze tijd, maar de wereld van de tovenaars is voor de gewone mensen onzichtbaar.

Dystopische Fantasy

Dystopische Fantasy speelt zich vaak af in een toekomst waarbij de mensheid leeft in een samenleving met enkel negatieve aspecten. Het is het tegenovergestelde van een utopische samenleving. Vaak zijn het samenlevingen waar geen vrijheid meer bestaat, de mensheid wordt gecontroleerd door middel van robots/computers of waarin de bewoners geen eigen meningen of gevoelens mogen hebben. Een voorbeeld is De Hongerspelen, waar eens in het jaar jongeren elkaar moeten vermoorden terwijl de rest van de bevolking verplicht moet toekijken.

Lees onze aanbevelingen voor dit genre >>

Epische Fantasy (ook wel High Fantasy)

Het bekendste genre van fantasy. In deze boeken speelt het verhaal zich af in een compleet verzonnen wereld, waar magie en vreemde rassen zoals dwergen en elfen een grote rol spelen. De held in het verhaal speelt vaak de hoofdrol in een allesbeslissende strijd van het Goede tegen het Kwade en zijn lot beslist het lot van de wereld. Een serie die dit genre heel duidelijk uitademt is Het Rad des Tijds, van Robert Jordan.

Lees onze aanbevelingen voor dit genre >>

Humoristische Fantasy

Dit genre spreekt redelijk voor zich. In boeken van dit genre staat de humor centraal en worden de helden en hun queeste vaak op de hak genomen. Het beste voorbeeld in dit genre is de Schijfwereld reeks van Terry Pratchett, maar ook de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams is een goed voorbeeld.

Horror

Horror is een ander subgenre dat net als sciencefiction eigenlijk een geheel eigen genre is. Maar voor de volledigheid staat hij hier ook nog tussen. De rijke traditie van horrorverhalen vind zijn oorsprong in de Gotische romans waar Kevin Valgaren ooit als eens een uitgebreide artikelreeks over schreef op FantasyWereld. Het hoofdthema is angst, in allerlei vormen. Angst voor het kwade, het onbekende, monsters onder je bed of gewoon angst voor de mensen om je heen, of zelfs voor jezelf. Klassieke voorbeelden zijn Frankenstein en Dracula, maar voor hedendaagse horror kun je bijvoorbeeld goed terecht bij Stephen King.

Lees onze aanbevelingen in dit genre >>

Low Fantasy

Low fantasy is een genre waarin magie een niet al te grote rol speelt. Terwijl High Fantasy-verhalen zich vaak afspelen in verzonnen werelden, waarin magie en wonderlijke wezens normaal zijn, zou je kunnen zeggen dat Low Fantasy-verhalen zich afspelen in een wereld als de onze en is magie nauwelijks aanwezig. Omdat magie een minder prominente (of soms zelfs afwezige) rol speelt, gaat het bijna om historische romans (vaak gesitueerd in de middeleeuwen). Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin is hier een goed voorbeeld van.

Science Fiction

Hoewel het eigenlijk een geheel op zichzelf staand genre is, dient sciencefiction (SF) ook genoemd te worden. In dit genre spelen de verhalen zich af in de toekomst en/of in de ruimte, waarbij de technologische ontwikkelingen vergevorderd zijn.

Lees onze aanbevelingen van dit genre >>

Steampunk Fantasy

Steampunk verhalen spelen zich in het algemeen af in een wereld waarin de technologische uitvindingen allemaal worden aangedreven door stoom. De setting is vaak een Victoriaanse samenleving. Een voorbeeld van Steampunk is De Stoomvlinder.

Sword & Sorcery

In dit genre speelt de actie de belangrijkste rol in het boek. Het verhaal wordt gedreven door actiescènes, waarbij vaak persoonlijke conflicten worden uitgevochten. Dit in tegenstelling tot de Epische Fantasy, waar vaak het lot van de hele wereld op de schouders van de held ligt. Voorbeelden van dit genre zijn bijvoorbeeld de Kronieken van de Drenai van David Gemmel.

Lees onze aanbevelingen voor dit genre >>

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties