BoekenBoekinterviewsInterview met Alexey Pehov

Interview met Alexey Pehov

-

 Alexander Pehov is een Russische succesauteur die in eigen land al vele fantasyboeken heeft uitgebracht en verschillende genreprijzen heeft gepakt. Ook internationaal is hij nu doorgebroken met zijn Chronicles of Sial. In Nederland is nu het eerste deel van deze trilogie, De Vloek van de Schaduw, verschenen. Op de Elf Fantasy Fair in 2011 kwam Alexey langs om de fantasyliefhebbers van Nederland te ontmoeten.

Ik heb gelezen dat je al van jongs af aan fantasierijke verhalen vertelde. Maar je bent pas serieus gaan werken aan een professionele schrijverscarrière vanaf het moment dat een uitgever per toeval op een, op internet gepubliceerde, tekst stuitte en je overhaalde om hier iets mee te gaan doen. Was het altijd je droom om schrijver te worden?

Ja, ik wilde een schrijver worden. Maar ik ben altijd geïntimideerd geweest door alle dikke boeken die ik las. Ik kon me niet voorstellen dat ik een verhaal kon maken dat interessant genoeg was om een hele roman te vullen. Ik had dus een duwtje in de rug nodig en vertrouwen in mijzelf, om te geloven dat ik wel degelijk iets moois kon schrijven, dat mensen daadwerkelijk zouden willen lezen..

Kun je ons iets vertellen over de manier waarop je je boeken schrijft? In hoeverre heb je een vast verhaal in je hoofd en in hoeverre verandert deze tijdens het schrijven?

Een boek is als een parelketting. Het plot bestaat uit vele kralen en de schrijver rijgt deze aan elkaar. Ik heb deze kralen van mijn plot als afzonderlijke episodes in mijn hoofd en als ik ga schrijven aan de verhaallijn van mijn boek, schrijf ik deze rondom deze kralen. Mijn boeken ondergaan vele veranderingen, voordat de laatste editie naar de drukker gaat. Daarom blijft het altijd interessant om te werken aan mijn verhalen.

Waar haal je de inspiratie vandaan om deze verhaallijnen, personages en werelden te creëren?

Ik krijg mijn inspiratie van de echte wereld, van delicate nuances, schilderkunst en kleuren. Elk voorwerp, elke situatie kan mij helpen bij het creëren van een nieuwe, paradoxale wereld. Het is als het lopen langs een rustige weg, wanneer uit het niets een baksteen op je hoofd valt… opeens gebeuren er onverwachte dingen.

Naast solo-projecten heb je ook veel boeken geschreven samen met andere auteurs. Wat zijn de voordelen van het samen schrijven en welke manier heeft jouw voorkeur?

Ik word altijd erg enthousiast van de kans om nieuwe dingen te leren van iemand anders en om te zien hoe hij of zij Fantasy beleeft. Daarbij komt dat door het werken met andere mensen je wereld dat je hebt bedacht groter wordt, meer divers en veel diepgaander. Ik hou zowel van alleen schrijven als het samenwerken met een ander, het zijn twee heel verschillende manier van creatief bezig zijn.

Je vrouw schrijft ook en jullie zelfs samen enkele boeken geschreven. Kun je ons iets vertellen hoe dit proces verloopt? Verdeel je scènes of schrijf je gezamenlijk aan stukken tekst?

We werken op verschillende manieren, dit hangt helemaal af van het boek. We discussiëren over de personages en het plot. Daarna maak ik een raamwerk voor de tekst, een ruwe versie van het boek. Elena gaat er dan doorheen en bekijkt of het verhaal wel logisch is, werkt aan de juiste sfeer en stijl of voegt scènes toe. Wanneer we aan afzonderlijke onderdelen van een verhaal werken, reviseren we nooit elkaars stukken.

Natuurlijk wil ik ook graag de gebruikelijke vraag stellen: Wat zijn jouw favoriete auteurs en welke boeken hebben jou geïnspireerd bij het schrijven?

Dit zijn Ray Bradbury, Glen Cook, George R.R. Martin, J.K. Rowling en Jonathan Stroud.

De Vloek van de Schaduw

De Vloek van de Schaduw heeft enkele spannende actiescènes, zowel groot als klein in schaal, en vloeiende dialogen. Wat soort scènes vind jij het moeilijkste om te schrijven en welke het leukste?
Ik heb nooit problemen met het schrijven van specifieke soorten scènes. Ik hoef mezelf nooit te forceren om weer terug te keren naar de verhaallijn. Ik kijk naar de film in mijn hoofd van het verhaal zoals ik die zie en beschrijf wat ik zie. De leukste scènes in dit boek om te schrijven waren zonder twijfel de scènes met Kli-Kli de Kobold, omdat zij altijd levendig en humoristisch zijn.

Vloek van de Schaduw

Je boeken hebben een hele goede respons gehad en zelfs behoorlijk wat prijzen gewonnen in je eigen land. Nu heeft De Vloek van de Schaduw ook internationaal goede kritieken. Wat vind je van al deze positieve reacties?

Het geeft me zeker een geweldig gevoel dat me helpt in mijn creatieve proces. Het geeft me de drive om door te gaan met mijn favoriete tijdsverdrijf, schrijven. Ik wil dan ook al mijn lezers bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt.

Shadow Chaser, het tweede boek van de Kronieken van Siala zal deze maand worden uitgebracht voor de Engelstalige markt. Ik neem aan dat ook het derde boek zal worden uitgebracht. Zijn er al plannen om ook andere werken te vertalen?

Ik hoop dat buitenlandse uitgevers geïnteresseerd zullen worden in mijn boeken. De tijd zal het leren.

Klopt het dat de vier boeken van de “Wind and the Sparks” serie  vervolgen zijn op de Kronieken van Siala? Heb je plannen om terug te gaan naar de wereld van Harold en zijn verhaal te vervolgen?

Wind and Sparks is mijn volgende serie en het zal de Kronieken van Siala niet direct vervolgen. Harold is wel weer één van de personages en zijn rol is nogal ongebruikelijk. Voor mij zijn alle helden van mijn vorige boeken nog levend, maar ik vind het niet eerlijk ze telkens te gebruiken. Het zou een marteling zijn om de personages steeds weer in dezelfde problemen te laten verzeilen. Op dit moment heeft Siala een rustige periode en ik wil mijn lezers de mogelijkheid bieden om ook naar andere werelden te reizen. Geloof me, ze zullen net zo interessant zijn.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties