Deze maand komt de vierde Avengers film uit, getiteld Endgame (nieuwe trailer hier). Deze film sluit een verhaallijn af dat inmiddels meer dan 10 jaar geleden werd gestart door Marvel Studios. Een mooi moment om terug te kijken naar wat er allemaal is gebeurt binnen het zogenaamde Marvel Cinematic Universe (MCU). Zelf deelden ze hun films in verschillende phases in, met End Game als de laatste film van de zogenoemde Phase 3. Vorige keren keken we naar de films van Phase 1 en Phase 2.

Net zoals de vorige keer een waarschuwing: Spoilers voor als je deze films nog niet hebt gezien.

Phase 3

Captain America: Civil War (2016) startte de nieuwe phase met een interessante twist op de comic book verhaallijn van Civil War. Bucky, de verloren geachte vriend van Captain America, zorgt voor spanningen in het team van de Avengers als Iron Man de jacht op hem opent. T’Challa, oftewel de superheld Black Panther, maakt in deze film voor de eerste keer zijn opwachting en verliest zijn vader tijdens een aanslag die wordt toegeschreven aan de Winter Soldier. Hij voegt zich dus bij Iron Man. Ook Spider-Man, die nu ook opduikt in het MCU, wordt gerekruteerd door Tony Stark.

De jacht op Bucky zorgt dus voor een tweestrijd van superhelden met team Iron Man tegen team Captain America. Bijna alle superhelden uit eerdere films komen hiervoor opdagen, waarbij Vision, War Machine, Black Widow en dus Spider-Man en Black Panther de zijde van Tony Stark kiezen. In het kamp van Captain America staan logischerwijs Bucky en Falcon, maar ook Scarlet Witch, Hawkeye en Ant-Man kiezen zijn kant. Uiteindelijk blijkt dat Helmut Zemo, een inwoner van Sokovia die zijn familie verloor in de strijd tijdens Avengers: Age of Ultron, achter alle ophitsingen zit. Het team van Captain America wordt gevangen genomen, maar komt weer vrij. Captain America en Bucky gaan dan naar Wakanda, de geboorteplaats van Black Panther.

Doctor Strange (2016) is weer eens een zogenaamde ‘origin’ film van een nieuw superheldenpersonage. Marvel duikt hierbij de wereld van het magische en mystieke in, iets dat eerder eigenlijk nog niet zo gebeurde (hoewel Scarlet Witch wel een soort van magische krachten heeft). Doctor Stephen Strange, een briljant neurochirurg, kan na een ernstig auto-ongeluk geen ingewikkelde operaties meer doen. Tijdens een wereldreis om zijn talenten te herontdekken komt hij de Ancient One tegen, die hem traint in de wereld van de mystiek.

Hier ontdekt hij dat er meerdere dimensies zijn, wat er allemaal mogelijk is met magie en krijgt hij ook een cape met een eigen bewustzijn waarmee hij kan vliegen en de ‘Eye of Agamotto’, waarmee hij de tijd kan manipuleren. De bron van deze kracht zit in de Time Stone, een infinity stone die in de Eye of Agamotto zit opgesloten. Hiermee gaat hij uiteindelijk de strijd aan tegen de duistere entiteit Dormammu, die de wereld wil vernietigen.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) was het vervolg op de immens populaire Guardians of the Galaxy. Familie is in deze film het grootste thema, waarbij Peter Quill erachter komt dat zijn vader EGO is, een levende planeet die in vele gedaantes kan verschijnen. Langzaam komt hij erachter wat er gebeurt is in het verleden en welke rol de leider van de ruimtepiraten Yondu daarin speelde. Gamora is daarbij met haar eigen familie aan het worstelen, niet geheel onlogisch met een stiefzus als Nebula en stiefvader als Thanos…

Na een spectaculair eindgevecht en een emotioneel slot, waarbij zelfs de cynische Rocket Raccoon zich wat opent, is er er nog een interessante verwijzing naar een hele belangrijke speler in de comic verhaallijn van de Infinity War saga: Adam Warlock. Wat zijn rol gaat zijn, is op dit moment nog niet duidelijk, maar het schijnt dat hij nog wel eens na Phase 3 zal terugkeren.

Spider-Man: Homecoming (2017) is de eerste ‘eigen’ Spider-Man film van Marvel, in samenwerking met Sony. Het lukte Sony niet om de successen van Marvels superhelden ten volste uit te buiten, dus met een deal mocht Marvel toch weer gebruik maken van de webslingeraar. In Homecoming mag Tom Holland zijn visie op Spider-Man geven, waarbij ook een rol is weggelegd voor Iron Man, die de jonge superheld ziet als zijn protegé. Ook Happy Hogan en Pepper Potts treden op in een bijrol.

Peter Parker neemt het in de film op tegen de Vulture (Michael Keaton) en zijn handlangers, zoals he Tinkerer en The Shocker. Zij vonden in het puinhoop van New York na de eerste Avengers allerlei technologieën van de binnenvallende aliens en gebruiken dit nu voor eigen gewin. Aan het eind van de film krijgen we nog een korte blik op The Scorpion, die de Vulture bezoekt in de gevangenis. Een eerste hint naar een team-up van de Sinister Six, een groep superslechteriken die het tegen Spider-Man gaat opnemen in een latere film?

Thor: Ragnarok (2017) werd geregisseerd door Taika Waititi, waarmee de toon en stijl een heel andere kant op ging dan de voorgaande twee (meer serieuze) Thor films. Taika is bekend is om zijn specifieke humor, zoals terug te zien is in de mockumentary What We Do In The Shadows over een groepje vampieren. In de film zien we wat er gebeurt is met Thor en de Hulk na de gebeurtenissen van Age of Ultron. Zo hadden we gezien dat Hulk in een quinjet van de radar verdween en ging Thor terug naar zijn eigen wereld om daar orde op zaken te stellen.

Al snel komen we erachter dat Loki natuurlijk helemaal niet dood is (zie Thor 2: The Dark World) en zich voordoet als Odin. Als Thor hem ontmaskert blijkt dat ze een oudere zus hebben die Odin altijd heeft verzwegen: Hela, godin van de onderwereld. Zij brengt Loki en Thor flink in de problemen, waardoor ze op de planeet Sakaar terecht komen. Daar blijkt ook de Hulk te leven, als succesvolle gladiatorvechter. Ze bundelen (samen met Valkyrie) hun krachten om Hela alsnog te verslaan. Overigens speelt ook Doctor Strange nog een kleine rol in de film…

Black Panther (2018) gaf ons na korte verwijzingen in Iron Man 2 en Age of Ultron (het was de plek waar Klaw zijn vibranium vandaan had die Ultron voor zijn leger gebruikte) eindelijk een eerste blik op het prachtige Wakanda. Wakanda is in de wereld bekend als derdewereldland, maar beschikt stiekem tot zeer geavanceerde technologie. De nieuwe koning T’Challa komt terug na de gebeurtenissen in Captain America: Civil War en wordt uitgedaagd voor de troon.

Zo is er dissonant Erik Killmonger, die wil dat Wakanda uit zijn schulp kruipt en de wereld hun macht laat zien. Hij eist zijn plek op als leider van Wakanda (en daarmee het pak van Black Panther) op om dat te bewerkstelligen. Dit jaar werd de superheldenfilm genomineerd voor de Oscars als Beste Film, en won het de Oscars voor beste originele muziek, beste kostuumontwerp en beste production design.

Avengers: Infinity War (2018) was de volgende Avengers film en deel 1 in een tweeluik die de eerste drie phases zal afsluiten. In een 2,5 uur durend spektakelstuk komen Thanos en zijn Black Order eindelijk in actie om de Infinity Stones te bemachtigen. Ze onderscheppen de Space Stone van Loki nadat ze de Asgardians overvallen en hebben dan al buiten beeld de Power Stone van de Nova Corps in Xandar afgepakt. Daarna weet Thanos de Reality Stone van de Collector te bemachtigen en met een emotioneel offer in Vormir krijgt hij de Soul Stone van Red Skull (dus daar was hij heen geteleporteerd na de eerste Captain America!).

In een indrukwekkend gevecht met de Guardians of the Galaxy, Iron Man, Spider-Man en Doctor Strange op zijn eigen planeet Titan moet Doctor Strange uiteindelijk de Time Stone afgeven en daarna zet hij koers naar de aarde. Daar is op dat moment een groot gevecht gaande op Wakanda, waar de superhelden aan de winnende hand zijn. Met de komst van Thanos verandert dat echter snel, zeker als hij de Mind Stone van Vision kan afnemen. Met alle stenen verzameld doet Thanos wat hij altijd van plan was: de helft van alle levende wezens in het universum doen verdwijnen…

Ant-Man and the Wasp (2018) diende als luchtig tussendoortje na de heftige finale van Infinity War (ook al werden we in de post-credit scene nog eens aan de snap herinnerd). Hank Pym denkt zijn verloren gewaande vrouw nog in de Quantum Realm (zie ook Ant-Man 1) gevangen zit en probeer samen met zijn dochter Hope (aka superheldin The Wasp) een poort daar naar toe te openen. Ze schakelen daarbij de hulp in van Scott Lang (aka Ant-Man), die na de gebeurtenissen van Civil War onder surveillance staat van de FBI.

Ze worden echter gevolgd door Ghost, een jonge vrouw die door experimenten van een van Hank Pyms voormalige zakenpartners in een staat van onstabiliteit is terechtgekomen. Hierdoor kan ze door muren heen ‘faseren’. Met energie uit de Quantum Realm kan ze wellicht genezen worden, dus zij is er alles aan gelegen om dichtbij de technologie van Hank Pym te blijven. Aan het einde van de film zien we Scott Lang in de Quantum Realm, terwijl Hank Pym en Hope gedood worden door de ‘snap’ van Thanos in Infinity War. In de Quantum Realm verloopt de tijd echter anders dan in onze dimensie, wellicht een mogelijke oplossing voor de Avengers in End Game om Thanos te verslaan?

Captain Marvel (2019) was voor de MCU de eerste superheldenfilm met een vrouw in de hoofdrol. In de film keren we terug naar de jaren ’80, waar we het oorsprongsverhaal van Carol Denvers, oftewel Captain Marvel, zien. Ook komen we meer te weten over Nick Fury, dan nog een ‘gewone’ SHIELD agent. Samen komen ze terecht in een strijd tussen twee buitenaardse rassen: de Kree (zoals Ronan uit Guardians of the Galaxy) en de Skrulls. Deze laatste kunnen zich de gedaante aanmeten van ander wezens, waar ze in de film ook veel gebruik van maken.

We komen erachter dat Carol haar krachten krijgt van de Tesseract (oftewel de Space Stone) en na het eindgevecht gaat ze op pad in het universum om andere planeten op te zoeken die haar steun kunnen gebruiken. Ze geeft Nick Fury de beeper om contact met haar op te nemen, mocht dat nodig zijn. En zoals we zagen in Infinity War was dat ook het laatste wat Nick Fury deed voordat hij werd weggevaagd door de ‘snap’ van Thanos.

Avengers 4: End Game (2019) wordt de afsluiter van Phase 3 en het magnus opus van de gebroeders Russo die de film (net als Civil War en Infinity War) regisseren. Met een drie uur durende speeltijd zijn we natuurlijk ontzettend benieuwd hoe alle verhaallijnen zullen ontwikkelen en hoe de overgebleven avengers gaan proberen Thanos’ daad te teniet te doen.

Er zijn ontzettend veel theorieën die de ronde doen, maar uiteindelijk is het natuurlijk het leukste om het gewoon zelf te gaan zien. En dat kan vanaf 24 april! Bekijk de trailer alvast hier >

In een volgend artikel gaan we kijken naar Phase 4 en welke films daar tot nu toe allemaal in aangekondigd zijn…

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

2 REACTIES

Geef een reactie