In april komt de vierde Avengers film uit, getiteld End Game (trailer hier, tv-spot hier). Deze film sluit een verhaallijn af dat inmiddels meer dan 10 jaar geleden werd gestart door Marvel Studios. Een mooi moment om terug te kijken naar wat er allemaal is gebeurt binnen het zogenaamde Marvel Cinematic Universe (MCU). Zelf deelden ze hun films in verschillende phases in, met End Game als de laatste film van de zogenoemde Phase 3. Vorige keer keken we naar de films van Phase 1, deze week kijken we terug naar de films in Phase 2.

Net zoals de vorige keer een waarschuwing: Spoilers voor als je deze films nog niet hebt gezien.

Phase 2

Iron Man 3 (2013) liet Tony Stark weer de nieuwe Phase inluiden. In deze derde Iron Man film neemt onze superheld het op tegen de Mandarin, waarbij Marvel een controversiële twist in het verschiet had. Sommige mensen haatten het, ik vond het juist erg tof gedaan. In de film worden mensen door Aldrich Killian behandeld met het experimentele Extremis-programma om sneller te genezen, maar dit leidt tot oververhitting en uiteindelijk de dood. Tony Stark moet een oplossing zien te vinden, want ook Pepper Potts wordt uiteindelijk behandeld met Extremis.

Terugkerende personages waren weer Paul Bettany als de stem van besturingssysteem JARVIS, Don Cheadle als War Machine, Gwyneth Paltrow als Pepper Potts en Jon Favreau als Happy Hogan. Later werd door Marvel verteld dat een door Iron Man gered jongetje eigenlijk Peter Parker (later bekend als Spider-Man) was, maar dat is volgens mij meer een leuk extra’tje dat achteraf is bedacht dan een vooropgezet plan.

Thor: The Dark World (2013) wordt door velen als een van de slechtere films in de MCU beschouwd. In The Dark World ontwaakt Thors vriendin Jane Foster de Aether, dat uiteindelijk een van de infinity stones waar we het eerder al over hadden blijkt te zijn (namelijk de Reality Stone). Hiermee ontwaakt ze echter ook de Dark Elves onder leiding van Malekith, die de grootvader van Thor ooit al eens had verslagen. Loki en Thor gaan samen de strijd aan met deze formidabele vijanden.

In de extra scène tijdens de aftiteling wordt de Aether naar The Collector gebracht, gespeeld door Benicio del Toro, omdat de Asgardians het te gevaarlijk vinden om zowel De Aether als De Tesseract (uit The Avengers) op dezelfde plek in Asgard te bewaren. Lees onze recensie >

Captain America: The Winter Soldier (2014), een van mijn eigen favorieten in de reeks, bracht een grote shock teweeg in het MCU. Het slechte HYDRA bleek namelijk SHIELD geïnfiltreerd te hebben om controle op de mensheid uit te oefenen. Ze ontwikkelden een wapenprogramma dat op basis van een algoritme van Arnim Zola (uit de eerste Capain America film) potentiële gevaren voor de mensheid voortijdig kon uitschakelen (oftewel nog onschuldige burgers doden).

In Winter Soldier werden Steve Rogers (Captain America) en zijn maatje Bucky Barnes weer herenigd. Bucky bleek in leven te zijn gehouden na First Avenger en door hersenspoeling in dienst te zijn van HYDRA. Captain America krijgt in zijn missie tegen HYDRA hulp van bekende personages als Nick Fury, Black Widow en Maria Hill. Ook zijn er enkele nieuwe personages, zoals de Falcon en Sharon Carter, SHIELD agent en achternicht van Peggy Carter (de love interest van Captain America uit het eerste deel).

Onder andere SHIELD agent Brock Rumlow blijkt loyaal aan HYDRA, wordt verslagen door Captain America, maar zullen we later nog eens terugzien. Op het einde komen broer en zus Pietro en Wanda Maximoff in beeld, een tweetal op wie HYDRA experimenten had uitgevoerd met de scepter waarin de Mind Stone zat (waar Loki in de eerste Avengers mee rondliep). Zij zullen later ook weer terugkeren als Quicksilver en Scarlet Witch terugkeren.

Guardians of the Galaxy (2014) introduceerde ons eindelijk weer eens met nieuwe personages in de MCU. Pas op, dit stukje tekst zal dan ook heel veel nieuwe namen/plaatsen bevatten… In GotG gaan we verder de ruimte in en ontmoeten er Peter Quill, ook wel Star Lord genoemd (vooral door zichzelf), die in zijn jeugd van de aarde was meegenomen en ondertussen een kruimeldief is. Hij krijgt zijn handen op een mysterieuze bol die wederom een infinity stone blijkt te bevatten: de Power Stone. Ondanks een aanvaring met Korath (zien we in Phase 3 nog eens terug) weet hij er mee te ontsnappen, waarna hij hem probeert te verkopen. Voordat dat lukt wordt hij echter gevangen genomen op de planeet Xandar, de thuisplaneet van de Nova Corps.

In de gevangenis vormt hij een verbondje met huurmoordenares Gamora, spierbundel Drax, de wasbeer Rocket en boom Groot om te ontsnappen. Gamora blijkt een adoptiedochter van Thanos te zijn, met een hekel aan haar vader. Haar eveneens geadopteerde zus Nebula deelt die haat en kiest een ander pad om Thanos dwars te zitten, zij werkt samen met Ronan, van het ras de Kree. Ronan wil de Power Stone gebruiken om het universum te vernietigen, dus het groepje van Peter Quill werken samen met ruimtepiraten onder leiding van Yondu en de eerder genoemde Nova Corps om dit te voorkomen. Nadat dit lukt wordt het groepje de Guardians of the Galaxy genoemd en geven ze de Power Stone aan de Nova Corps om in bewaring te houden.

In de Guardians of the Galaxy is ook weer een rolletje weggelegd voor The Collector, die we al even zagen in Thor: The Dark World, omdat Quill de mysterieuze bol aan hem wil verkopen. Hij is, zoals zijn naam doet vermoeden, een verzamelaar van vreemde voorwerpen en vreemde rassen. In de ruimte van de Collector zien we dan ook leuke easter eggs, zoals een Dark Elf, een Frost Giant en zelfs Howard the Duck, een ander strippersonage van Marvel.

Avengers: Age of Ultron (2015) bracht ons weer terug naar de aarde en bracht bovendien alle superhelden weer bij elkaar. Na een gezamenlijke aanval op een HYDRA basis in Sokovia krijgen ze de scepter van Loki in handen (met daarin de Mind Stone). HYDRA-leider Baron Strucker wordt gevangen genomen en de tweeling met magische krachten Wanda en Pietro Maximoff worden bevrijd. Tony Stark (Iron Man) droomt na zijn schermutselingen met aliens in de eerste Avengers film van een nog grotere dreiging uit het universum en heeft samen met Bruce Banner een kunstmatige intelligentie gebouwd die ze met behulp van de scepter leven inblazen, genaamd Ultron. Deze moet de mensheid tegen alle gevaren beschermen. Ultron ziet in dat de mensheid vooral zijn eigen grootste vijand is en draait door.

Ultron lijkt Iron Mans besturingssysteem JARVIS te vernietigen en vlucht weg om een leger op te bouwen. Bij Ulysses Klaw (zien we later terug in Phase 3) verkrijgt hij een grote lading vibranium, het hardste materiaal van de aarde, om zijn leger robots op te bouwen. Ook rekruteert hij de tweeling Quicksilver en Scarlet Witch, die wrok koesteren jegens Stark. De strijd lijkt de verkeerde kant op te gaan voor onze helden.

Uiteindelijk weten ze gelukkig het tij te keren, door het combineren van de kunstmatige intelligentie van het geredde JARVIS, de Mind Stone en de bliksem van Thor. Deze entiteit wordt Vision genoemd en helpt de Avengers in hun strijd. In die strijd moet Sokovia het flink ontgelden en komt de tweeling tot inkeer. Helaas moet Quicksilver het ontgelden en sterft hij tijdens het redden van zijn landgenoten. Aan het einde van de film wordt de Hulk gekwetst in zijn gevoelens voor Black Widow en verdwijnt hij met een quinjet van de radar. Hem zullen we later in Phase 3 pas weer terugzien.

Ant-Man (2015) zou eigenlijk de eerste film zijn van Phase 3, maar is (om mij onduidelijke redenen) benoemd tot de laatste film van Phase 2. We zien hierin Hank Pym (Michael Douglas), briljant uitvinder en ontdekker van de Pym Particles, waarmee iemand zich kan verkleinen tot de grootte van een mier. Hij nam in 1989 ontslag bij SHIELD omdat hij erachter kwam dat de organisatie deze technologie wilde namaken, en richtte zijn eigen bedrijf op. In het heden is Pym aan de kant gezet van zijn eigen bedrijf door zijn protegé Darren Cross, de de techniek wil verkopen aan de hoogste bieder (wat HYDRA blijkt te zijn).

Scott Lang, gespeeld door Paul Rudd, is een inbreker die door Hank wordt uitgekozen om de nieuwe Ant-Man te zijn en de technologie van het krimpen uit de handen van Cross te stelen. De dochter van Pym, Hope van Dyne (gespeeld door Evangeline Lily), speelt hierin een belangrijke dubbelrol.

Wordt vervolgd met Phase 3, waarin we onder andere Dr. Strange ontmoeten en waarin Spider-Man en Black Panther hun eigen film krijgen.

Geef een reactie