BoekenBoekachtergrond5 horrorboeken voor Halloween

5 horrorboeken voor Halloween

-

Halloween komt eraan, een goed moment om je eens onder te dompen in de griezel en gruwel van horrorverhalen. Natuurlijk kennen we inmiddels wel het horrortalent van internationale auteurs als Stephen King, maar in Nederland en België hebben we ook meer dan genoeg schrijvers die je op het randje van je stoel laten zitten met goede horrorverhalen. Wij zetten enkele redelijk recente uitgaven op een rijtje (maar horen uiteraard graag met welke auteurs/boeken we dit lijstje kunnen aanvullen).

Lijkenkrabber – Tom Thys | Zilverspoor

Bestel bij Bol.com

Tom Thys schrijft vooral korte verhalen in het horrorgenre en gooide daar al regelmatig hoge ogen mee in schrijfwedstrijden. Van zijn hand verschenen inmiddels ook al verschillende bundels met korte verhalen, zoals Diabolik en Volmaakt monster. Zijn werk kenmerkt zich door een fascinatie voor de schoonheid van verval, ziekte en misvorming, hallucinogene droomwerelden, duistere verlangens en ongezonde obsessies. Afgelopen maand kwam de derde bundel uit via Zilverspoor, Lijkenkrabber, waarin deze thema’s ook weer terugkomen.

Te lezen op de achterflap: In deze bundel onthult hij nog meer duistere kanten van Antwerpen, eert hij de wanhoop en perverse neigingen van ogenschijnlijk normale mensen en ontleedt hij de psychische aftakeling van getraumatiseerde antihelden tot moleculair niveau. Zijn stijl is morbide, deprimerend en psychedelisch, vaak subtiel en al even vaak buitensporig. Druppelt in het ene verhaal de horror binnen met het venijn van een valium, dan overrompelt het volgende je als een middeleeuwse pijnbank.

Quarantaine – Erik Betten | Luitingh Sijthoff

Bestel bij Bol.com

Zombies/ondoden zijn een geliefd thema in de horror, maar Erik Betten weet daar een heel interessante draai aan te geven door de setting geheel in Nederland te laten afspelen. Een oeroude bacterie vindt via een gaswinningspunt in Groningen haar weg naar de oppervlakte. In luttele dagen zwermen de halfdode, besmette slachtoffers wezenloos uit over Noord-Nederland. Bang voor verdere verspreiding besluit de overheid de provincies af te sluiten. 

Hoofdpersoon Homme Olivier neemt de lezer daarna mee in een huiveringwekkende zelfmoordmissie door besmet gebied om op zoek te gaan naar zijn vrouw en een oplossing voor deze toestand. In een interview met Fantasy-Schrijven.nl vertelt hij over zijn inspiratie voor het schrijven van dit boek.

Blackwell – Kevin Valgaeren | Lannoo

Bestel bij Bol.com

In maart dit jaar kwam Blackwell uit, het nieuwste boek uit van Kevin Valgaeren, bekend van o.a. De Ziener en Bloedlijn. Hoewel het net als zijn eerdere werk meer een gothic novel is dan een horrorboek, is het zeker creepy genoeg om in dit artikel op te nemen. De setting van het Victoriaanse Engeland van 1891, de occulte en paranormale zaken en de sfeervolle beschrijvingen maken het een heerlijk boek voor de avonduurtjes.

Te lezen op de achterflap: 1891. Tijdens de mistige nacht van Pasen slaat een schip tegen de klippen in het vissersdorpje Whitby. Aan boord geen levende ziel. Jericho Blackwell, vooraanstaand lid van de Society for Psychic Investigation and Education, wordt teruggeroepen uit zijn met opium doordrenkte kluizenaarsbestaan om het ongeval te onderzoeken. Samen met de zenuwachtige archivaris John Dawkins ontdekt hij dat er zeker één iemand aan boord was, iemand die al tweehonderd jaar dood had moeten zijn.

Shadajaël – Theo Barkel | Uitgeverij MACC

Bestel bij Bol.com

Theo Barkel schreef in 2006 het eerste deel van zijn Shadajaël-trilogie. In 2011 verscheen deel 2, De Schaduwmachten Van Mathhamor. Deze zomer werd het laatste deel uitgegeven, en om lezers die de eerdere delen nooit hadden gelezen te helpen kwam die uitgave in een omnibus met alle drie de verhalen samen. Deze Shadajaël omnibus recenseerden we toevallig vorige week nog.

Te lezen op de achterflap: Na een avond stappen wordt Shea met een vreselijke kater wakker. Aanvankelijk weet hij niet wat er gebeurd is, maar als de waarheid langzaam tot hem doordringt, lijkt er geen ontsnapping meer mogelijk te zijn uit zijn duivelse situatie. Alles wat er tussen hem en de eeuwige verdoemenis in staat is een excentrieke priester die zich inzet om zijn ziel te redden. Ze staan echter tegenover een machtige demon die het niet snel opgeeft, zeker niet als er veel meer op het spel blijkt te staan als aanvankelijk het geval lijkt en hij zich uiteindelijk in het hol van de leeuw moet wagen om zijn vrienden te redden.  En dan zet de demon Mathhamor zijn ultieme wapen in, de Doodskoets. 

De Huivering – Tom Thys en Patrick Cornelis | Pangolin Comics

We gaan hierbij nogmaals Tom Thys noemen. Samen met mede-Vlaming en horrorliefhebber Patrick Cornelis bundelde hij namelijk zijn krachten voor het bijzondere project De Huivering. Via een crowdfunding werd deze samensmelting van woord en beeld in het leven geroepen en begin deze maand was de uitreiking van het eerste exemplaar.

In De huivering vind je vier verhalen van de hand van Tom Thys, begeleidt door sfeervolle illustraties van de hand van Patrick Cornelis. We hielden met beide makers al een interview, waarin je meer komt te weten over de totstandkoming van deze bundel.

 

Nog meer tips voor Horror en Gruwel? Bekijk dan onze Gids naar Horror & Gruwel, of lees het korte verhaal De Grijns van de Geit van Tais Teng.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties