BoekenBoekinterviewsInterview met Tom Thys en Patrick Cornelis

Interview met Tom Thys en Patrick Cornelis

-

Horrorliefhebbers Tom Thys en Patrick Cornelis kondigden een tijd terug een crowdfundingsproject De Huivering aan. Tom kennen we van verhalenbundels als Volmaakt Monster en Diabolik, Patrick is illustrator van de graphic novel Virus. Met De Huivering slaan ze hun handen ineen en maken ze een geïllustreerde horrorbundel met korte verhalen. Deze week werd al bekend dat het crowdfundingproject van met 100% is gevuld, maar alle extra inkomsten worden gestoken in extra’s, zoals een mooie hardcover uitgave. De crowdfunding loopt nog tot eind juni, dus mocht je na het lezen van dit interview interesse hebben in een exemplaar, dan staat onderaan het interview nog eens een link naar waar je het project kunt steunen!

 

Jullie zijn beide liefhebbers van het horrorgenre, hebben jullie elkaar op die manier ook ontmoet?

Tom: We hebben elkaar ontmoet op Comic Con Brussels in 2017. Ik had de dag ervoor een artikel in de krant gelezen over Patricks nieuwe strip, “Virus”. Het toeval wou dat we bij elkaar in de buurt zaten in de Artist Alley. Zo heb ik kennis gemaakt met de gruwelijk mooie tekeningen en de man erachter.

Patrick, in een eerder interview van ons met Tom kwam zijn voorliefde  voor het genre al ter sprake, wat spreekt jou zo aan in de horror dat je er graag comics in maakt?

Patrick: Mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar sci-fi-horror. Pure horror is minder mijn ding geworden omdat daar al te vaak met clichés gesmeten wordt. Maar sommige schrijvers overstijgen dat cliché (zoals Tom). Bovennatuurlijke verschijnselen, een vleugje sci-fi, het maakt het allemaal wat boeiender. Ik was een hele grote fan van TV-reeksen zoals Tales from the Crypt en The Twilight Zone.

Hoe kwam uiteindelijk het samenwerkingsverband tot stand?

Patrick: Ik zat al een tijdje te tobben over een nieuw project en kende Tom al van Comic Con Brussels en via chat. Het project leek me de ideale manier voor ons beiden om ons lezerspubliek uit te breiden en onze grenzen te verleggen als artiesten.

Tom: Als schrijver is het ook altijd fijn om je verbeeldingswereld tot leven te zien komen buiten de grens van woorden op papier. Zoiets is een bijzondere gewaarwording. Ik had daar al ervaring mee door met illustratrice Leslie Saurus aan een kinderboek te werken (publicatie voorzien in 2019), maar een strip is natuurlijk nog een stap verder.

Patrick, je hebt veel meer crowdfundingsprojecten opgestart zag ik. Wat is je ervaring daarmee tot nu toe?

Patrick: Een crowdfunding laat mij toe om mijn boeken zelf te kunnen publiceren en uiteindelijk het werk dat ik daarin steek met de verkoop (een stuk) te recupereren. Het is ook een ideale tool om te zien of hetgeen je aan het maken bent ergens toe leidt. Want als mensen bereid zijn om geld te geven voor je project, dan wil dat zeggen dat ze het echt wel gerealiseerd willen zien. Ik zit volop in de fase om mij te profileren in een oververzadigde stripmarkt en wil met deze verschillende projecten de diversiteit van mijn tekenstijl aantonen om zo nieuwe opportuniteiten te creëren in de toekomst. “De huivering” is een test om te zien of dit format een succes kan worden. Ondertussen staat ook de crowdfunding voor “Virus 3” online.

Hebben jullie elkaar feedback gegeven bij het schrijven van de verhalen of tekenen van de afbeeldingen erbij, of elkaar geheel op zichzelf gelaten?

Patrick: Ik laat Tom volledig vrij in hoe hij zijn verhalen schrijft. Tuurlijk is er een voorlegging geweest om te zien of het goed was, maar dat was geen punt :-).

Tom: Idem. Als je “Virus” hebt gezien, dan weet je dat Patrick kwaliteit levert. Het zou misplaatst zijn om mij daar in te mengen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik ook een mening heb over het visuele aspect, maar die geef ik enkel als Patrick mij daar specifiek om vraagt.

Tom, wat was je reactie toen je de eerste ontwerpen voor de tekeningen voorbij zag komen, strookte dat enigszins met jouw beeld van je eigen verhaal?

Tom: Het project is nog volop in opbouw, dus dat wil zeggen dat ik nog maar enkele visuals zelf te zien heb gekregen, maar wat ik al zag doet echt verlangen naar meer. Het is best vreemd om te zien hoe iemand anders jouw tekst interpreteert, of in dit geval, op welke geschreven stukken Patrick zijn stempel zal drukken. In sommige gevallen is het resultaat exact wat je al in je hoofd had, in andere gevallen is het een complete verrassing.

En Patrick, was het lastig om niet je eigen verhalen in beeld om te zetten, maar de gedachtenkronkels van een ander?

Patrick: Tom laat mij volledig vrij en was reeds fan van mijn tekenstijl. Wat de verhalen betreft was ik al bezig aan een fantasieverhaal met een Franse schrijver, dus daar was niet echt een nieuwigheid aan.

Tom, je hebt vooral verhalenbundels op je naam staan en zelfs deze uitgave zal een bundeling zijn van 5 verhalen, waarvan twee strips en drie geïllustreerde korte verhalen. Wat spreekt jou zo aan in deze vorm?

Tom: Ondertussen is de inhoud teruggebracht tot twee stripverhalen en twee korte verhalen, omdat we daarmee voldoende materiaal hebben. Het stripgedeelte is voor mij als schrijver een uitdaging omdat ik mijn verhaal moet omzetten naar een scenario, zoals een film die zich afspeelt in mijn hoofd. Dat is een totaal andere, maar boeiende aanpak. Wat de geïllustreerde verhalen betreft ben ik vooral benieuwd naar welke scènes Patrick eruit zal pikken om te tekenen. Sowieso schrijf ik liever korte dingen omdat het me toelaat mijn verbeelding snel te kanaliseren.

Kun je iets vertellen over de verhalen van deze comic?

Tom: Ze bestrijken het volledige spectrum van horror, gaande van subtiel en onderhuids tot goor en “in your face”.

Zal deze graphic novel op zichzelf staan, of kunnen we (bij succes) vervolgen verwachten?

Patrick: Normaal gezien is het een concept. Dat wil zeggen dat het na een succesvolle crowdfunding ook goed moet verkopen om een tweede te maken. Maar de bedoeling is het alleszins wel.

Hoe kunnen mensen het project steunen of nog meer erover te weten komen?

Patrick: Het project komt in het Nederlands en het Frans uit en staat nu op de Franstalige site Sandawe in financiering via volgende link: https://www.sandawe.com/fr/projets-auto-finances/l-effroi Wie moeite heeft met de Franstalige site, kan zich wenden tot mijn eigen website en daar zijn investeringsniveau kiezen: http://www.pangolin-comics.com/NL~de_huivering Hoe dan ook kan je via Sandawe of via mij sowieso kiezen welke taal je wil hebben. Dit doen we dan via een mail achteraf aan de investeerders.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties