BoekenBoekrecensiesFabelhaven - Brandon Mull

Fabelhaven – Brandon Mull

-

Omslag Fabelhaven

Wanneer de ouders van Kendra en Seth op vakantie naar Scandinavië gaan, blijven Kendra en haar broertje logeren bij hun opa en oma. Kendra en Seth zijn niet al te enthousiast om naar hun grootouders te gaan en ook opa en oma lijken niet heel blij met hun logees. Vanaf het moment dat broer en zus op hun logeerplek aankomen, proberen ze zichzelf zo goed mogelijk te vermaken. Dit gaat al snel beter wanneer ze erachter komen dat er elfjes rondvliegen in de buurt van opa en oma’s huis.
Uiteindelijk komen Kendra en Seth erachter dan opa en oma verzorgers zijn van Fabelhaven, een plek waar allerlei mythische wezens wonen. Je komt er bijvoorbeeld elfjes, saters, duiveltjes, golems en feeën tegen. De verzorgers zorgen ervoor dat deze mythische wezens veilig van de buitenwereld worden gescheiden. Op onze wereld bestaan veel meer van dit spoort tuinen.
Tijdens Midzomernacht willen er nog wel eens moeilijkheden uitbreken in Fabelhaven. Kendra en Seth komen hier achter als Midzomernacht aanbreekt wanneer zij aan het logeren zijn. Zo komen zij in aanraking met de gevaarlijke kanten van Fabelhaven.

Leuke wereld
Brandon Mull heeft een hele leuke en originele wereld verzonnen. Fabelhaven is een enorme tuin waarin een hele reeks aan magische wezens wonen. Deze tuin bestaat gewoon op onze wereld. Hierdoor is het gemakkelijker je in te leven in de gedachten van Kendra en Seth wanneer zij de wereld en zijn bewoners ontdekken. Het leuke aan Fabelhaven is dat de mythische wezens niet per se in ‘Goed’ en ‘Slecht’ onder te verdelen zijn. De meeste wezens zijn voornamelijk met zichzelf bezig en doen wat het beste uitkomt voor henzelf. Er zijn strikte regels die gelden in Fabelhaven en ook de ‘Goede’ personages zijn meedogenloos wanneer deze gebroken worden. Bovendien kunnen ze van “zijde” wisselen. Zo worden elfjes duiveltjes als je ze een nacht lang opsluit en worden duiveltjes weer elfjes als ze door hen gekust worden.
Dit maakt de taak van Kendra en Seth er niet gemakkelijker op. Ze moeten al hun vaardigheden gebruiken om van de wezens gedaan te krijgen wat ze willen.

Hoewel de wereld van Fabelhaven heel leuk uitgedacht is, blijft er ook nog veel te raden over. Niet alles wordt even goed uitgelegd en achter de beweegredenen van sommige personages zit niet altijd veel logica. Ook zijn de gebeurtenissen soms wel erg toevallig. Zo wordt hen niks verteld over Fabelhaven en zijn inwoners, behalve een klein verhaaltje over een elfenkoningin die op een eilandje middenin een meer woont. En heel toevallig is dit juist de plek waar Kendra hulp kan vragen. Oplossingen op problemen zijn dus soms erg simpel gevonden.
Net zoals in het eerste deel van bijvoorbeeld Harry Potter is er wel een afgesloten einde, maar er broeit nog iets op de achtergrond. Brandon Mull laat aanwijzingen achter waaruit blijkt dat alles wat zich afspeelde in deel één uitmaakt van een groter verhaal. Er is een groter Kwaad aanwezig, dat zich niet helemaal heeft laten zien. Op de achterflap lezen we dat misschien zelfs de wereld wel in gevaar is, maar dit is in het boek nog niet echt te merken. Hopelijk wordt dit in het tweede deel wel duidelijk.

Kinderboek(?)
Fabelhaven heeft een verhaal dat voor de leeftijdsgroep van 10+ soms een beetje ingewikkeld is. Bovendien zijn er nog best lastige woorden die gebruikt worden. De iets oudere kinderen zullen het verhaal wel erg kunnen waarderen. Maar ook Young Adults en zelfs volwassenen zullen uit dit boek plezier kunnen halen. Brandon Mull heeft een leuke, originele wereld geschapen waarin nog veel meer verhalen verteld kunnen worden.

[product_page sku=”9789022553503″]


Fabelhaven Boek omslag
Fabelhaven

Brandon Mull


9789022553503

Mynx

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties