BoekenBoekinterviewsQ&A met de auteurs van YALFest!

Q&A met de auteurs van YALFest!

-

 YALFest is helaas alweer een paar dagen voorbij (verslag volgt later deze week!), maar gelukkig kunnen we de komende tijd nog even nagenieten dankzij alle verslagen en interviews die gepubliceerd zullen worden door alle aanwezige bloggers. Vorige week vrijdag was er bijvoorbeeld een persconferentie met alle auteurs van YALFest, en natuurlijk was FantasyWereld daar bij! Aanwezig waren ook Ransom Riggs (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine), Tahereh Mafi (Touching Juliette-serie), Arwen Elys Dayton (Seeker & Traveler), Tom Ellen en Lucy Ivison (Lobsters), Becky Albertalli (Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld) en Stephanie Perkins (Anna & de French Kiss).

Uiteindelijk hadden we helaas maar een half uurtje om onze vragen te stellen, wat resulteerde in minder dan één vraag per persoon, maar toch zijn er heel wat leuke vragen en antwoorden voorbij gekomen. FantasyWereld zet ze hieronder voor je op een rijtje!

 

yalfest1

yalfest1

Aan Arwen Elys Dayton, die ontzettend veel heeft gereisd voor haar boeken, werd gevraagd wat het mooiste was wat ze ooit had gezien tijdens het reizen en wat ze nog zou willen gebruiken voor een boek. Daarop antwoordde ze dat ze vooral alle kasteelruïnes bijzonder vond, iets wat volgens Arwen waarschijnlijk een stuk minder indrukwekkend zal zijn voor mensen uit Europa, omdat we die overal hebben, maar in de Verenigde Staten is niets oud genoeg om een ruïne te kunnen zijn. Al die stukjes Schotse geschiedenis waar je toevallig tegenaan loopt, waren een grote inspiratie voor Seeker.

Iets wat ze zelf nog graag in een boek zou willen gebruiken en waar ze nog nooit is geweest, is een ijsgrot. Volgens Arwen is dat een bovennatuurlijke ervaring die ze hopelijk dit jaar nog een keer gaat meemaken, en natuurlijk in haar boek zal gebruiken.

yalfest1

Vervolgens werd er gevraagd waarom de auteurs zo graag voor young adults schrijven. Stephanie Perkins antwoordde hierop dat ze denkt dat veel schrijvers, of ze nou voor een jonger publiek of voor tieners of voor volwassenen schrijven, worden aangetrokken door een bepaalde leeftijd waarop iets heel belangrijks is gebeurd of waar je nog levendige herinneringen aan hebt. Zelf vond ze haar tienertijd erg moeilijk en was ze er echt klaar voor om volwassen te zijn en serieus genomen te worden. Ze zegt dat het erg makkelijk is voor volwassenen om te vergeten dat tieners eigenlijk óók gewoon volwassenen zijn. Ze maken hetzelfde mee, alleen dan voor de eerste keer, waardoor ze wat meer fouten maken. Die frustraties herinnert Stephanie zich nog erg goed.

yalfest1

Arwen geeft aan dat het leuke van fantasy schrijven is dat je deze universele ervaring, zelfs als je een blije jeugd hebt gehad, nog veel erger kunt maken. De personages hebben nog steeds dezelfde tienerproblemen, maar de wereld om hen heen is zo veel erger. En zo voelde het ook als tiener voor haar, alsof het duizend keer erger was dan het daadwerkelijk was. Met die insteek schrijft Arwen dus over hoe ze haar tienerervaringen destijds zelf beleefde, al was het waarschijnlijk een stuk minder erg dan ze zich herinnert.

Ransom Riggs, daarentegen, geeft aan een heel gelukkige tienertijd te hebben gehad. Hij was een beetje nerdy, maar hij ging naar een middelbare school voor begaafde kinderen, dus daar was iedereen eigenlijk wel nerdy. De weirdo’s waren degenen die wegglipten om te roken en relaties kregen, en daar waren er niet veel van. Ze waren bijna allemaal dorky en dol op videogames en fantasyboeken. Het was een soort veilige gemeenschap waarin niemand elkaar tegen de kluisjes duwde: Ransoms eigen tehuis voor bijzondere kinderen waarin hij is opgegroeid.

yalfest1

Daarna vroeg onze eigen redacteur Denise aan de auteurs in welke Harry Potter-afdeling hun personages gesorteerd zouden worden als ze in een Harry Potter-boek hadden gezeten, aangezien veel van hun personages (heimelijke) Harry Potter-fans zijn. Hieronder hun antwoorden:

  • Stephanie Perkins zegt een enorme fan te zijn van Harry Potter en tijdens het schrijven van haar boeken heeft ze zich ook echt afgevraagd in welke afdelingen haar personages thuis zouden horen. De meesten zouden in Griffoendor of Ravenklauw zitten, waarschijnlijk omdat Stephanie zelf ook een Ravenklauw is, maar één van haar personages uit het tweede boek, Cricket, is een beetje excentriek en ontzettend aardig, en hij zou zeker in Huffelpuf zitten.
  • Becky Albertalli zegt zelf ook een Huffelpuf te zijn, net als haar personage Simon, terwijl haar personage Blue een Ravenklauw is. Waar haar personage Abby zou thuishoren, dat vertelt Becky niet, want zij zal letterlijk worden gesorteerd in het tweede boek. Daar zullen we dus nog even op moeten wachten!
  • Tom Ellen geeft aan een Ravenklauw te zijn, terwijl Lucy Ivison volgens hem absoluut een Huffelpuf is. En waarschijnlijk geldt dat ook voor de personages die ze schrijven. Tom geeft namelijk aan dat het best moeilijk zou zijn om over een personage van een andere afdeling te schrijven. Al hoort Stella natuurlijk wel in Zwadderich thuis.
  • Als het op de personages van Ransom Riggs aankomt, verklapt Tahereh Mafi dat Ransom de Harry Potter-boeken nooit heeft uitgelezen. Maar waarschijnlijk zouden Jacob en de andere personages in Griffoendor thuishoren (volgens Tahereh).
  • Tahereh Mafi is ook een enorme Harry Potter-fan, maar heeft hier eigenlijk nog nooit echt over nagedacht en vindt het daarom ook erg lastig om het nu te zeggen.
  • Arwen, daarentegen, weet precies waar haar personages thuishoren. Een paar van haar personages zouden de sorteerhoed gewoon verscheuren omdat ze niet zouden accepteren wat eruit zou komen, maar er zitten waarschijnlijk twee Griffoendors, één Zwadderich en een personage bij wie het niet helemaal duidelijk is in haar boeken.

yalfest1

yalfest1Een andere leuke vraag die naar voren kwam was: als de auteurs een magische gave mochten kiezen, welke zou het dan zijn? Becky Albertalli gaf meteen aan te willen kunnen verschijnselen, omdat ze eigenlijk gewoon heel lui is (dan zou ze gewoon even elk weekend kunnen komen signeren in Nederland!). Stephanie Perkins zou de tijd wel willen kunnen manipuleren, om wat meer tijd te hebben (vooral bij het schrijven van haar boeken). Ransom woont in Los Angeles en zou het erg fijn vinden als er gewoon nooit files waren daar.

Tom Ellen zou het wel gaaf vinden om de tijd te kunnen bevriezen en dan snel dingen te kunnen veranderen. Lucy zou wel onzichtbaar willen zijn, waarna Stephanie en Arwen aangeven dat vliegen ook wel een geweldige gave zou zijn. Maar dan wel snel, zoals Superman, want als je alleen maar zou kunnen vliegen in het tempo waarop je je normaal zou bewegen, dan zou er niet zoveel aan zijn, aldus Arwen. Ook een handige oplossing voor Ransom, om over de files heen te vliegen, al blijft Ransom het veel te gevaarlijk vinden, met al die vogels die tegen vliegtuigen aan vliegen!

En daarmee was het interview alweer ten einde, al kunnen we zeker nog erg veel verwachten van deze auteurs! De verfilming van Ransom Riggs’ De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine draait binnenkort in de bioscoop, van Tahereh Mafi’s Touching Juliette wordt waarschijnlijk een tv-serie gemaakt, Arwen Elys Daytons Traveler is net verschenen in het Nederlands en Stephanie Perkins stapt over van het romantische genre naar horror… Wij zijn in elk geval erg benieuwd!

yalfest1

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Marije Kok
Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties