BoekenBoekachtergrondFantasyWereld's Favoriete Fantasyboeken van 2016

FantasyWereld’s Favoriete Fantasyboeken van 2016

-

 

Op de allerlaatste dag van 2016 kijkt de redactie van FantasyWereld nog even terug naar alle mooie boeken van afgelopen jaren en aan welke boeken wij de beste herinneringen hebben overgehouden. Natuurlijk willen we ook graag weten welk fantasyboek jou het meeste plezier heeft bezorgd in 2016. Laat het ons weten door onder het artikel een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 


Phobos, Victor Dixen – Marije Kok
Van alle toffe fantasyboeken die dit jaar zijn verschenen heb ik er nog maar veel te weinig gelezen, maar van de boeken die ik wél heb gelezen, is Phobos van Victor Dixen toch wel mijn favoriet. Phobos vertelt het verhaal van 18-jarige Léonor, die samen met elf andere jongens en meisjes onderweg is naar Mars. Het verhaal is in eerste instantie opgezet als een soort datingshow in de ruimte, maar langzaam maar zeker wordt duidelijk dat het verhaal vol geheimen en complotten zit. Phobos is ontzettend goed uitgedacht, razendspannend, en dan die cliffhanger… Ik kan in elk geval niet wachten tot het maart is en ik in deel 2 kan beginnen!


Rood, Pierce Brown – Freya Sixma
Bovenaan mijn lijst met beste vertaalde Fantasyboeken staat toch echt Rood van Pierce Brown. Rood maakt nog steeds veel impact op me als ik aan het boek terugdenk. Het boek heeft een mega goed diepzinnig verhaal, waarin alle aspecten diep doordacht zijn. Daarnaast was het origineel, dramatisch en waanzinnig meeslepend. Vooral heb ik waardering voor de schrijfstijl, de klassieke elementen en de verschillende tactische theorieën die besproken worden. Ook is Brown niet bang om zwakte en mankementen in personages te tonen. Soms verlies ik het vertrouwen in Fantasyboeken, omdat ze allemaal dezelfde weg afleggen maar Brown bewees met Rood dat Fantasy nog steeds mijn favoriete genre all time is.


Talent & Kristal, Kelly van der Laan – Merel Munne
Talent & Kristal is het meeslepende, bittere, overweldigende einde van de Lentagon-trilogie. Het is een serie die bewijst dat Nederlandstalige fantasy niet onder hoeft te doen voor vertaalde fictie, en een die je doet hopen op meer van deze auteur. De serie leest vlot weg als een goede actiethriller, maar wie beter kijkt, ziet diepgewortelde studies naar menselijk gedrag en menselijke behoeften. Ik heb ervan genoten.


Staalhart, Brandon Sanderson – Alexandra Kist
Het beste boek van 2016 is voor mij een gelijkspel tussen Staalhart van Brandon Sanderson en Het Zwarte hart van Stephanie Garber. Beide boeken hebben een ijzersterke eerste toon voor de rest van de serie gezet en zijn bijzonder goed geschreven. Daarnaast kon ik geen van beide boeken echt aan de kant leggen en bleven ze weken nadat ik ze uit had gelezen nog door mijn hoofd spoken. Staalhart is een verhaal vol actie en superkrachten, terwijl Het Zwarte hart mysterieus en magisch is. Ze zijn allebei ongelooflijk spannend en houden je tot het spetterende einde in hun greep!


Ziel van IJzer, Patricia Briggs – Anniek van Doorn
Voor mij was het beste boek van 2016 het derde deel uit de Mercy Thompson-serie, Ziel van ijzer, van Patricia Briggs. De serie wordt met elk boek beter en doordat er elke keer een ander thema in de boeken besproken wordt, valt de serie niet in herhaling. Mercy is daarnaast wat ouder en daardoor ook volwassener dan de gemiddelde hoofdpersoon in Young Adult boeken. Wat zeker een verademing is aangezien ze meer doordachte beslissingen maakt. De reden dat ik voor het derde deel,  Ziel van ijzer, gekozen heb, is ten eerste omdat je al vrij veel informatie hebt over de wereld van Mercy waardoor het lekker wegleest. Ten tweede is het einde van het boek vrij heftig, maar ontzettend goed geschreven door Briggs, wat ervoor zorgt dat je echt meeleeft met Mercy en snel door wil naar het vierde deel.


Hof van Mist en Woede, Sarah J. Maas – Denise Meyer
Mag ik er echt maar één kiezen? Oké, hoewel ik Tienduizend hemels boven jou ook echt fantastisch vond, ga ik toch voor Hof van mist en woede (het vervolg op Hof van Doorns en Rozen). Alle emoties in dit boek worden zo mooi omschreven dat je heel goed met Feyre kan meeleven. De gedetailleerde scénes die Sarah J. Maas in dit boek neerzette, zorgde ervoor dat dit boek zich als een soort film in mijn hoofd afspeelde en dat vond ik heel bijzonder. Daarbij was het eind ook nog eens heel spectaculair met een plottwist die ik absoluut niet zag aankomen! Dit boek heeft me omver geblazen.


Nimona, Noelle Stevenson – Joost Zuijderduijn
Ken je het gevoel van het eindigen van je favoriete boekenserie waardoor er een gat in je hart ontstaat en je zo veel pijn hebt omdat het verhaal is afgelopen? Dat had ik dus na het lezen van de graphic novel Nimona van Noelle Stevenson. De tekenstijl van Stevenson is zo eenvoudig, pakkend en sfeervol met haar unieke wereld, namelijk een geweldige mix van science-fiction, fantasy en Middeleeuwse invloeden. Ballister Zwarthart en Nimona sluit je zo in je hart en brengen zo veel energie in het verhaal, ze zijn fantastisch! Laten er maar veel graphic novels komen in 2017!

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties