EvenementenSfeerverslagenVerslag YALFest 2016

Verslag YALFest 2016

-

Op 24 april werd de eerste editie van YALfest georganiseerd in de Winkel van Sinkel in Utrecht! FantasyWereld was uitgenodigd voor de speciale persconferentie op vrijdag (dat verslag hebben jullie al kunnen lezen) maar recensenten Marije en Denise hadden als echte YA-fans natuurlijk ook allang hun kaartjes in de pocket. Vandaag zal Denise jullie vertellen hoe deze dag verliep.

De binnenkomst was heel soepel en vlot geregeld. Er waren twee rijen, en afhankelijk van welke workshop je ging volgen moest je in de linker- of de rechterrij gaan staan en kreeg je een oranje of een blauw polsbandje. Zo wist je meteen wanneer jouw fotomoment was en wanneer je de workshop moest volgen. Iedereen kreeg een leuke goodiebag met daarin een boek (ik had Riders van Veronica Rossi, jippie!) en wat andere grappige dingetjes zoals nagellak en een schapensleutelhanger. Ook zaten hier bookplates in met de handtekeningen van alle auteurs!

yalfestblog1

Jammer genoeg waren er niet genoeg zitplaatsen voor iedereen en moesten er wat bezoekers op het balkon staan. Wel hingen er boven videoschermen zodat iedereen het goed kon volgen. Ook werden de mensen die boven stonden netjes betrokken bij het stukje ‘vragen uit het publiek.’ Bij het hoofdprogramma kregen de bezoekers namelijk op het eind de kans om hun eigen vraag te stellen! Verder was er een quiz georganiseerd voor de auteurs waarbij ze vragen over elkaar en elkaars boeken moesten beantwoorden. Ik vond het heel leuk om te zien hoe de auteurs met elkaar omgingen – alles was lekker informeel en vooral Ransom Riggs was echt heel grappig. Ook heb ik vaak moeten lachen om Tom en Lucy (Lobsters), wat een heerlijke Britten zijn dat!

IMG_20160424_195443Tahareh was wat stil, maar kreeg ook de hele zaal stil toen ze vertelde over de impact van negatieve recensies. Omdat wij zelf veel recenseren was dit een hele goede les. Tahareh gaf toe dat ze op een dag in één keer alle 1-ster-recensies over haar boeken had gelezen, en dat ze daar echt heel verdrietig van werd. Op dat moment wilde ik bijna het podium oprennen om haar te knuffelen, because we love you, Tahareh! Stephanie Perkins (Anna en de French kiss) en Becky Albertalli (Simon) waren trouwens ook superschattig en het was bijna onwerkelijk om al deze geweldige auteurs zo dicht bij elkaar te zien! Qua lineup hadden we dus zeker niets te klagen!

Na het hoofdprogramma was er een lunchpauze en kon je wat rondkijken bij de activiteiten die georganiseerd waren. Marije en ik zijn nog op de foto geweest in de ‘fotodoos’, en je kon bijvoorbeeld ook een tijdelijke tattoo laten zetten of jezelf na laten tekenen. Hier was het alleen wel erg druk, en je moest echt lang in de rij staan. Na de lunchpauze was het tijd voor de Instagram/fotografieworkshop waar wij ons voor ingeschreven hadden. Sjoukje, het meisje dat de workshop gaf, legde ons uit hoe je het beste foto’s kunt maken met je telefoon en gaf wat extra tips over boekfotografie. Ze had zich dus duidelijk voorbereid op een publiek vol booklovers, top gedaan!

yalfestblog1

Na de eerste ronde workshops was er nog een korte pauze, en daarna was het fototijd! Alle auteurs zaten bij elkaar op het hoofdpodium, en jij mocht daar dan tussen gaan zitten voor een foto. Super leuk, alleen wat ging dat snel, zeg! Ik had het idee dat ik nog niet eens zat toen de foto gemaakt werd. Hoewel ik het helemaal begrijp – 400 mensen op de foto zetten is niet niks, en dan ook nog eens als auteur de hele middag glimlachen moet ook geen pretje zijn – vond ik dit toch wel jammer. Wat meer intimiteit met de auteurs was leuk geweest. In plaats van het volgen van een workshop bij een buitenstaander had het me achteraf gezien leuker geleken als je je voor een auteur in had kunnen schrijven om iets van hem/haar te leren. Maar ja, dat is weer een les voor de volgende keer.

Net als met alle eerste edities van festivals waren er plus- en minpunten aan YALfest 2016. De organisatie heeft in ieder geval haar best gedaan om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, guys, bedankt hiervoor! Over het algemeen heb ik een leuke dag gehad en heb ik met gezellige mensen kunnen praten. Bij Dogma (een hotdogtentje in Utrecht) kreeg je na afloop van het festival op vertoon van je festivalbandje een gratis bakje friet bij je bestelling, en hier hebben we nog gezellig nagepraat met wat andere boekbloggers. Volgend jaar wordt er een nieuwe editie georganiseerd op een andere locatie, met nieuwe auteurs. Veronica Rossi (Riders) en Megan Shepherd (The Cage) zullen hier in elk geval bij aanwezig zijn, dus grote kans dat ik er ook weer bij ben!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Denise Meyer
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties