GLAAD verzoekt Disney om LHBT-personages aan Star Wars toe te voegen

0
182

Ieder jaar komt de Amerikaanse non-profitorganisatie GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) met de zogenoemde Studio Verantwoordelijkheids Index, waarmee de organisatie de zichtbaarheid van LHBT-personages in films analyseert die in het afgelopen jaar zijn verschenen. Hun conclusie: 2015 was een slecht jaar voor Disney.

In geen van de 11 films die vorig jaar bij de studio zijn verschenen was een LHBT-personage te vinden. GLAAD wijst nu specifiek naar de Star Wars­-films en denkt dat de franchise uiterst geschikt is om daar wat aan te veranderen.

Hoewel geen enkele studio er bijzonder goed vanaf komt, spant Disney dit jaar de kroon volgens GLAAD:

‘Voor het eerste sinds we dit rapport uitbrengen, heeft GLAAD geen enkel LHBT-personage kunnen vinden in de films die vorig jaar bij Disney zijn verschenen.’

A galaxy far, far away
GLAAD stelt dat juist Star Wars zo geschikt is voor het representeren van de LHBT-maatschappij omdat het laatste deel (Star Wars: The Force Awakens) al veel werd geprezen om zijn diverse personages. Toch was een LHBT-personage nog een universum te ver voor de makers zo lijkt het. Volgens GLAAD biedt een sci-fi film als Star Wars de uitgelezen kans om iets te doen aan de slechte index-score van Disney:

‘Sci-fi projecten hebben de mogelijkheid om nieuwe werelden te creëren wiens vergevorderde samenlevingen dienst kunnen doen als commentaar op onze eigen wereld. De meest voor de hand liggende plek waar Disney LHBT-personages zou kunnen invoeren, is in de volgende Star Wars-film. Het in 2015 verschenen zevende deel, Star Wars: The Force Awakens, heeft een nieuw en divers centraal trio geïntroduceerd, dit geeft de makers de kans om nieuwe verhalen en achtergronden te ontwikkelen.’

Fans lijken in ieder geval wel in te zijn voor een LHBT-verhaallijn in de filmreeks, zij zien graag een romance ontstaan tussen de mannelijke hoofdrolspelers Finn en Poe.

De première van Stars Wars: Episode VIII staat gepland op 15 december 2017. Nog even wachten dus op die romantische scène.

Geef een reactie