BoekenBoekrecensiesGodendoder - Brad Winning

Godendoder – Brad Winning

-

Omslag Godendoder

In ons interview met Brad Winning tijdens onze Sword & Sorcery themaweek kwamen we er al achter dat deze schrijver een zwak had voor de avonturen van Conan de barbaar, van Robert E. Howard. Met de avonturen van Sirkhan di Momo y Avaya schreef Brad geheel eigen schelmenverhalen over een barbaar met een voorliefde voor goede gevechten en schone deernes. In Godendoder zijn acht verhalen over Sirkhan de barbaar gebundeld, enkele zijn al eens eerder verschenen in bundels, anderen zijn gloednieuw.

Op zijn queeste naar de Amuletten van de Ouden komt Sirkhan geregeld in de problemen als hij zich inlaat met machtige magiërs, verleidelijke vrouwen of verraderlijke handelaren. Hoewel de opzet van elk verhaal op het eerste gezicht vrij simpel lijkt (van het vermoorden van een bepaald persoon, tot het ophalen van amuletten uit een graftombe), is er altijd wel een addertje onder het gras. Deze opzet werkt erg goed bij de korte verhalen, er is precies genoeg ruimte om na een korte opbouw van de opdracht een (of enkele) twist(s) te introduceren. Ondanks dat je deze na enkele verhalen natuurlijk wel een beetje gaat verwachten, weet Winning je toch telkens weer op het verkeerde been te zetten.

De liefhebber van stoere avonturenverhalen komt met de avonturen van Sirkhan de barbaar zeker aan zijn of haar trekken.

Nog eentje dan
De verhalen hebben elk een afgerond einde, maar zijn door Brad wel aan elkaar geregen. Er worden verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen gegeven, wat zorgt voor een mooie samenhang. Een bundel met korte verhalen leent zich er altijd goed voor om snel even op te pakken voor één verhaaltje voor het slapen gaan (vooruit, nog één extra dan), en doordat de verhalen met veel vaart geschreven zijn ga je als een speer door de bundel heen. Uiteindelijk bemerk je dat Sirkhan op het einde nog maar weinig progressie heeft geboekt op zijn overkoepelende queeste voor de Amuletten van de Ouden. Hoewel de verhalen op zichzelf heel vermakelijk zijn, was het leuk geweest om ook op dat vlak wat meer te weten te komen wat nu eigenlijk de plannen van Sirkhan zijn en of het hem zal lukken deze te verwezenlijken. Hopelijk verschijnen er snel weer nieuwe verhalen die hier verandering in brengen!

Sword & Sorcery
De schrijfstijl van de verhalen over Sirkhan weerspiegelen het karakter van de barbaar. Geen wollige zinnen, maar direct taalgebruik met veel vaart en actie. Dat is geheel volgens het principe van Sword & Sorcery en het is een stijl die Brad Winning op zijn lijf geschreven is. De verhalen lezen erg prettig weg en Sirkhan is een personage die je graag wilt blijven volgen. Hij weet zich met zijn spierkracht en soms een flinke portie bluf uit elke situatie te redden, hoe precair ook. Dat zijn prestaties niet altijd even geloofwaardig zijn is, als je jezelf eenmaal onderdompelt in de wereld van de barbaar, van minder belang.

De schrijfstijl en de uitvoering, die van het korte verhaal, zorgen er echter voor dat de wereld niet uitgebreid kan worden beschreven. Er wordt genoeg verteld om interesse te wekken, maar eigenlijk zorgde er dat dat bij mij voor dat ik alleen maar veel meer wilde weten. Sirkhan komt op zijn avonturen mensen tegen van allerlei verschillende landen en magiërs met velerlei gaven, maar echt veel komen we hier niet over te weten. Dat is op zich jammer, omdat de mogelijkheden er dus wel degelijk zijn. Ook is er weinig ruimte voor karakterontwikkeling, omdat behalve Sirkhan de meeste personages maar één verhaal meespelen.

Conclusie
De liefhebber van stoere avonturenverhalen komt met de avonturen van Sirkhan de barbaar zeker aan zijn of haar trekken. Verwacht geen diep plot of een uitgebreide wereld, maar gewoon sfeervolle actie. De verhalen weten je ondanks sommige herhalende elementen toch telkens op het verkeerde been te zetten. Brad Winning heeft de kneepjes van goede Sword & Sorcery goed in zijn vingers.

[product_page sku=”9789460860003″]


Godendoder Boek omslag
Godendoder

Brad Winning


9789460860003

Books of Fantasy

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties