BoekenBoekachtergrondFantasyWerelds Favoriete Fantasyboeken 2014

FantasyWerelds Favoriete Fantasyboeken 2014

-

 

Om toch nog even na te genieten van vorig jaar blikt de redactie nog eenmaal terug op de boeken uit 2014 waar zij de beste herinneringen aan heeft overgehouden. Natuurlijk willen we ook graag weten welk fantasyboek jou het meeste plezier heeft bezorgd in 2014. Laat het ons weten door onder het artikel een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 


De golem en de djinn, Helene Wecker – Adinda Verburg
Strikt gezien is De golem en de djinn van Helene Wecker dit jaar mijn favoriete fantasyboek. Een sfeervol verhaal over twee bovennatuurlijk wezens in het New York van 1899, wat wil je nog meer? Wecker weet magie en historie naadloos te combineren, en juist de niet-menselijke personages worden heel menselijk. Maar ik kan het niet laten ook Madame Butterfly van Benjamin Lacombe hier te noemen. Deze keer lijkt hij echt op volwassenen te mikken: net als zijn tragische hoofdpersoon is het boek als een kwetsbare vlinder, uit te vouwen tot een meterslang fresco. Daar kunnen e-books niet tegenop, en na alle kleurboeken voor volwassenen lijken volwassen prentenboeken me een veelbelovende ontwikkeling.


Silo, Hugh Howey – Connie Flipse
Ook dit jaar werd er bij FantasyWereld weer gevraagd naar ons favoriete fantasyboek van het afgelopen jaar. Meestal ga ik daar diep van zuchten, want hoe kan ik nu kiezen uit zoveel mooie boeken. Dit jaar was de keuze makkelijk namelijk Silo van Hugh Howey. Silo is een spannende en onvoorspelbare thriller die goed opgebouwd wordt. De spanning is echt voelbaar en houd je tijdens het lezen in zijn greep. Via meerdere interessante verhaallijnen kom je steeds meer te weten over de personages en over de gruwelijke geheimen van deze samenleving. Van het begin tot het einde bleef ik geboeid en nieuwsgierig. Het verhaal is complex, geloofwaardig en maakte indruk op me. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het volgende deel.


Godendoder, Brad Winning Dave Cobben
Dit jaar was voor mij een erg langzaam leesjaar door allerlei (gelukkig erg prettige) persoonlijke omstandigheden. Een boek dat me dit jaar wel erg is bijgebleven is een verhalenbundel die me in de drukke periode heerlijk kon vermaken: Godendoder van Brad Winning. Met acht korte verhalen over de avonturen van Sirkhan de barbaar, netjes aan elkaar verweven, was het boek ideaal om met tussenpauzes te lezen. De schelmenstreken van de op Conan de Barbaar gebaseerde Sirkhan voelden als vertrouwde Sword & Sorcery, door de prettige schrijfstijl, de humor en de vele actie.


The Witcher: Laatste Wens & Zwaard der Voorzienigheid – Immanuel Geesing
Over mijn favoriete boek van 2014 hoef ik niet lang na te denken, dat is De Laatste Wens & Het Zwaard der Voorzienigheid van Andrzej Sapkowski. Nee, als ik in de komende tien jaar nóg een boek vind waar ik zo van kan genieten, ben ik een geluksvogel. Sapkowski heeft maar een paar woorden nodig om een situatie helemaal tot leven te laten komen. Sommige verhalen zijn subtiel en bitterzoet, andere ronduit hilarisch. En samen vormen ze een ijzersterke bundel die meer rijkdom heeft dan ik meestal in een dozijn boeken tegenkom.


Legend 3: Finale, Marie Lu – Joost Zuijderduin
Dit jaar zijn er ontzettend veel goede boeken uitgekomen, maar voor mij springt Finale, het laatste deel in de Legend-trilogie, er zeker uit. Finale is een ware afsluiter van het verhaal van June en Day. In dit boek krijg je echt een perfect beeld van de dystopische wereld waarin de personages zich bevinden, de karakters zijn tot in de puntjes uitgewerkt en dit boek eindigt met een indrukwekkend en episch hoogtepunt. Het voelt gewoon pijnlijk om deze trilogie te beëindigen, want je wilt geen afscheid nemen van June en Day! Een grote aanrader voor dystopie-liefhebbers, een betere finale bestaat niet!


Samensmelting, Veronica Roth – Marije Kok
Ik heb veel favoriete boeken dit jaar, maar één van de boeken waar ik toch wel het meest naar uitkeek is Samensmelting, de grote afsluiter van Veronica Roths Divergent-trilogie. In Inwijding en Opstand is Tris’ wereld meerdere malen op zijn kop gezet en nu krijgen we eindelijk de antwoorden waar we al zo lang op hebben gewacht. Met Samensmelting weet Roth haar trilogie op een zenuwslopende, spannende en emotionele manier af te sluiten, en het is ook leuk dat we in dit laatste deel een kijkje in het hoofd van Tobias krijgen. Dit verhaal is helaas wel echt het einde van de trilogie, maar zoals ik in mijn recensie over dit boek ook al zei: het was een achtbaan waar ik zeker nog een keer in zal stappen!


De Ravenjongens 2: De Dromendieven – Marjolein Mangnus
Het was een goed jaar en ik heb dan ook flink moeten nadenken voordat ik een favoriet kon aanwijzen. Na lang beraad ga ik voor een boek dat ik nog maar net uit heb: Dromendieven van Maggie Stiefvater. Het is een meesterlijk vervolg op Ravenjongens en biedt meer inzicht in het meest mysterieuze personage van deze reeks. Opeens begreep ik Ronan en zijn vreemde gedrag. Erger nog, ik ben het eens met zijn acties. Wederom een knap staaltje schrijverswerk van Stiefvater!


De IJzerproef, Black & Clare – Stefanie Nanninga
Toen ik hoorde dat mijn favoriete boek van 2014 moest worden aangewezen kwam eigenlijk meteen Marina van Carlos Ruiz Zafon in mij op. Dit boek blijkt echter te zijn verschenen in november 2013 en valt daarmee dus net buiten de boot. Gelukkig is er ook dit jaar heel wat moois uitgekomen! Zo vond ik Een planeet in je hoofd (Sally Gardner) erg bijzonder en ook boeken van Nederlandse schrijvers zoals De Verwanten (Guido Bottinga) en Zij die hoort (Patty van Delft) wisten mij te verrassen. Toch kies ik dit jaar voor De IJzerproef van Cassandra Clare en Holly Black. Een ondergrondse toverschool, element-magie, een spannend einde en twee geweldige schrijfsters. Wat wil je nog meer?


De Held van Weleer, Brandon Sanderson  Tim de Klerk Wolters
Begin dit jaar kwam het derde deel uit van Brandon Sanderson’s Mistborn-trilogie. De afsluiting van een groots en episch opgezet verhaal dat uitblinkt in de personageontwikkelingen, de uitvoerig uitgewerkte wereld, het minstens zo goed uitgewerkte magiesysteem en de geweldig beschreven actiescènes. In dit derde deel is de actie meer aanwezig dan in de eerdere boeken wat absoluut een pluspunt is. Daarnaast worden eerdere gebeurtenissen constant in een ander daglicht gezet. De ene onthulling is nog verrassender dan de ander. Ondanks een voor mij vrij matig ‘leesjaar’ heb ik intens van dit boek genoten en kan ik deze trilogie iedereen aanraden!

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties