BoekenBoekinterviewsInterview met Jeroen van Unen en Bo Vissers van BookVault

Interview met Jeroen van Unen en Bo Vissers van BookVault

-

Boekboxen zijn tegenwoordig helemaal hip en ook in Nederland begint er aardig wat keus te komen. Voor fans van fantasy is er nu ook een gespecialiseerde box op de markt gekomen via BookVault, opgericht door Jeroen van Unen en Bo Vissers. Deze maand verscheen de eerste box met het thema By the fire. We praten met de oprichters over wat een boekbox nou precies inhoudt en wat hun plannen zijn! Bovendien bekijkt Denise wat er nou precies in de eerste boekbox te vinden was.

We zijn altijd erg benieuwd naar de mensen achter leuke initiatieven als deze. Kunnen jullie jezelf voorstellen?

Zeker! Wij zijn Jeroen van Unen en Bo Vissers. Jeroen is schrijver van De Nachtuilen-serie, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff, waarvan deel twee in het voorjaar van 2017 verschijnt. Hij wordt op de uitgeverij ook wel de slushpileveteraan genoemd. Bo is studente, maar vooral ook fervent lezer en proeflezer. Samen zijn we BookVault gestart omdat we een voorliefde hebben voor fantastische boeken en die graag met de wereld delen in de vorm van een cadeautje.

Voor de mensen die er nog nooit van hebben gehoord, wat is het idee achter een zogeheten boekbox?

Een boekbox kun je zien als een kerstpakket, waarin het boek uiteraard centraal staat. Je krijgt dus een goed gevulde doos met daarin in elk geval één boek. Welk boek dat is verklappen we niet van tevoren, maar we vertellen wel het thema van de box, en we geven een korte beschrijving van het boek. Het boek en de goodies die we uitkiezen passen allemaal bij het thema. Het is dus altijd een verrassing wat voor leuke spullen je krijgt toegestuurd. Het boek in onze boekbox bevat altijd een vleugje fantasy. Wij hebben een voorliefde voor de wonderlijke werelden die je in de fantastische genres kunt ontdekken, en deze werelden verspreiden we graag onder onze leden, zodat zij ook even helemaal weg kunnen dromen.

Naast een boek kunnen mensen dus ook Goodies verwachten, waar kan men aan denken?

Onze goodies zijn heel divers, maar voorop staat dat het altijd “bookish” goodies zijn, dat wil zeggen dat ze altijd iets te maken hebben met boeken en de leeservaring. Om een aantal voorbeelden te geven van wat je in onze boekboxen kunt aantreffen: speciaal voor ons thema ontworpen boekenleggers, thee, notitieboeken, bijzondere pennen of potloden, posters, noem maar op. De waarde van de spullen in onze box zit elke maand ruim boven de €25,- zit die je ervoor betaalt.

Januari-Winters-Road-Final-Webshop-500x500De eerste box heeft als thema By the Fire en de boekbox van Januari zal als thema Winter’s Road hebben. Hoe bedenken jullie de thema’s van jullie boxen?

De eerste stap is om aan de hand van catalogi en gesprekken met verschillende uitgevers voor elke maand een aantal geschikte boeken te selecteren, die lezen we vervolgens allemaal. Wanneer we overeenstemmen met een bepaald boek voor de box, gaan we aan tafel zitten en roepen (of schreeuwen, afhankelijk van hoe enthousiast we zijn) we ideeën. Daar komt meestal vrij snel een geschikt thema uit, en dan is het tijd om op jacht te gaan naar goodies waarvan wij vinden dat die perfect bij het thema passen.

Na Booklybird en Celebrate Bookbox zijn jullie nu de derde partij die in deze nieuwe vorm van boekliefhebberij springt. Wat denken jullie dat mensen zo aanspreekt om zich hierop in te schrijven?

Wat lezers zo aanspreekt is het verrassingselement. Dat is het unieke, bijzondere aspect van boekboxen ten opzichte van bijvoorbeeld online een boek bestellen of rondsnuffelen in een boekenwinkel. Je hebt een idee wat voor boek je zult ontvangen, en ook ongeveer wat voor soort goodies er in de box kunnen zitten, maar het is juist zo spannend om het niet zeker te weten. Je geeft je over aan de creativiteit van de mensen achter de boekboxen, en zo ontvang je soms ook boeken die je normaal gesproken niet zou kopen, maar die onverwacht toch ontzettend leuk zijn!

De eerste boekbox van december (By the Fire) is al uitverkocht en deze week verzonden. Hoe vonden jullie de ontvangst?

De ontvangst was ontzettend goed! We kregen veel positieve reacties en vragen van bloggers en lezers, daar zijn we ontzettend blij mee. Dankzij het bedrijf hebben we ook leuke mensen leren kennen, en zijn we bij verschillende uitgeverijen langsgegaan. Het is fantastisch om op deze manier in de boekenwereld betrokken te zijn. We hopen dan ook dat de volgende boxen even goed of nog beter gaan lopen, zodat we de dozen nog beter kunnen vullen!

Kijken jullie uit naar de eerste unboxings?

Absoluut! Maar stiekem is het ook heel spannend. We hebben hard gewerkt om een mooie box samen te stellen, en we hopen dat de lezers net zo vrolijk van het geheel worden als wij.

Zijn er naast nieuwe boxen nog meer plannen in de toekomst?

We krijgen van verschillende kanten de vraag of we ook Engelstalige boekboxen gaan uitbrengen. Wellicht gaan we daar in de toekomst aan werken, maar voorlopig richten we ons alleen op Nederlandse boekboxen. Wel zijn we een aantal specials aan het samenstellen. Dit zijn boekboxen met speciaal bedrukte dozen, die voor een langere periode te bestellen zijn, en ook vanbinnen net iets luxer zijn dan onze gewone boekboxen. Verder zullen we altijd bezig blijven met boekgerelateerde zaken. Dat zit in ons bloed.

 

By the Fire unboxing door Denise

Een boekenbox bestellen is altijd weer een gok: je weet immers niet of je het boek dat er in zit daadwerkelijk leuk zal vinden. Gelukkig hebben de meeste boxen een thema en kan je aan de hand daarvan meestal wel voorspellen wat er in zal zitten. Toen ik het eerste thema van Bookvault zag begon mijn hart sneller te kloppen. Ik had een sterk vermoeden welk boek het zou gaan worden, en die wilde ik heel graag! Ook werden er op social media kanalen wat tips gegeven over de goodies die in de box zouden zitten (onder andere een geurkaars!) en daarom besloot de gok te wagen. En ik werd niet teleurgesteld!

Alle goodies in de box zaten netjes verpakt. Mijn oog viel als eerste op de geurkaars, die de naam ‘Elias’ had… Zou dat een hint zijn voor het bijbehorende boek? Toen ik de cadeautjes (haastig) openmaakte vond ik inderdaad het tweede deel van Vuur en As: Een fakkel tegen het duister! Op dit boek had ik gehoopt! Ook zat de midprice edition van het eerste deel erbij, zo kan iedereen beide delen lezen. Een hele slimme zet! Verder zat er in de box nog een grappig linnen tasje (daar kan je er nooit genoeg van hebben) met de tekst ‘Books keep you up at night because they are great in bed’ van Latte’s en Literature in Breda en ook vond ik een paar van die hippe papieren rietjes in de box. Wat ik een hele leuke extra vond was het recept voor ‘cake-ulaas’: die is hetzelfde weekend nog gebakken en smaakte heerlijk! Verder zat er nog een boekenlegger bij (altijd goed!) en het eerste hoofdstuk van de YA-editie van The Da Vinci Code. In de box zat dus alles wat je van een goed gevulde boekenbox mag verwachten!

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties