StripsStriprecensiesVerliefde vlinders

Verliefde vlinders

-

Omslag Verliefde vlinders De titel Verliefde vlinders klinkt wat zoetsappig, maar wie de prentenboeken van Benjamin Lacombe kent weet dat je daar bij deze auteur niet op hoeft te rekenen. Met zijn paginagrote, sprekende illustraties en duistere verhaallijnen is ‘schattig’ wel de minst toepasselijke omschrijving. In Verliefde vlinders lijkt hij de Japanse stijl van Madame Butterfly door te zetten. Is dit nieuwe prentenboek net zo’n fraai kunstwerk voor volwassenen als Madame Butterfly?

Een onmogelijke liefde
Naoko is veertien als haar vader haar tegen haar zin naar Kyoto stuurt, om tot een keurige jongedame te worden opgeleid. Ze heeft echter helemaal geen zin om in zo’n keurslijf te worden geperst, want ‘een jonge vrouw van de wereld mag alleen op het juiste moment spreken, opstaan, gaan zitten, glimlachen en wie weet zelfs ademen.’ Met hulp van haar dienstmeisje neemt Naoko daarom een gewaagde beslissing: eenmaal in de stad verkleedt ze zich als jongen en meldt zich aan voor een literatuurstudie.

Als snel maakt ze kennis met Kamo, die ook net is aangekomen en literatuur, wiskunde en haiku’s wil studeren. De twee kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden en doen na verloop van tijd bijna alles samen, maar Kamo weet niet dat Naoko eigenlijk een vrouw is. Haar vader heeft intussen een geschikte huwelijkskandidaat voor haar gevonden en roept Naoko terug naar haar geboortedorp…

Waar de tekst af en toe rammelt, zijn de beelden kleurrijk, sfeervol en bijna filmisch.

Een droevig sprookjes
Verliefde vlinders doet zowel aan Mulan als aan het verhaal van Romeo & Julia denken, maar net zoals voor Madame Butterfly heeft Lacombe er zijn eigen draai aan gegeven. Het lijkt daarbij alsof je als lezer steeds meer afstand neemt: terwijl je in het verhaal vordert, worden de tijdsprongen groter en neemt de hoeveelheid detail in de tekst af, tot aan de noodlottige gebeurtenissen aan het eind. Dat Lacombe er opnieuw een wat verdrietig verhaal van heeft gemaakt, was ook eigenlijk wel te verwachten.

De schrijfstijl is opnieuw wat stijfjes, waarbij poëtische formuleringen zich afwisselen met soms bijna té eenvoudige zinnen. Lacombes kenmerkende tekenstijl maakt echter veel goed: sommige pagina’s bevatten geen tekst en de illustraties dragen een groot deel van het verhaal. Waar de tekst af en toe rammelt, zijn de goedgekozen beelden kleurrijk en bijna filmisch. Ook de Japanse sfeer komt daardoor overtuigend over, aangevuld door de Japanse woorden in de tekst die in de woordenlijst achterin kunnen worden opgezocht.

Titel: Verliefde vlinders
Auteur: Lacombe, Benjamin
Vertaler: Pierre Winters
Uitgever: Clavis
Verschenen: Juni 2015
Uitgave: Hardcover, 32 pagina’s
Prijs: € 24,00

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Verliefde vlinders is inderdaad een prentenboek in de stijl van Madame Butterfly, met even sterke illustraties die de soms wat stijve tekst compenseren. De uitvoering is iets eenvoudiger, maar nog steeds opvallend. Wel heeft Lacombe er opnieuw een wat verdrietig sprookje van gemaakt, waardoor de allerjongsten dit boek waarschijnlijk beter kunnen overslaan. Mede door de sfeervolle beelden die een groot deel van het verhaal dragen, is het boek eerder een fraaie aanwinst voor op de salontafel dan voor op de kinderkamer.Verliefde vlinders