Interview met Artago

0
202

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we organisaties die zich bezighouden met LARP evenementen. Speciaal tijdens deze Kinderboekenweek: Artago – LARP voor kinderen (website).

Kun je jezelf en je rol bij Artago voorstellen?
Artago bestaat uit een bestuur van vijf personen. Ik vervul de rol van secretaris en figurantenspelleider binnen onze stichting. Wat betekend dat ik ervoor zorg dat de figuranten de juiste kleding krijgen en geïnformeerd worden over de rol, of rollen die ze kunnen gaan spellen.

Artago is een LARP-vereniging speciaal voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?  
Het idee is ontstaan omdat de voorzitster van Artago zat met de volgende vraag: Waarom is er zo weinig LARP voor kinderen in Nederland, terwijl kinderen zoveel van spelen, middeleeuwen, fantasiewerelden en samenspel houden?  Vanuit haar opleiding kreeg zij de mogelijkheid om vanuit een minor ‘het project van je leven’ op te zetten en zodoende is Artago geboren.

Wat is, volgens jullie ervaring, het grootste verschil tussen een LARP met kinderen en een LARP met volwassenen?
Wij proberen het LARP zoals wij het ervaren als volwassene, zo goed mogelijk te vertalen naar onze doelgroep. Zo kiezen wij er bewust voor om klein te blijven met de hoeveelheid deelnemers om zo meer begeleiding te kunnen bieden en kinderen te leren dat LARP rollenspel is.

artago1Organiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?
Op dit moment organiseren wij geen vaste activiteiten naast onze drie evenementen per jaar. Dit wil niet zeggen dat er nooit niks wordt georganiseerd. Als er iets georganiseerd gaat worden maken wij dit allemaal bekend in één van onze nieuwsbrieven. Zo hebben we al een knutseldag gehad om de kostuums Cooler te maken, benieuwd naar het resultaat? Zie deze Link

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?
Onze evenementen vinden op dit moment plaats in en nabij de plaats Culemborg en Beusichem (dit ligt onder Utrecht). Dat betekent natuurlijk niet dat uit deze plaatsen moet komen om mee te mogen doen! Iedereen tussen 8 en 13 jaar mag zich inschrijven, ongeacht waar je vandaan komt. De terreinen zijn goed te bereiken met de auto en mocht je (samen met pa en ma) met de trein komen, dan is er een mogelijkheid om je van het station op te halen.

Kun je iets meer vertellen over de setting waarin jullie LARP evenementen zich afspelen?
De setting waarin wij spelen is een middeleeuwse fantasysetting. Dat betekent dat er nog geen auto’s en vliegtuigen waren, maar kastelen, ridders en jonkvrouwen. Naast mensen wonen er ook andere wezens op de wereld. Dus je moet niet raar opkijken als je een ork, elf of dwerg op je pad tegenkomt. Iedereen heeft binnen Artago specialiteiten, vechter, jagers, handelaars of bijvoorbeeld magiërs. Misschien heb jij daar zelf wel aanleg voor magie? Misschien kan Aturas je daar wat meer over vertellen … Heb je zin om te luisteren wat hij te zeggen heeft, lees het dan op deze pagina!

Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?
Voor elk evenement worden er door iedereen uit het bestuur verhaallijnen geschreven. Ik durf bijna wel te zeggen dat de meeste van deze mensen affiniteit hebben met het fantasygenre. Dus geheid dat dit als inspiratiebron wordt gebruikt. We zorgen er alleen wel voor dat het niet teveel lijkt op bestaande films of boeken. Het verhaal speelt zich namelijk af op Artago en de personages die daar wonen zijn geen bekende figuren uit een boek of film. Zo kan iedereen creatief blijven in het invullen van de rol en het staat daardoor ook niet vast wat er allemaal gaat gebeuren op Artago.

artago2

Hoe vaak organiseren jullie evenementen?
Wij organiseren drie evenementen in het jaar die één dag duren. Alle evenementen zijn op een zondag van 10:00 tot 16:00 uur. De lunch en tussendoortjes zullen door de organisatie worden verzorgd. Wil je graag weten wanneer het volgende evenement is? Bezoek dan onze website www.artago.nl en/of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat is jouw meest bijzonder situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?
Er zijn teveel bijzondere situaties of ervaringen om op te noemen! Het geeft ons als organisatie altijd een goed gevoel als we na het evenement een bericht of bedankje krijgen van een kind dat het leuk heeft gehad en weer wil komen. Ze zijn dan alweer bezig met het mooier maken van een pakje of (snode) plannen voor het volgende evenement aan het maken. Dat is waar we het voor doen, dat iedereen het leuk heeft. Dan verschijnt er een grote glimlach op onze gezichten en zijn we tevreden en trots.

Wat is jouw tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?
Geniet van het spel en wees niet bang om actief mee te doen, want je kunt het niet verkeerd doen. Mocht je ergens mee zitten dan zijn er altijd spelleiders waar je een vraag aan kunt stellen.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie