Interview met Evolution Events

0
172

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we vanaf nu elke week een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: Evolution Events.
Interview met het bestuur van Evolution Events

Kun je jezelf en je rol bij Evolution Events voorstellen?
Evolution Events bestaat uit een bestuur van 7 mensen. Bij het organiseren van een evenement hebben we geen strak afgebakende rollen en meestal levert iedereen wel een bijdrage aan het plot. Natuurlijk heeft iedereen wel zijn voorkeuren en specialiteiten, maar uiteindelijk zijn we heel flexibel in de taakverdeling. Omdat we over de afgelopen jaren ook meerdere projecten hebben gedraaid wisselen we bij het starten van een nieuw project ook regelmatig van rol binnen het team en we nodigen soms ook gastspelleiders uit voor de nodige technische expertisen, organisatorische hulp of gewoon gave ideeën.

Jullie missie is om LARP een nieuwe draai te geven, hoe proberen jullie dit te bereiken?
Het simpele antwoord: nieuwe dingen proberen. Omdat we meerdere series en eenmalige evenementen draaien hebben we de mogelijkheid om in veel verschillende settings (al dan niet historisch) te spelen. Elke setting heeft zijn eigen unieke verhalen, van een atoombunker ten tijde van de Koude Oorlog tot een stoffig Western dorpje vol met gelukszoekers. De uitdaging is om dit om te zetten in een gave larp op een mooie locatie. Een van de voordelen daarvan is dat we vaak op locaties zitten waar nog niet eerder is gelarpt en dit helpt ook om een evenement een nieuwe draai te geven.

Omdat we zo min mogelijk werk kwijt willen zijn aan zaken als regels gebruiken we al jaren een heel minimalistisch systeem wat niet afleidt van spel en personages.
Naast variëren met de setting zijn we ook bewust bezig om bijvoorbeeld nieuwe dingen te proberen met personagecreatie, rekwisieten, plot, etc. om een manier te vinden die op maat gemaakt is voor een specifiek evenement. Zo dagen we niet alleen onze deelnemers uit maar ook onszelf.

evolutioneventsOrganiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?
Niet structureel. We hebben wel dingen gedaan zoals twee toneelstukken, een ludiek kaartspelletje en een paar feesten, maar dit zijn activiteiten die het larpen ondersteunen qua verhaal, setting en sfeer.

Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt?
Op zich zijn ervaring en leeftijd niet zo heel relevant, meer het begrip dat we over het algemeen vooral veel spel met een minimaal regelsysteem willen draaien. En dat moet je liggen – een nieuweling kan soms beter omgaan met de minimale regelset die we gebruiken op larps dan iemand die al 15 jaar speelt. Over het algemeen zitten we op een gemiddelde leeftijd van zo tussen de 25 en 35, met uitschieters naar boven en beneden. We draaien wel vrijwel alleen 18+ evenementen en richten ons meer op de roleplay kant van de hobby dan op heftige gevechten.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?
Omdat we per evenement meestal van locatie wisselen kan dat overal in het land zijn. We hebben ook wat uitstapjes naar het buitenland gemaakt als de locatie het waard was.

evolutioneventsJullie hebben meerdere settings waarin jullie evenementen zich afspelen, elk met een mooi vormgegeven bijbehorende website. Kun je iets meer vertellen over deze verschillende LARP werelden?
Op dit moment draaien er drie evenementen. Xenophobia gaat over een post-apocalyptisch Nederland waar de spelers pogen te overleven en te herbouwen – geweld is echter al heel snel dodelijk dus het is vooral een combinatie van slimheid, diplomatie en sluipen die de problemen oplossen. Nox Arabica zal dit najaar beginnen met verhalen in het thema van duizend-en-een-nacht in een mysterieus Arabië – zijn de verhalen van de marktkoopman simpelweg koortsige dromen of is er echt wat vreemds in die oase? Orenda speelt zich af in een Victoriaans Nederland met een flinke scheut steampunk en zal de avonturen van een groep ontdekkingsreizigers volgen op de grens waar wetenschap en wichelroedes elkaar ontmoeten.

Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?
We hebben tot nu toe twee keer de wereld uit boeken gebruikt voor een larp. Lextalionis was gebaseerd op de Vampire: the Masquerade boeken en spelsysteem, en Extinction was gebouwd rond de Mythos van H.P. Lovecraft. Daarnaast is het natuurlijk moeilijk om te voorkomen dat je elementen gebruikt die je ooit eens gezien/gehoord/gelezen hebt, maar in principe spelen we verder geen bestaande verhalen na. We bedenken het graag zelf, al doen we wel een hoop bronnenonderzoek bij een nieuwe cyclus of eenmalig evenement om de sfeer goed te krijgen.

Hoe vaak organiseren jullie evenementen?
Afhankelijk van onze planning twee tot vier keer per jaar. Dat ligt er net aan hoe de langer lopende evenementen vallen en hoeveel eenmalige evenementen we draaien dat jaar.

evolutioneventsWat is jouw meest bijzonder situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?
Er is niet 1 specifiek bijzonder moment te noemen. Over het algemeen vinden wij een evenement zeer geslaagd als het ons gelukt is om de deelnemers emoties te laten ervaren (en dus niet alleen uitspelen) door wat zij IC meemaken. Als ze even vergeten dat ze ‘slechts’ in een spelletje zitten. Zo hebben we een evenement gedraaid waarbij de angst voor het onbekende op de gezichten van de personages te lezen viel. Dat is een kwetsbare mindset, en heel mooi als je dat samen met de spelers kan bereiken. Een ander gaaf moment voor ons als organisatie was dat een speler na het evenement “de Bunker” vertelde dat hij zich voor het eerst kon voorstellen hoe bang die mensen in een schuilkelder in het echt zijn geweest.

Wat is jouw tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?
Vooral je laten meeslepen en genieten. Niet te krampachtig zijn, maar meegaan met initiatief en je niet in een hoek schrijven met pagina’s achtergrond waar je niets mee kan. Wees niet bang voor ‘fouten’ of ‘mislukking’. Doe zoveel mogelijk binnen het spel en maak er wat moois van!

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie