BoekenBoekrecensiesDe Kronieken van Cromrak 1: De geheimen van Khifa - Mark Doornbos

De Kronieken van Cromrak 1: De geheimen van Khifa – Mark Doornbos

-

Omslag De Kronieken van Cromrak 1: De geheimen van Khifa

De jonge ork Cromrak gaat samen met Crash, een avonturier uit zijn dorp, op zoek naar een mythisch medaillon. Deze was ooit eigendom van een groot mensenvorst, de aartsvijand van de orks. Tijdens dit avontuur komen ze in aanraking met de aloude beschermers van het magische medaillon en in het gevecht wat hierop volgt wordt Crash vermoord en kan Cromrack ontsnappen. Als hij uiteindelijk naar zijn thuisdorp terug gaat, is hij niet alleen in het bezit van het mythische medaillon, maar ook met de grootste beschermer van de schat, de sfinx Ramaoh. Wanneer er een jaar later een ziekte uitbreekt in het rijk van de orks, moet er een medicijn gemaakt worden waar meerdere ingrediënten voor nodig zijn. Om deze ingrediënten te verzamelen gaat Cromrack samen met zijn vrienden Kendar en Varok op reis. Ze worden hierin bijgestaan door Ramaoh.

Debuut
Mark Doornbos debuteert in 2014 met het eerste deel van De kronieken van Cromrak. Zo’n debuut is altijd spannend, voor zowel de schrijver als de lezers. Hoe zal deze nieuwe schrijver zijn? Is het de moeite waard zijn of haar boek te gaan proberen? Mark Doornbos heeft daarbij ook nog eens de gewaagde stap gezet om een boek te schrijven met een ork in de hoofdrol, zoals ook Stan Nicholls ooit deed. De orks zijn in de meeste fantasyboeken afgeschreven als slechte en kwaadaardige wezens, die eigenlijk geen recht van bestaan hebben. Wat zou Mark Doornbos hiermee gaan doen?

Lieve orks?
Een boek over orks komt zoals gezegd niet veel voor. Maar dat het dan ook nog lijkt dat het vrij “lieve” orks lijken is wel heel bijzonder. Maar is dit echt heel verrassend? Als je er goed over nadenkt natuurlijk niet. Het boek wordt niet alleen over orks geschreven, maar ook vanuit het oogpunt van de orks. Daarom is het niet heel raar dat de orks hier overkomen als de zogeheten “good guys” en niet als de traditionele “bad guys”. Mark Doornbos heeft hier goed op ingespeeld. Want wie ziet zichzelf nou als een slecht wezen en de vijand als een goed persoon? Het is in het begin wel erg wennen om te zien dat een ork ook gewoon vrienden heeft en dat een ork ook gewoon een moeder heeft, waar hij veel van houdt. Uiteindelijk zijn orks ook gewoon “normale” wezens, het ligt er alleen aan vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Nederlandse schrijver
Mark Doornbos is een Nederlandse schrijver. Dit heeft als voordeel dat het boek wat je leest ook daadwerkelijk zijn verhaal is. Er is geen vertaler aan te pas gekomen, die bepaalde passages toch op zijn/haar eigen manier kan interpreteren. Ook komen er enkele echte Nederlandse uitspraken, zoals “verrek” en “dat zing ik hier nog wel even uit” in het boek voor. Een vertaler zou waarschijnlijk niet zo snel voor deze uitspraken kiezen. Dit geeft een eigen sfeer aan het boek die op mij prettig overkwam.

Conclusie
De Geheimen van Khifa is een vlot lezend verhaal. De personages zijn niet heel diep uitgewerkt en blijven over het gehele boek redelijk oppervlakkig. Doordat Mark Doornbos heeft gekozen voor orks in de hoofdrol is het wat mij betreft wel redelijk uniek. De avonturen die worden beleefd zijn niet heel diep uitgewerkt en zijn niet heel complex. Al met al is het een leuk boek dat zeker is aan te raden voor lezers die van echte avonturiers in de hoofdrol houden. Hopelijk gaan we nog veel goeds van deze schrijver horen!

De Kronieken van Cromrak 1: De geheimen van Khifa Boek omslag De Kronieken van Cromrak 1: De geheimen van Khifa
De Kronieken van Cromrak 1
Mark Doornbos
9789490767587
Zilverbron

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Richard Veldkamp
Richard is geïnteresseerd geraakt in fantasy door Harry Potter en de Kronieken van de Drenai. De voorkeur van Richard gaat voornamelijk uit naar heroïsche fantasy en high fantasy met als favoriete schrijvers David Gemmell en Raymond E. Feist.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties