Interview met Attila LRP

0
159

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we vanaf nu elke week een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: Attila LRP (website).

Kun je jezelf en je rol bij Attila voorstellen?
Ik ben Bas Heijne. Sinds ongeveer vijf jaar doe ik aan LARP en sinds een half jaar ben ik voorzitter van Attila. Attila is de LARP vereniging van noord Nederland. We organiseren per jaar ongeveer vijf fantasy LARPs in noord-Nederland. Het aantal deelnemers daarbij varieert tussen de 25 en 70 man.

Organiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?
De LARP evenementen zijn het belangrijkste wat onze vereniging organiseert. Voor de rest staan we soms op fantasyfestivals zoals recent het fantasiafest in Meppel. Daarnaast zijn er een aantal commissie actief die het verhaal schrijven en kleding, props en wapens voor de evenementen maken.

Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt?
Attila hanteert een leeftijdsgrens van 16 jaar, dus vanaf die leeftijd is iedereen welkom. Ervaring is niet van belang. Aan het begin van elk evenement geven we voor alle nieuwe mensen een korte uitleg, verder is iedereen bereid om nieuwe mensen een stukje op weg te helpen.

elbaria2Jullie hebben LRP in jullie naam verwerkt en bewust de A(ction) wat op de achtergrond geschoven. Wat is hierachter de gedachte geweest?
Dat is geen bewuste keuze en het ‘Action’ element is bij ons niet meer of minder aanwezig dan bij andere verenigingen. Onze vereniging is een van de oudste van Nederland en op het moment van oprichten was de term LARP nog niet gangbaar. Het ‘Action’ element is daardoor nooit in de naam opgenomen.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?
Als LARP vereniging van het noorden spreekt het voor zich dat we onze evenement ook daar houden. Dit jaar hebben we onze evenementen in Groningen en Drenthe gehouden. Soms gaan we ook wel zuidelijker zitten, zoals evenementen die we in het ‘t Harde op de Veluwe hebben gehouden.

Kun je iets meer vertellen over de setting waarin jullie twee LARP evenementen zich afspelen?
elbariamapOnze oudste spelwereld is Elbaria. Dit is een van de langst lopende LARP-werelden van Nederland, met dus een lange geschiedenis. In de setting is er nu net een lange oorlog ten einde gekomen en focust het verhaal zich nu op de wederopbouw van een klein dorp. De rust is echter nog niet volledig terug gekeerd.

Einheri is later als spelwereld erbij gekomen. Deze fantasywereld kenmerkt zich door de vele verschillende rassen die voorkomen. Het is een iets duisterdewereld, waarin recent onder andere een conflict tussen sjamanen en priesters de plotlijn bepaald heeft.

Doen jullie leden vaak mee aan beide settings, of wordt er specifiek gekozen voor één wereld?
Dit verschilt heel erg. Er zijn spelers die heel bewust voor een setting gekozen hebben en alleen daarheen gaan. Veel andere leden hebben een andere rol binnen de verschillende settingen. De spelleiding van de ene setting is soms als speler aanwezig bij de andere. Ikzelf ga ben bij Einheri doorgaans echt als speler aanwezig en bij Elbaria ben ik meestal figurant.

Vanuit jullie organisatie is de Yurth van Bleda opgericht, die catering ‘in character’ verzorgt op evenementen. Wat is jullie ervaring hiermee?
De Yurth van Bleda is een aparte stichting die de catering verzocht voor verschillende evementen. Vroeger hebben ze bijvoorbeeld de catering van de Vortex verzocht, maar het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. Hierdoor staat het nu op een lager pitje en doen ze alleen onze eigen evenementen. Ze zorgen ervoor dat een in karakter verantwoorde bar staat waar spelers een drankje kunnen drinken. Het barpersoneel krijgt doorgaans een kleine rol in het verhaal. Ook zorgt de Yurth elk evenement voor ontbijt, snacks en avondeten, zodat de spelers zich volledig op het verhaal kunnen richten.

Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?
elbariaWij halen onze inspiratie uit films en boeken, zeker, maar ook uit videospellen, het echte leven en songteksten. Zo hebben we Belle en het Beest, Otherland (van Tad Williams), Myst en nog veel meer. Van Myst hebben voornamelijk het soort puzzels gebruikt in een bepaald stuk van het verhaal waar de spelers hun weg door moesten puzzelen.

Hoe vaak organiseren jullie evenementen?
Vijf keer per jaar. Dat is twee keer per jaar een Einheri evenement en drie keer per jaar een Elbaria evenement.

Wat is jouw meest bijzonder situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?
Hmmm, een lastige vraag. Laat ik een ervaring pakken uit het laatste evenement. We speelden toen (als figurant) een groepje rovers die het dorp wou aanvallen. Dat was niet erg succesvol en we werden telkens verslagen. Toen besloten we het op een andere boeg te gooien. We deden onze wapens in de schede en liepen gewoon (nog steeds als bandiet gekleed) het dorp in. Niemand hield ons tegen. Vervolgens hebben we in het dorp rustig ons tijdstip afgewacht. Uiteindelijk konden we de barman ontvoeren die ons vervolgens geholpen heeft om (zonder geweld) onze hoofdman uit het dorp te bevrijden.

Wat is jouw tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?
De belangrijkste tip is om zelf initiatief te nemen. Wees niet bang om domme dingen te doen. Het is niet erg als je karakter in de problemen komt. Dat maakt het spel voor iedereen juist interessant, dus wees vooral niet bang om een keer je nek uit te steken als er iets gebeurd. Je hoeft niet een karakter te hebben dat al jaren meedoet voor je het verhaal te bepalen.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie