BoekenBoekrecensiesVersplinter me - Tahereh Mafi

Versplinter me – Tahereh Mafi

-

Omslag Versplinter me

Na de schokkende gebeurtenissen in Breek me bleven de lezers van de Touching Juliette-trilogie met een wanhopig en vooral nieuwsgierig gevoel achter: wat gaat er gebeuren met Juliette nu ze weer in handen is van Het Herstel, of beter gezegd, in handen van Warner? En hoe loopt het af met Adam en Kenji, over wie we niets meer hebben gehoord nadat Juliette door Het Herstel van de grote strijd is weggevoerd? Het leek nog eindeloos te duren voordat we de antwoorden op die vragen zouden krijgen in de grote finale van de trilogie, Vertrouw me, maar gelukkig was daar eerst nog Versplinter me, dat ten minste al één van die vragen kan beantwoorden.

Deel 2,5
Versplinter me is na Vrees me, Verwoest me (deel 1,5) en Breek me deel 2,5 in de Touching Juliette-trilogie. Het speelt zich gelijktijdig af met het einde van Breek me, maar dan vanuit het perspectief van Adam in plaats van dat van Juliette. En dat is fijn, want na een tijdje in de hoofden van Juliette en Warner te hebben gezeten, is het erg interessant om ook eens te kijken wat zich allemaal afspeelt in het hoofd van Adam. Is hij diep van binnen wel die lieve, begripvolle jongen die Juliette alle tijd van de wereld wil geven om over haar trauma’s heen te komen? Wat voelt hij precies voor Juliette? En hoe ver zou hij voor haar willen gaan?

Ik weet niet hoe Tahereh Mafi het doet, maar toch lukt het haar je beeld van Adam weer totaal overhoop te gooien…

Juliette vs. James
Die laatste vraag speelt een grote rol in dit verhaal, aangezien het in dit boek nu eens niet draait om Juliettes keuze tussen team Adam of team Warner, maar om Adams keuze tussen Juliette en zijn kleine broertje James. Natuurlijk is Adam stapelverliefd op Juliette en natuurlijk geeft hij ontzettend veel om haar, maar hij is ook dol op zijn kleine broertje en hij doet alles om hem te beschermen. Moet hij dus achter Juliette aan wanneer ze wordt meegenomen door Het Herstel? Of kiest hij voor James, die met een dreigende bombardering op Omega Point ook niet veilig is? Voor het eerst leer je Adam van een andere kant kennen, net zoals we Warner hebben leren kennen in Verwoest me. En ik weet niet hoe Tahereh Mafi het doet, maar toch lukt het haar je beeld van Adam weer totaal overhoop te gooien. Diep van binnen lijkt niemand precies zo te zijn als hoe ze zich van buiten voordoen…

Kort verhaal
Met zijn 96 pagina’s (waarvan er maar 66 werkelijk het verhaal zijn en de rest een preview van boek drie en een interview met de schrijfster) is Versplinter me met recht een kort verhaal te noemen. Misschien zelfs wel iets té kort, want het boek bevat net iets te weinig inhoud om echt indruk te maken. Adam heeft het wel moeilijk, maar zijn personage is toch minder uitgesproken dan dat van Juliette en Warner, en juist omdat hij een beetje afstand lijkt te nemen van Juliette en behoorlijk over zijn relatie met haar twijfelt in dit boek, is het niet moeilijk om Warner steeds sympathieker te gaan vinden. Zou Juliette dan toch voor team Warner moeten gaan? Of probeert Tahereh Mafi ons gewoon stiekem op het verkeerde been te zetten?

Conclusie
Met Versplinter me heeft Tahereh Mafi een mooie overbrugging geschreven tussen Breek me en Vertrouw me, waarin we Adam een stuk beter leren kennen. Toch maakt deze korte novelle minder indruk dan de vorige drie delen. Zoals altijd is het prachtig geschreven en zit het verhaal goed in elkaar, maar het heeft toch net wat minder diepgang dan zijn voorgangers. Dit neemt echter niet weg dat het een leuke toevoeging is aan de Touching Juliette-trilogie en dat het bovendien ontzettend nieuwsgierig maakt naar het derde en laatste deel in de serie: Vertrouw me.

[product_page sku=”9789020679717″]


Versplinter me Boek omslag
Versplinter me

Tahereh Mafi


9789020679717

Blossom Books

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties