BoekenBoekrecensiesKunst en magie in Heksenspiegel 2 van Marte Jongbloed

Kunst en magie in Heksenspiegel 2 van Marte Jongbloed

-

Nu ze haar geheugen weer helemaal terug heeft, voelt Hazel zich een stuk beter. Ze woont ook weer bij haar oom, en ook bij haar coven, een heksengroep, loopt alles zoals ze had gehoopt. De kennis die haar ouders, die ook heksen zijn en best veel invloed hadden, haar hadden bijgebracht komt haar nu goed van pas in de rituelen die ze bij haar eigen coven uitvoeren.

Maar haar ouders zitten nog steeds ondergedoken en Eda was eigenlijk nog maar het puntje van de ijsberg. Als duistere heks stond Eda mee aan het hoofd van een grote, nieuwe heksenbeweging die steeds meer macht naar zich toe wil trekken. Daar hebben ze echter ook het Book of Shadows voor nodig dat Hazels ouders met zich mee hebben genomen. Het doel heiligt de middelen voor de duistere beweging en ze schuwen niets om hun doel te bereiken en Hazels ouders uit hun schuilplaats te lokken, zelfs als ze daar hun dochter voor moeten gebruiken.

Kunst en magie

Op het einde van deel één, Hazels pentakel, kwam het geheugen van Hazel terug en wist ze eindelijk weer wie ze was. De dreiging van de duistere coven van Eda leek te zijn opgelost en dus begint deel twee, Hazels spreuk, best luchtig. Het leest vlot en er zijn voldoende verwijzingen naar deel één, mochten die gebeurtenissen al wat naar de achtergrond verdwenen zijn voor de lezer, maar het stoort zeker niet; het past bij het verhaal en de positieve noot die Hazel in haar gedachten gebruikt.

De spanning zorgt voor lekker veel vaart in het verhaal.

Nu Hazel op de kunstacademie zit, komen er ook meer en meer verwijzingen naar kunstwerken naar boven. Vooral schilderijen komen vaak aan bod. Hazel gebruikt die om de wereld om haar heen mee te beschrijven. In het vorige deel lag de nadruk meer op de ontdekking van de moderne heksenwereld en alles wat daarbij hoort, nu zijn de kunstacademie en haar ontwikkeling een belangrijk onderdeel voor de groei van Hazel als personage. Het geeft haar net wat meer diepgang en facetten.

Stalkers en tweedracht

Het wordt ook al wel snel duidelijk dat Hazel nog steeds een doelwit is van iets of iemand. Ze wordt gevolgd, vreemde mensen komen op een bizarre manier in haar leven en laten dan steeds een soort waarschuwing achter. Dit drijft de spanning wel op. Ook bij de andere leden van haar coven. Wie kunnen ze nog vertrouwen? Die onzekerheid voel je op de pagina’s en zelfs het wantrouwen van sommige leden voor mensen die ze net hebben leren kennen, groeit met de dag. Het voelt erg vlot en natuurlijk aan, waardoor de spanning ook realistisch opbouwt.

De tweedracht die Hazels stalkers zaaien, vooral tussen de rest van de wereld en de coven, is essentieel voor de vaart in het verhaal. Je vliegt dan ook door de pagina’s. Misschien was het wel leuk geweest als ook hier nog iets meer van de moderne heksenbeweging in terug te vinden was. Er zijn nog steeds nieuwe rituelen die uitgevoerd worden en dat blijft leuk om te lezen, maar de nadruk ligt nu veel meer op het machtsbeluste van de duistere heksenbeweging dan op de magische kant ervan. Al maken zij ook wel gretig gebruik van de duistere spreuken die ze tot hun beschikking hebben, dus dat houdt het verhaal wel in de juiste sfeer. Het verhaal leest hierdoor als een trein, het is ook niet zo heel dik dus als je een beetje vlot doorleest, dan is het boek ook weer snel uit. Misschien een beetje te snel om echt in het verhaal te blijven zitten.

Marte Jongbloed blijft in het algemeen wel goed verder bouwen op het elan uit deel één en met haar tweede deel bouwt ze een leuke trilogie op. De epiloog werpt ook al een beetje licht op de mogelijk gebeurtenissen in het laatste deel, dus dat belooft.

Conclusie

In Hazels spreuk, het tweede deel in de Heksenspiegel-trilogie van Marte Jongbloed, zien we een Hazel die een ander aspect van zichzelf ontwikkelt dankzij de kunstacademie. Verder speelt natuurlijk ook haar coven nog steeds een belangrijke rol, maar de spanning komt voornamelijk van de verschillende stalkers en de duistere dreiging die Hazel naar het leven staan. De spanning zorgt voor lekker veel vaart in het verhaal, je leert wat meer over duistere spreuken en handelingen, maar centraal staat vooral de macht die de duistere heksenbeweging wil bereiken, en de moderne hekserij helaas net iets minder. Toch maakt de epiloog zeker nieuwsgierig naar meer.

Hazels spreuk Boek omslag Hazels spreuk
Heksenspiegel
Marte Jongbloed
9789024587704
Young Adult
Luitingh-Sijthoff
Oktober 2019
Hardcover
240

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties