BoekenBoekrecensiesHoe bezweer je een draak - Cressida Cowell

Hoe bezweer je een draak – Cressida Cowell

-

Omslag Hoe bezweer je een draak

Stikkum Stoere Steurkop de Derde is een kleine jongen met rood haar. Ooit zal hij zijn vader moeten opvolgen als hoofd van hun Vikingstam, de Harige Hufters. Stikkum heeft hier eigenlijk niet veel zin in, vooral omdat hij niet zo stoer is als zijn naam doet denken. Toch moet hij samen met de andere jongens uit zijn stam leren om een sterke Viking te worden. Tijdens het skiën valt het Stikkum op dat zijn vriend Vissepoot wel erg vreemd doet. Hij skiet in één keer de berg af, terwijl hij normaal bibberend van angst niet naar beneden durft. Tot overmaat van ramp zoekt Vissepoot ook nog eens ruzie met leden van de Hysterie-stam, een stam die zo boosaardig en agressief is dat alle andere Vikingen hen ontwijken. Al snel wordt duidelijk dat Vissepoot vorpentitis heeft. Deze ziekte kan iemand binnen 24 uur doden en er is maar één remedie: de groente-die-niemand-durft-te-noemen. Kan Stikkum deze groente op tijd vinden en zijn vriend redden?

Verhaal
Stikkum is helemaal geen held. Hij is niet zo stoer als alle andere Viking-jongens, maar toch moet hij later de baas zijn. Gelukkig is Vissepoot een nog groter watje dan hij, waardoor het iets minder opvalt. Maar als Stikkum gedwongen wordt een geneesmiddel te vinden voor Vissepoots vorpentitis moet hij wel heldhaftig zijn. De groente-die-niemand-durft-te-noemen is zo geheimzinnig dat de leden van de Harige Hufters er nog nooit iets van gezien hebben. De enige aanwijzing is dat de leden van de Hysterie-stam deze groente misschien hebben, maar ook dat is niet zeker. Stikkum durft eigenlijk niet goed naar deze stam te gaan, maar gelukkig krijgt hij hulp van de dappere Camicazi. Ze is het dapperste meisje dat hij kent en ze is ook nog eens de dochter van Bertha Bolboezem, de hoofdvrouw van de Baggerboevenstam. Camicazi is zo snel en lenig als een ninja en schept regelmatig op over hoe goed ze kan inbreken.

Het verhaal heeft een rap tempo, met veel verschillende namen, wat verwarrend kan zijn. Gelukkig zijn de belangrijkste namen zo grappig dat je ze meteen onthoudt. Toch moet je af en toe goed nadenken als een van de tientallen bijpersonages wordt genoemd. Het taalgebruik is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, die het zelfstandig kunnen lezen. Moeilijke woorden worden met een sterretje onderaan de bladzijde uitgelegd. Dit komt niet veel voor, dus het stoort niet tijdens het lezen.

Personages
Stikkum is de hoofdpersoon en hij maakt vanaf het begin een duidelijke indruk: de jongens worden met een snelle slee weggebracht om te leren skiën en hij is meteen zo misselijk als een kat en is blij dat hij niet ontbeten heeft. Gedurende het verhaal wordt hij wel dapperder, vooral omdat hij zijn vriend Vissepoot niet kwijt wil raken. Hij komt in veel benarde situaties terecht, maar weet zich vaak goed te redden. Daarvoor kan hij ook op Camicazi rekenen: ze sleept hem overal doorheen. Als er een probleem is, weet zij de oplossing. Als Stikkum niet durft, doet zij het wel. Ze is toch overal de beste in!

Conclusie
Hoe bezweer je een draak is een leuk jongensboek. Natuurlijk kunnen meisjes er ook van genieten, maar het is door zijn stoerheidsfactor vooral iets voor jongens, voor wie minder vaak leuke kinderboeken worden geschreven. Ook is het een fijne afwisseling van al het gezwijmel en geouwehoer dat soms in (meiden)boeken voorkomt. Nee, neem dan de zoektocht naar de mythische groente-die-niemand-durft-te-noemen, waarvoor Stikkum het moet opnemen tegen een grote groep gewapende kerels die allemaal knettergek zijn! Wedden dat jij anders tegen de groente-die-niemand-durft-te-noemen aan gaat kijken naderhand?

[product_page sku=”9789048817221″]


Hoe bezweer je een draak Boek omslag
Hoe bezweer je een draak

Cressida Cowell


9789048817221

Uitgeverij Moon

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties