BoekenBoekrecensiesHet Geheim van Askir 1: De Eerste Hoorn - Richard Schwartz

Het Geheim van Askir 1: De Eerste Hoorn – Richard Schwartz

-

Omslag Het Geheim van Askir 1: De Eerste Hoorn

Extreem winterweer dwingt de gasten van een afgelegen herberg in een ondergesneeuwd berglandschap binnenhuis te blijven. Het is een gemêleerd gezelschap dat de gelagkamer en slaapvertrekken bezet houdt: handelaren, een baron met zijn gezelschap, een stel huurlingen en een groep mijnwerkers, aangevuld door de donkerelfin Zokora, de halfelfin Leandra en de oude strijder Havald. Wanneer het gezelschap wordt opgeschrikt door een reeks moorden gaan Havald en Leandra op onderzoek uit. Hun ontdekkingen leiden tot de ontrafeling van een veel oudere misdaad, een die het leven van alle gasten van herberg kan bedreigen…

Het Geheim van Askir begint als een film: een oudere man zit in een hoek van de herberg te kijken naar de andere gasten, waarna er een nogal opzienbarende nieuweling binnenkomt en zich tegen zijn wil bij hem voegt. Deze zeer tot de verbeelding sprekende setting heeft een voelbare sfeer waardoor de lezer meteen goed in verhaal zit. De identiteit van de oudere man blijft een raadsel, evenals die van de geheimzinnige vrouw die zich bij hem voegt en noodgedwongen bij hem op de kamer overnacht. Langzaam maar zeker kom je meer over hen te weten doordat ze ook elkaar leren kennen. Dit gaat op een heel gemoedelijke, vermakelijke manier.

Whodunnit
Nadat de lezer kennis heeft gemaakt met Havald en Leandra, komt het probleem aan bod: er worden enkele moorden gepleegd. De herberg is ingesneeuwd en de moordenaar bevindt zich dus onder de gasten. Havald is een krijger en kent de waard; Leandra is een magiër en het is dus niet verwonderlijk dat zij gevraagd worden te helpen de moorden op te lossen. Er ontspint zich een echte whodunnit, met voldoende informatie over de wereld en de personages tussendoor om het verhaal spannend en aantrekkelijk te houden.

Wanneer naast de moorden een oude extra kelder onder de herberg wordt ontdekt, blijkt dat er veel meer gaande is. De moordenaar wordt gepakt, maar blijkt slechts een radertje te zijn in een plot dat opgezet is om veel grotere effecten te bereiken. Onder de herberg liggen namelijk energielijnen, die dicht genoeg bijeenkomen om de magie op deze plek extra gewicht te geven. Eén van de gasten is op deze energielijnen uit, en gaat daarbij over lijken…

De wijze waarop dit detective-element in het verhaal is verwerkt, is erg leuk. Het blijft spannend en Schwartz weet de gebeurtenissen goed in het kader te plaatsen: in een ingesneeuwde ruimte krijgt men het al gauw op de heupen. De waard en zijn dochters doen wat ze kunnen om de spanning tegen te gaan, maar enkele uitbarstingen zijn onvermijdelijk. Deze uitbarstingen versterken het beklemmende gevoel dat je als lezer krijgt. Tegelijkertijd komen Havald en Leandra dichter tot elkaar; spanning en ontspanning wisselen elkaar op deze wijze goed af.

De andere leden van het gezelschap zijn iets minder nauwgezet uitgewerkt, maar wel net zo boeiend. De donkerelfin Zokora is angstaanjagend en grappig tegelijk, terwijl de schelmenhoofdman Janos ook een zachte kant blijkt te hebben. In het laatste deel van dit boek gaan Havald en Leandra met een kleine groep, waaronder ook Zokora en Janos, achter de bad guy aan en ieder lid van de groep heeft heel duidelijk zijn/haar eigen karakter, dat vooral uit de dialogen en acties blijkt. Wat me opviel is dat Schwartz de verwijzingen naar seks en intimiteit niet schuwt, integendeel. Hierdoor krijgt het geheel toch een wat ‘moderner’ tintje, zonder dat het te spannend of te expliciet wordt. Het is even wennen in het begin, maar daarna besefte ik dat het boek zo ondanks zijn tijdloze verhaal, toch echt in het tijdsbeeld van nu past.

Askir
Deze spanningsboog blijft zich opbouwen, ook wanneer je weet wie de moorden heeft gepleegd en wie er achter de energielijnen aanzit. Schwartz heeft een aantal extra elementen uit de geschiedenis van het koninkrijk ertussen gewoven. Hierdoor ontstaat een verhaal met meerdere lagen, dat de aandacht van de lezer goed weet vast te houden.

Over het mythische Askir wordt nog weinig gezegd; het boek is ook nog maar het eerste deel in een reeks van zes, dus het logisch dat er nog veel ontdekt zal moeten worden in de komende boeken. Er zijn enkele verhaallijntjes die vast vooruitwijzen naar volgende delen; het geheel blijft echter overzichtelijk en behapbaar.

Slippertje
Is er dan helemaal niets op dit boek aan te merken? Natuurlijk wel… Maar het is weinig. Het eindgevecht is niet erg spectaculair en hoewel de uiteindelijke oplossing wel weer erg leuk en origineel is, is het wat mij betreft niet spetterend genoeg. Er had meer ingezeten, heb ik het gevoel. En het tweede puntje… Het is te kort! Maar goed, dat wordt met nog 5 boeken te gaan vast wel goedgemaakt.

Conclusie
Er is nog heel veel wat ik over Het Geheim van Askir. De Eerste Hoorn zou willen zeggen, maar ik vind eigenlijk dat het boek gewoon gelezen moet worden. De combinatie van spanning, actie, humor en romantiek is goed uitgewerkt, de vaart zit er lekker in zonder te overdrijven en de plot weet meermaals te verrassen. Kortom: een echte aanrader!

[product_page sku=”9789024548118″]


Het Geheim van Askir 1: De Eerste Hoorn Boek omslag
Het Geheim van Askir 1: De Eerste Hoorn
Het Geheim van Askir 1

Richard Schwartz


9789024548118

Luitingh-Sijthoff

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties