BoekenBoekrecensiesEdelsteentrilogie 3: Smaragdgroen - Kerstin Gier

Edelsteentrilogie 3: Smaragdgroen – Kerstin Gier

-

Omslag Edelsteentrilogie 3: Smaragdgroen

Het leven van de zestienjarige Gwendolyn Shepherd staat helemaal op zijn kop. Een tijdje geleden heeft zij het tijdreisgen geërfd, terwijl iedereen had verwacht dat haar nichtje Charlotte het gen zou erven. Nu moet Gwendolyn na een spoedcursusje tijdreizen ineens allemaal klusjes opknappen voor de mysterieuze Wachters, die haar weigeren iets te vertellen. En om het allemaal nog erger te maken, is Gideon haar tijdreisgenoot; een arrogante en vervelende, maar ongelooflijk knappe jongen.

Smaragdgroen is het laatste deel in de Edelsteentrilogie en gaat verder waar Saffierblauw is geëindigd. Gideon heeft Gwens hart gebroken, maar helaas kan Gwen hem niet ontwijken. Samen moeten ze naar het bal van de graaf van Saint Germain in de achttiende eeuw. Al wil niemand Gwen vertellen waarom. Gwendolyn is al die geheimzinnigheid meer dan zat en gaat daarom met haar beste vriendin Leslie en de waterspuwergeest Xemerius op ontdekkingstocht. Waarom doen de Wachters zo mysterieus? Waarom zijn Lucy en Paul naar het verleden gevlucht? En heeft Gideon echt al die tijd tegen haar gelogen?

Het antwoord op alle vragen
Smaragdgroen bevat het antwoord op alle vragen die in de afgelopen twee boeken zijn ontstaan. En dat zijn er veel. Achterin Saffierblauw werd al verklapt dat er een tweede chronograaf verstopt is in Gwens huis, maar nu moet Gwen hem eerst nog zien te vinden. Met die chronograaf zou Gwen namelijk door de tijd kunnen reizen zonder dat de Wachters haar constant in de gaten houden, en dat is de perfecte manier om informatie te verzamelen. Uiteraard zal ik geen van deze ontdekkingen verklappen, maar ik kan wel vertellen dat er dingen zullen gebeuren die je echt niet hebt zien aankomen. Natuurlijk zijn er een paar dingetjes die voorspelbaar waren (voor de zekerheid zeg ik ook daar niets over), maar over het algemeen blijft Smaragdgroen ontzettend verrassend.

Dit derde deel in de Edelsteentrilogie is nog leuker, grappiger en spannender dan Robijnrood en Saffierblauw. Zoals ik in mijn recensies van de voorgaande delen al vertelde, vond ik Robijnrood al origineel door de combinatie van de mystiek van het tijdreizen met het alledaagse leven van een normaal zestienjarig meisje, en werd Saffierblauw naar een hoger niveau getild door de geniale waterspuwergeest Xemerius, die Gwen overal volgde en haar leven af en toe behoorlijk zuur maakte. Dit alles komt ook weer terug in Smaragdgroen. In combinatie met de vele ontdekkingen van Gwen, maakt het Smaragdgroen nóg beter dan de voorgaande delen.

Perfect slot
In Saffierblauw begon al het tijdreizen een beetje ingewikkeld te worden. Het is vrij lastig om bij te houden wat er wanneer gebeurt, maar dat maakt niet uit zolang alles klopt. En dat doet het in de Edelsteentrilogie. Kerstin Gier heeft een fantastische wereld gecreëerd, die tot in de kleinste details klopt. In Smaragdgroen komt alles samen en dat zorgt ervoor dat dit laatste deel van de trilogie een perfect slot is. Het is daarom alleen maar goed dat Smaragdgroen extra dik is!

Ook de personages in de Edelsteentrilogie blijven leuk. Vooral Gwendolyn is een heerlijk meisje, met wie je erg goed kunt meeleven. Ze is grappig, ze heeft pit en eigenlijk blijft ze gewoon zichzelf gedurende de hele trilogie. Haar emoties zijn levensecht en haar gevatte opmerkingen zorgen voor een constante grijns op je gezicht. Dit laatste deel is wel iets emotioneler dan de voorgaande delen, aangezien Gwen heel wat schokkende ontdekkingen doet en eigenlijk nog steeds verliefd is op de jongen die haar hart gebroken heeft. Maar gelukkig staan Leslie en Xemerius altijd voor haar klaar om haar op te vrolijken (of haar het leven zuur te maken).

Conclusie
Na een welverdiende vier-en-halve ster voor Robijnrood en vier sterren voor Saffierblauw, kan ik niet anders dan Smaragdgroen vijf sterren geven. Het boek geeft antwoord op alle vragen en is nog beter dan de voorgaande delen. Het enige minpuntje van het boek is dat dit het einde van de trilogie is. We kunnen alleen maar hopen dat Kerstin Gier nog meer van zulke meesterwerkjes zal schrijven.

 

[product_page sku=”9789020679052″]


Edelsteentrilogie 3: Smaragdgroen Boek omslag
Edelsteentrilogie 3: Smaragdgroen
Edelsteentrilogie 3

Kerstin Gier


9789020679052

Blossom Books

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties