BoekenBoekinterviewsInterview met Kerstin Gier

Interview met Kerstin Gier

-

Hallo Kerstin, hartstikke bedankt dat u de tijd wilt nemen om enkele vragen van onze bezoekers te beantwoorden. Smaragdgroen, het derde en afsluitende deel van de Edelsteentrilogie is niet lang geleden verschenen hier in Nederland en wij hebben er heel erg naar uitgekeken! Om dit te vieren hebben we onze bezoekers aangespoord leuke vragen te bedenken.

Kunt u iets meer over uzelf vertellen? Van wat voor muziek, films, boeken, eten, drinken houdt u bijvoorbeeld?

Op het moment ben ik helemaal weg van Jason Mraz, mijn favoriete film is “Love Actually”, ik hou van de boeken van Charlotte Thomas, Sophie Kinsella en vele andere, en verder: aardbeien, aspergepannenkoekjes, ijskoude witte wijn… en zuurtjes, net zoals Tante Maddy.

Wilde u vanaf uw jeugd al schrijfster worden?

Ik hield als kind al van schrijven. Het bedenken van verhalen en ze in nog lege notitieblokjes schrijven vond ik helemaal geweldig. Mijn grootste wens was om schrijfster te worden. Uiteindelijk is me dat gelukt.

Heeft u bepaalde dingen die u moet doen voor u gaat schrijven? Rondjes rennen door de kamer, een kwartier lang ondersteboven van de bank hangen, dat soort dingen…

Allemaal goede ideeën, vooral dat ondersteboven hangen. Dat moet ik misschien eens uitproberen. Maar nee, ik heb geen rituelen voordat ik ga schrijven. Mijn enige ritueel is dat ik heel lang in een heerlijk heet bad ga zitten wanneer ik een boek af heb.

Hoe kwam u aan de inspiratie voor het schrijven van de Edelsteentrilogie?
Ik heb lang de droom gehad om fantasy te schrijven, alleen al omdat ik zelf graag boeken met fantastische elementen lees. Ik hou van de combinatie van humor en fantasy. En ik wilde heel graag een romantische liefdesgeschiedenis schrijven. Het tijdreizen kwam toen in het verhaal omdat ik een zwak heb voor kostuumfilms. De historische roman is echter niet echt mijn favoriete genre, dus wat is dan handiger om het historische met tijdreizen op te lossen?

Waarom zijn er twaalf reizigers? En hoe bent u erop gekomen ze te associëren met edelstenen?

Er zijn twaalf stappen voor nodig op de Steen der Wijzen te maken, dus daarom zijn er ook twaalf reizigers. De edelstenen hebben een iets andere achtergrond. Ik wilde in het begin een verhaal schrijven over twaalf echte edelstenen, maar op een gegeven moment werd het me te saai. Op dat moment leek het me een goed idee om de edelstenen de twaalf tijdsreizigers te laten representeren.

Baseert u wel eens personages op mensen die u in de echte wereld kent?

Nee, ze zijn allemaal compleet verzonnen, behalve Xemerius. Hij zit hier naast mij op het bureau en zingt stoute liedjes. Ik moet van hem ‘hallo’ zeggen tegen iedereen.

Waarom heeft u zoveel namen die met de ‘G’ beginnen in de Edelsteentrilogie? (Gwendolyn, Gideon, Gordon, meneer George.)

Daarover heb ik eigenlijk helemaal niet nagedacht. Het is echt toevallig zo gekomen.

Is er een personage in het verhaal waarin u zichzelf het meest herkend?
Er zijn veel overeenkomsten tussen Gwendolyns oudtante Maddy en mij. Ik vergeet dat ik krulspelden in mijn haar heb, ik heb merkwaardige visioenen – dat is op zich niet eens zo erg als je op zoek bent naar nieuwe ideeën voor een verhaal – en ik ben ongelofelijk nieuwsgierig. En ik heb een passie voor zuurtjes (net als voor elk type snoep).

Wat is uw favoriete personage in de trilogie? En welk personage was het moeilijkst om te schrijven?

Mijn absolute favoriet is Xemerius. Maar om heel eerlijk te zijn vond ik geen van de personages moeilijk om te schrijven. Als je kijkt naar de botte Dr. White met de kleine Robert, of de trut Charlotte, of de butler mr. Bernhard…. Iedereen had zo zijn eigen leuke eigenschappen om te schrijven.

Als je voor een dag een personage uit een willekeurig boek zou mogen zijn, wie zou u dan zijn en wat zou u doen als die persoon?

Ik zou niet graag een ander willen zijn, hoe verleidelijk het ook mag klinken. Ik bedenk veel liever hele nieuwe personages, dat is eigenlijk bijna hetzelfde als in een de huid van een ander kruipen…

Vond u het moeilijk om een einde voor uw trilogie te schrijven? Wilde u niet liever nog een boek schrijven?

Op sommige personages ben ik echt dol en die kan ik maar moeilijk loslaten. Xemerius was bijvoorbeeld een van die personages. Hoewel ik hem niet helemaal hoefde te laten gaan – als ik heel eerlijk ben zit hij nu op mijn schouder heel brutaal commentaar te leveren. Om het tweede deel van jullie vraag te beantwoorden: nee. Al dat tijdreizen zou op een gegeven moment saai worden. Vanaf het begin was de Edelsteentrilogie gepland met drie delen en dat zal ook zo blijven.

Als u zelf voor één dag naar een plek of tijd in het boek zou mogen gaan, waar zou u naartoe gaan? En waarom die plaats?

Ik zou graag met Gwendolyn en haar grootvader Lucas in 1956 in een hoekcafé in de buurt van Temple thee willen drinken en scones willen eten. Al die jaren 50 kapsels en die mooie niervormige tafels… Dat lijkt me echt geweldig. Behalve de sigarettenrook waarschijnlijk. Nog verder terug in de tijd zou ik mezelf niet vertrouwen.

En als u overal ter wereld, in elke tijd die u wilt kunt reizen. In welke tijd en naar welk land of welke stad zou u dan reizen?

Ik ben wat dat betreft echt een bangerik. Ik zou helemaal niet zo ver in de tijd terug durven reizen. Het idee dat je een toilet niet zou kunnen doortrekken is al erg genoeg. Ik zou de Regentenperiode (~1815) in Engeland vast heel romantisch vinden (afgezonderd van de toiletten). Een beetje zoals een Jane Austen film. En als Madame Rossini mijn kleding zou kunnen verzorgen, zou ik het niet eens zo erg vinden om eens terug naar de 17e of 18e eeuw te reizen, maar dan wel zonder pruik!

Wat vindt u ervan dat uw serie zoveel trouwe volgers heeft die allemaal met smart op een nieuw boek van u zitten te wachten?

Je hoopt natuurlijk tijdens het schrijfproces dat de boeken zullen aanslaan. Maar ik heb nooit, niet in mijn wildste dromen, durven hopen dat de trilogie zo succesvol zou zijn. Dat lezers uit Spanje, Italië, Amerika en Nederland, om een paar landen te noemen, de Edelsteentrilogie zo enthousiast ontvangen maakt mij heel gelukkig!

Wat vindt u ervan dat er een filmversie wordt gemaakt van Robijnrood? Bent u betrokken bij het opnemen van de film?

Het feit dat het boek onderweg is naar het witte doek is erg spannend voor mij. Ik heb de eerste versie van het script gelezen en ben erg blij dat men de inhoud van het boek met zoveel liefde behandelt. Ik heb zelf ook nog een kleine gastrol in de film, dus dat wordt helemaal te gek!

Bent u al bezig met een nieuw boek? Wanneer komt er een vervolg op de reeks van Moedermaffia?

Op het moment werk ik aan een idee voor een nieuw Young Adult boek en ik denk ook al na over een vervolg op de Moedermaffia reeks. Maar dat staat nog voor de langere termijn.

Zou je zelf als tiener ooit verliefd kunnen worden op Gideon?

Wat is dat nou voor een vraag! Natuurlijk zou ik verliefd op hem zijn, niet alleen als tiener!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties