BoekenBoekrecensiesEdelsteentrilogie 2: Saffierblauw - Kerstin Gier

Edelsteentrilogie 2: Saffierblauw – Kerstin Gier

-

Omslag Edelsteentrilogie 2: Saffierblauw

Het leven van de zestienjarige Gwendolyn Shepherd is niet bepaald normaal. Ze heeft het tijdreisgen geërfd dat al eeuwenlang in haar familie wordt doorgegeven. Maar doordat iedereen altijd heeft gedacht dat Gwens nichtje Charlotte het gen zou erven, heeft niemand haar erop voorbereid. In eerste instantie leek het Gwen wel leuk om door de tijd te reizen, maar dat blijkt nu toch wat tegen te vallen. Zo moet Gwendolyn extra geschiedenislessen volgen, leert ze dansen van een ontzettend chagrijnige man en daarnaast moet ze ook nog eens een mysterieuze opdracht uitvoeren, waar niemand haar wat over wil vertellen.

Saffierblauw is het vervolg op Robijnrood en daarmee het tweede deel in de Edelsteentrilogie. In dit deel gaat Gwendolyn verder met haar opdracht: ze moet het bloed van alle tijdreizigers verzamelen en dan zal zich iets groots openbaren. Alleen wil niemand Gwen vertellen wat dit iets is. Waarom doet iedereen toch zo geheimzinnig tegen haar? En is iedereen wel daadwerkelijk wie hij zegt dat hij is? En dan heb je ook nog Gideon, Gwens superknappe tijdreisgenoot. Gwendolyns gevoelens voor hem zijn absoluut niet te ontkennen, maar voelt Gideon hetzelfde voor haar?

Origineel en mysterieus
Saffierblauw is een origineel en geheimzinnig verhaal. Waar Robijnrood al origineel was door de combinatie van de mystiek van het tijdreizen met het alledaagse leven van een normaal zestienjarig meisje, gaat Saffierblauw een stapje verder. Zo ontmoet Gwendolyn Xemerius: de geest van een waterspuwer die in een kerk rondhangt. Hij besluit Gwen overal te volgen en maakt haar leven af en toe behoorlijk zuur. Wat minder origineel en vrij voorspelbaar is dat Gwen haar opa tegenkomt in zijn jonge jaren. Toch is dit erg leuk en realistisch uitgewerkt, waardoor het lijkt alsof je met Gwendolyn mee terug in de tijd reist.

Langzaam maar zeker komt Gwen steeds meer te weten over de geheimzinnige, maar interessante opdracht die ze van de Wachters heeft gekregen. Het blijkt dat de Wachters heel wat voor haar verborgen houden. Want hebben Paul en Lucy, de dieven van de eerste chronograaf, echt wel slechte bedoelingen? Niemand lijkt Gwendolyn te vertrouwen. Blijkbaar om iets wat ze in de toekomst gaat doen, maar wat? En gaat ze dat niet juist doen doordat niemand haar iets vertelt?

Humor en extra veel liefde
Het verhaal van Gwendolyn is erg grappig op papier gezet. Gwendolyn is naast al dat tijdreizen eigenlijk gewoon een typische zestienjarige. Het zit haar niet altijd mee, maar ze kijkt meestal wel met humor tegen de dingen die ze meemaakt aan. Gwendolyns gevatte opmerkingen en de hilarische dingen die ze meemaakt, zorgen voor een constante glimlach op je gezicht. Door die humor en doordat Gwendolyn eigenlijk heel gewoon is, is het erg gemakkelijk om je te identificeren met haar.

In Robijnrood kwam Gwens knappe tijdreisgenoot Gideon al ten tonele. In Saffierblauw speelt de relatie tussen Gwendolyn en Gideon een nog grotere rol. Gwendolyn is voor het eerst echt verliefd en kan haar gevoelens moeilijk onder controle houden. Tot haar frustratie gedraagt Gideon zich juist erg wispelturig. Het ene moment zoent hij haar in een donkere kelder in het jaar 1953 en op het andere moment negeert hij haar gewoon. Gwen weet niet hoe ze hier op moet reageren. Saffierblauw draait voornamelijk om deze gepassioneerde, maar ook ietwat verwarrende relatie tussen Gideon en Gwendolyn. Dit haalt de vaart soms wat uit het verhaal, maar is juist ook een belangrijk aspect in het boek. Het lijkt af te stevenen op iets groots, wat hopelijk in deel drie gaat gebeuren.

Ingewikkelder dan deel één
Door de vele tijdreizen en ontmoetingen in het verleden en in de toekomst is Saffierblauw soms een beetje lastig te volgen. Gwendolyn kan bijvoorbeeld de ene dag naar 20 februari 1950 reizen en de volgende dag naar 19 februari in hetzelfde jaar. Voor haar is het dan een dag later, maar voor de mensen die ze bezoekt is het juist een dag eerder. Zij weten nog niets af van Gwens bezoek de volgende dag en kennen haar misschien nog niet eens. Terwijl Gwen tijdens haar eerste bezoek (op 20 februari) niet wist wat er zich de dag daarvoor (op 19 februari) al had afgespeeld.

Chicklit Fantasy voor Young Adults
Saffierblauw is een kruising tussen chicklit en fantasy en is een echte aanrader voor Young Adults die van beide genres houden. Het verhaal is iets minder spannend dan zijn voorganger, maar weet je alsnog vast te houden tot het eind. Een deel van de vragen die overbleven na Robijnrood worden beantwoord, maar er komen ook weer genoeg vragen bij om ontzettend nieuwsgierig te maken naar het derde en laatste deel in de Edelsteentrilogie: Smaragdgroen.

[product_page sku=”9789020679045″]

Edelsteentrilogie 2: Saffierblauw Boek omslag Edelsteentrilogie 2: Saffierblauw
Edelsteentrilogie 2
Kerstin Gier
9789020679045
Blossom Books

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Marije Kok
Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Edelsteentrilogie 2: Saffierblauw - Kerstin Gier