BoekenBoekrecensiesDe Eindeling 1: Opgejaagd - Katherine Applegate

De Eindeling 1: Opgejaagd – Katherine Applegate

-

In de wereld van De Eindeling leven zes soorten intelligente wezens die een gezamenlijke taal spreken en samenwerken. Darienen zijn er één van, een soort honden die op hun achterpoten lopen, praten, een buideltje hebben, en vliezen tussen de poten hebben zodat ze kunnen zweven wanneer ze een eind vallen. Maar het lijkt erop dat ze een uitstervende soort zijn…

Het verhaal

Na lang te hebben rondgezworven besluit de Darienenroedel van Byx om richting het noorden te trekken. Het is al een lange tijd geleden dat ze soortgenoten zijn tegengekomen en ze vrezen dat ze de laatste Darienen zijn… Maar er heerst onrust in Nedarra, het land waar ze nu reizen. Er woeden oorlogen en steeds meer land komt in bezit van de wrede Murdano, de tirannieke leider van de mensen. Het lijkt er zelfs op dat de mensen alle afspraken negeert en op de andere soorten jaagt. Gevaar ligt overal op de loer en de roedel van Byx is klein. De wijze oude Darienen willen daarom richting de grens, op zoek naar anderen van hun soort. Het is een oud gerucht dat er daar nog soortgenoten leven, maar wellicht hun laatste hoop.

Als jongste van haar roedel is Byx altijd de zwakste geweest. Wanneer ze niet kan slapen en een kijkje neemt in de buurt van hun schuilplaats redt ze per ongeluk de wobbyk Tobbel, een pluizig grappig wezentje die niet tot één van de leidende soorten hoort, maar eigenlijk als voedsel gezien wordt. Samen ontkomen ze aan een groep jagers en reizen via een omweg terug naar de roedel van Byx. Maar dan blijkt haar roedel volledig uitgemoord te zijn. Het lijkt er nu dus op dat Byx de laatste van haar soort is, de enige overgebleven Dariene. Ze wordt op sleeptouw genomen door mensenkind Khara en sluit merkwaardige vriendschappen tijdens haar reis. Maar is ze echt nog de enige van haar soort? Of zijn er toch nog meer Darienen?

Een boek dat vanaf de eerste pagina weet te boeien. Katherine weet een prachtige wereld te creëren, spanning op te bouwen en onze honger naar meer aan te wakkeren.

Schrijfstijl

Vanaf het begin word je als lezer in het verhaal meegevoerd. Het taalgebruik is soepel, de spanning opbouwend. Katherine Appelgate heeft veel schrijfervaring en dat kan je merken. Ze geeft net genoeg spanning, net genoeg beschrijvingen, net genoeg van alles om je mee te voeren in deze wonderlijke fantasiewereld, zonder het te uitvoerig te maken. Daarom is het boek makkelijk leesbaar voor jonge tieners en alles daarboven. Je verveelt je geen moment en het boek aan de kant leggen lijkt onmogelijk. Lekker doorlezen dus.

Dat het zo fijn leest is ook te danken aan de vlotte vertaling door Hanneke van Soest. De Eindeling is verder een goed verzorgd boek, een mooie stevige hardcover editie, inclusief wereldkaart en aantrekkelijke illustraties. Een puntje waar ik achter kwam tijdens het schrijven van deze recensie is dat de paginanummers vanuit de inhoudsopgave helaas niet kloppen met de werkelijke pagina’s, maar daar zal je tijdens het lezen geen last aan ondervinden. 

Dieren en Mensen

Katherine schreef eerder al mee aan reeksen zoals Everworld en Animorph. De Eindeling is een nieuwe fantasyreeks van haar hand met dierlijke figuren in de hoofdrol. Byx is een vrouwelijk, hondachtig wezen die voor de lezer veel weg heeft van een hond. Toch weet Katherine haar zo te schrijven dat je je makkelijk in haar inleeft. Doordat ze gedachten van Byx weergeeft weet je precies wat er in haar omgaat, en zo kan Katherine ook mooi een weergave geven van de mens – een beangstigend wezen voor Byx.

Want naast alle wonderlijke dierlijke wezens, waarvan de leidende soorten grotendeels iets van ons weg lijken te hebben en de rest in de categorie ‘gewone dieren en eten’ valt, is er ook een rol weggelegd voor de mens. Zo wordt Byx meegenomen door de menselijke gids Khara, en ontstaat het vermoeden dat de mensen de andere leidende soorten willen uitroeien.

Als laatste

Of Byx werkelijk de enige overgeblevene is van haar soort is de vraag. Ze gaat er zelf in ieder geval wel van uit, zeker nadat ze de uitvaart van haar eigen roedel heeft meegemaakt. Ook alle andere soorten zijn ervan overtuigd dat de Darienen dood zijn. En dat biedt natuurlijk ook een beetje hoop voor Byx, want als zij nog stiekem leeft zijn er misschien meer. Ik kijk uit naar deel 2!

De Eindeling 1: Opgejaagd Boek omslag De Eindeling 1: Opgejaagd
De Eindeling 1
Katherine Applegate
9789030504351
Billy Bones
Februari 2019
Hardcover
400 pagina's
Hanneke van Soest

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vanne
Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De Eindeling 1: Opgejaagd - Katherine Applegate In de wereld van De Eindeling leven zes soorten intelligente wezens die een gezamenlijke taal spreken en samenwerken. Darienen zijn er één van, een soort honden die op hun achterpoten lopen, praten, een buideltje hebben, en vliezen tussen de poten hebben zodat ze kunnen...