BoekenBoekinterviewsInterview met Kass Morgan

Interview met Kass Morgan

-

 Vorig weekend was Kass Morgan in Nederland! Kass is de schrijfster van de populaire trilogie De 100, waarin honderd jeugdgevangenen teruggestuurd worden naar de aarde, die na een nucleaire ramp onleefbaar geworden is. Momenteel is Kass bezig met het afronden van een vierde boek dat zich ook afspeelt in de wereld van De 100: Rebellion. Wij mochten Kass wat vragen stellen (dankjewel Blossom Books!) wat een heel leuk interview opleverde!

 

Over De 100: het boek

the100Allereerst vroegen we ons af of Kass had verwacht dat haar boeken zo’n succes zouden worden en er zelfs een tv-serie van gemaakt zou worden. Ze legde ons uit dat ze dat zeker niet had verwacht:

Elke ontwikkeling was een verrassing voor me waar ik ongelooflijk dankbaar voor ben. De tv-serie is natuurlijk supercool, maar om je boek vertaald te zien worden in zo veel talen… Ik heb alle vertalingen thuis op een plank staan en af en toe zit ik er gewoon naar te staren en realiseer ik me hoeveel geluk ik heb gehad.

Kass’ boeken spelen zich natuurlijk af in een verre (en niet zo fijne) toekomst, maar hoe denkt Kass zelf dat de toekomst eruitziet?

Ik hoop dat hij er niet zo uit ziet als in mijn boeken! Ik hoop dat de boeken van al die schrijvers die over het einde van de wereld praten, werken als een waarschuwing en niet als een voorspelling. Ik denk dat als alles volgens plan verloopt, het een stuk groener zal worden en dat men veel duurzamer zal leven, en ik denk dat we apocalyptische gebeurtenissen zoals in De 100 en alle andere dystopische boeken gaan vermijden.

Wel denkt ze dat ruimtevaart een steeds belangrijkere rol gaat spelen in het leven, en wie weet houden we deze interviews in de toekomst wel in een Starbucks op Mars!

De personages in De 100 zijn stuk voor stuk jongeren die iets misdaan hebben en daarom in de gevangenis terecht zijn gekomen. We vroegen Kass wat haar misdaad zou zijn geweest als ze een personage was in de serie:

Ik zou denk ik boeken hebben gestolen uit de bibliotheek. De boeken in De 100 worden allemaal bewaard in speciale ruimtes zodat er geen zuurstof bij kan, maar ik zou ze er denk ik gewoon uit hebben gehaald en mee naar huis hebben genomen om ze te lezen.

the100Ook vroegen we Kass welk personage uit haar eigen boeken ze het liefst eens in het echt zou ontmoeten:

Ik zou Bellamy wel eens willen ontmoeten. Ik zou wel willen zien of hij in het echte leven net zo fascinerend is als ik hem probeer te schrijven in mijn boeken, of dat hij juist ongelooflijk vervelend zou zijn. Misschien is hij in het echt wel een enorme eikel!

Overigens vindt Kass wel dat ze zelf het meest op Bellamy lijkt, omdat hij, net als zij zelf, behoorlijk driftig kan zijn:

Hij wordt erg kwaad als hij vindt dat hem onrecht aangedaan is. En als iemand me afsnijdt op de fiets, dan word ik ook erg kwaad! Glass lijkt het minst op mij, want veel dingen die zijn in de boeken uitspookt zou ik nooit in mijn hoofd halen, maar ik hoop wel dat ze me geleerd heeft dat liefde ook belangrijk is en dat het de moeite waard is om ervoor te blijven knokken.

Ook vroegen we of Kass wel eens een personage heeft geschreven waar ze eigenlijk gewoon een grote hekel aan heeft:

Nou, in boek 4 zit een personage waar ik echt de kriebels van krijg. Dat was ook de bedoeling, maar het was wel moeilijk om me in hem te verplaatsen omdat ik hem echt heel naar vond. Aan de andere kant ook wel een leuke uitdaging, hoor!

Als Kass zelf een boekpersonage mocht zijn uit een ander boek, dan zou ze Daenerys Targaryen uit Game of Thrones willen zijn. Vanwege de draken?

Vanwege de draken, vanwege de heerschappij over de mensen, en haar kleding in de tv-serie. Ja, draken en leiderschap, dat vind ik wel wat.

 

Een vraag die we altijd graag stellen aan auteurs heeft te maken met Harry Potter: in welke afdeling zouden Kass en haar hoofdpersonages door de sorteerhoed geplaatst worden als ze in de wereld van Harry Potter zouden leven? Het blijkt dat Kass zelf altijd dacht dat ze in Ravenklauw zou zitten, maar Pottermore heeft haar in Zwadderich gesorteerd (en ja, Pottermore moet je wel geloven…). Maar waar zouden de hoofdpersonages van De 100 in zitten?

Bellamy is een Griffoendor. Clarke een Ravenklauw, of niet? Ja, ik denk het toch wel. Glass hoort in Huffelpuf en Wells… ik weet het niet… ik denk ook Griffoendor. Het lukt hem niet altijd, maar hij wil altijd wel graag het goede doen. En Octavia hoort in Zwadderich.

 

the100

Over De 100: de tv-serie

In 2014 ging de tv-serie The 100 in première, gebaseerd op de boeken van Kass Morgan. Ondertussen zijn er al drie seizoenen en is seizoen 4 ook al in de maak. Het verfilmen van je boek heeft echter ook wat nadelen. Fans vinden het vaak jammer als de gebeurtenissen uit het boek veranderen in de serie. Kass is juist het tegenovergestelde overkomen:

Wat ik vaak had is dat mensen eerst de serie keken en dan pas de boeken gingen lezen en dat ze dan boos werden dat dingen anders waren in het boek! En dan moest ik telkens weer uitleggen dat de boeken er eerder waren dan de serie, en dat ik daar dus niks aan kan doen. Maar ik vind het juist fijn dat de boeken en de serie zo verschillen en dat er voor iedereen iets in zit. Ik denk dat mensen de serie en de boeken gescheiden moeten zien, want van vergelijken komt vaak niet veel goeds!

Er zijn natuurlijk nog veel meer onverfilmde fantasyboeken. We vroegen Kass welke boekenserie zij nog graag verfilmd ziet worden:

Oeh, even denken, ik zou De Ravenjongens van Maggie Stiefvater graag in de vorm van een tv-serie zien! Dat zou zo cool zijn!

 

Over het schrijven

the100In eerdere interviews heeft Kass verteld dat ze soms de deur uit gaat om ergens anders te schrijven en dan zelfs een ‘schrijf-outfit’ uitkiest. We vroegen haar daarom wat de gekste plek is waarop ze ooit aan een boek heeft gewerkt. Voordat ze antwoord wilde geven op deze vraag wilde Kass graag weten of we het interview zouden vertalen (ja dus!), want het antwoord lag nogal gevoelig…

Oké, als het in het Nederlands is dan kunnen bekenden van mij het toch niet lezen. Ik heb ooit geschreven in de auto op de bruiloft van een vriend. Ik ben weggegaan van de bruiloft en verstopte me in de auto om te schrijven… Er zat een deadline aan te komen, die van het vierde boek, dus ik had een goed excuus! Ik verdween voor een paar uurtjes, maar gelukkig heeft niemand me gemist!

Het vierde boek is inmiddels zo goed als af, dus wilden we natuurlijk weten of Kass ondertussen alweer bezig is met iets nieuws:

Ja, het is nog niet officieel aangekondigd, dus ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar het is een sciencefiction voor young adults: het speelt zich af in een andere wereld en het is hopelijk wat minder grimmig dan De 100. Het is allemaal wat minder duister.

Kass laat echter weten dat er nog veel meer verhalen zijn die ze zou willen vertellen, maar dat ze er op het moment geen tijd voor heeft. Ze werkt ook fulltime als redacteur, dus ze heeft niet veel tijd om te schrijven, maar ze zou nog wel erg graag een keer een fantasyboek willen schrijven. (Jippie!)

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties