BoekenBoekinterviewsInterview met Cocky van Dijk

Interview met Cocky van Dijk

-

Met haar Drakenzieler trilogie heeft Cocky laten zien dat ze een interessante wereld kan scheppen waarin er voor draken een hele mooie rol is weggelegd. Ondertussen heeft ze ook alweer een nieuw boek geschreven, Kristallen hart, dat zich afspeelt na de Drakenzieler trilogie. Wij spraken haar alweer even geleden op Elfia en vroegen hoe het was om haar rollen als uitgever en schrijver te combineren.

 

cockydrakenijs
Cocky met haar nieuwe boek, Drakenijs.

Allereerst even wat vraagjes over Zilverspoor en Zilverbron, waar jij nu uitgever bent. Na een roerige tijd lijkt de uitgeverij weer vol gas te geven. Hoe gaat het?

Het gaat goed! Het is lekker druk, met een hoop nieuwe auteurs, een hoop nieuwe boeken en een hoop nieuwe plannen. Dat is heel fijn. Het blijkt dat zowel de auteurs als lezers ons steeds beter weten te vinden.

Het is inderdaad ook in de stand van jullie te merken dat de nieuwe aanwas blijft komen. Hoe gaat dat precies in zijn werk, hoe vinden nieuwe auteurs jullie meestal?

Mensen komen zeer geregeld naar de evenementen waar wij staan om hun idee te pitchen. Zo heb je direct contact en zie je wat voor vlees je in de kuip hebt. Het is fijn om op die manier goed door te kunnen vragen over wat de plannen en wensen zijn van de auteur om te zien of dat aansluit bij wat wij hen kunnen bieden. Ook komt er nog veel binnen via de mail. Mensen hebben dan hun complete manuscript vaak al af, maar soms is het nog een idee waar men vragen over heeft. Wij helpen ze dan graag op weg en komen ze dan later weer tegen als ze het uitgewerkt hebben.

En hoe gaat het daarna in zijn werk?

Dan gaan we aan de slag! Correcties, redactie, coverontwerp, mooi flyermateriaal… Mijn man Barry en ik doen heel veel zelf. Ook hebben we enkele ZZP’ers die voor ons opdrachten verwerken en ook de andere auteurs helpen vaak mee. Zo doen we het samen met een hele leuke club mensen. 

En met al die verhalen die langskomen, levert dat bij jou weer inspiratie op om zelf veder te schrijven?

Nou, zo werkt het niet helemaal bij mij. Er komen ontzettend toffe ideeën voorbij en daar kan ik dan heel enthousiast van worden. Ik hou er dan vooral van om hun werk goed af te maken. Al die dromen die je op die manier kunt waarmaken, dat is heel mooi. De schrijvers zijn zo dankbaar en blij als ze het eindresultaat zien, dat is dan waar ik het voor doe. Het inspireert me dan wel weer om verder te gaan met mijn eigen ideeën…

Jullie stonden altijd al zeer regelmatig op evenementen, maar dat lijkt alleen nog maar vaker te worden. Klopt dat?

Ja, zeker. We vinden het heel belangrijk om veel aanwezig te zijn op evenementen om mensen te ontmoeten en boeken te kunnen verkopen. Dit jaar proberen we daarom ook weer nieuwe evenementen af te gaan zoals niet heel lang geleden Tomocon (een animeconventie), zodat we weer nieuwe mensen leren kennen. Elk evenement heeft zijn eigen doelgroep en zo kom je zelf ook weer nieuwe lezers tegen die je kunt voorstellen aan je boeken. Maar ook op evenementen waar we al jaren komen, ontmoeten we elk jaar weer nieuwe mensen. Het toffe is dat veel daarvan het jaar erop weer langskomen om een nieuw boek te kopen en even te kletsen met de auteurs.

Overigens is het ook voor de auteurs zelf hartstikke leuk. Ze hebben het onderling echt heel gezellig en gaan graag mee. Met schrijvers onder elkaar is het toch fijner praten over schrijfgerelateerde ervaringen of problemen, waar je in de directe omgeving wellicht niet zo goed terecht kan. En als auteurs onder elkaar is het ook ontzettend gezellig. Zo helpen de auteurs elkaar wel eens op weg als ze vastgelopen zijn met iets.

Drukte van belang op de stand van Zilverspoor tijdens Elfia Haarzuilens

Ondanks alle activiteiten als uitgever van Zilverspoor en Zilverbron heb je ook zelf weer een boek uitgebracht, genaamd Drakenijs 1: Kristallen hart. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Heel goed plannen! Alle verhalen zitten al in mijn hoofd, dus het is vooral een kwestie van af en toe tijd nemen om deze uit te werken. Zo zet ik gewoon de wekker een uur eerder als dat eigenlijk nodig is, zodat ik in de ochtend een uur heb om te schrijven aan mijn eigen projecten. Het is pittig, maar wel leuk, want het resultaat is bij elk boek tastbaar. Het meeste tijd gaat dan zitten in het uitwerken van het plot, als dat eenmaal in grote lijnen is neergekrabbeld, dan gaat het verhaal schrijven vrij snel.

Je nieuwe boek gaat weer verder in de wereld van de Drakenzieler trilogie, was dat iets dat je vantevoren al had gepland?

Jazeker, ik heb nog ontzettend veel verhaalideeën die zich af (kunnen) spelen in deze wereld. Zo zou ik nog wel even verder kunnen gaan. Maar ik heb ook verhalen in mijn hoofd die losstaan van deze wereld, dus het is niet gezegd dat vanaf nu elk boek zich afspeelt in deze wereld. Ik laat dat helemaal over aan mijn gevoel. Het voelde voor mij nu het beste om dit verhaal uit te schrijven. Gelukkig kreeg ik ook van lezers vaak de vraag of er meer was in deze wereld, dus dan weet je ook dat je er mensen een plezier mee doet!

Kristallen hart is zoals ik al zei een verhaal dat zich afspeelt na de Drakenzieler trilogie. Het gebeurt allemaal in een heel ander gedeelte van de wereld, dus je hoeft die boeken helemaal niet gelezen te hebben om in dit verhaal te stappen. Het wordt vooralsnog een tweeluik met de titel Drakenijs, maar ik heb al gemerkt dat ik dit vooraf niet te hard moet zeggen. Verhalen willen zich nog wel eens uitbreiden tijdens het schrijven, dus wellicht blijkt het toch een trilogie te zijn! Het einde zit al in mijn hoofd, maar ik moet nog verder denken over de details.

Werk je altijd zo vooruit, voordat je aan het daadwerkelijke schrijven begint?

Ja, ik doe alles graag vooruit plotten. Daarmee bedoel ik dat ik alle belangrijke gebeurtenissen en personages vooraf bedenk, uitschrijf in kernzinnen en deze daarna in een logische volgorde zet. Dat vind ik het meeste werk, maar wel erg leuk. Het is lekker puzzelen, waarbij langzaam alle kringetjes van het verhaal in elkaar gaan grijpen. Daarna schrijf ik het op, wat dan altijd lekker snel gaat. Ik kan in een keer door, omdat ik het grootste deel al uitgewerkt heb. Desondanks verras ik me zelf nog wel eens tijdens het schrijven doordat er iets gebeurt met een personage dat ik niet helemaal vooraf bedacht had.

En na deze tweeluik, mogen we dan weer gaan genieten van mooie verhalen over draken?

Ik heb nog genoeg verhalen in deze wereld om nog even door te gaan ja, maar ook vele andere ideeën. Wie weet komen die eerst aanbod. Het is leuk en verfrissend om af en toe iets anders weer tussendoor te doen, zodat ik daarna weer helemaal fris deze wereld met draken in kan duiken. Er zit vaak wel een rode draad in mijn ideeën, maar dat zijn niet per se de draken. Vaker merk ik dat het het concept van zielen is. Ze houden me in mijn normale leven niet echt bezig, maar met het schrijven wel. Ze bieden me zoveel kansen voor mooie en spannende verhalen, dat zullen jullie ter zijner tijd vast kunnen lezen. Maar eerst aan de slag met het vervolg op Kristallen hart!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties