BoekenBoekachtergrondOnze Gids naar Drakenboeken

Onze Gids naar Drakenboeken

-

In onze Gidsen (zoals onze Gids naar Zwaarden & Magie of Gids naar Epische Fantasy) proberen we jullie voor te stellen aan een selectie boeken of series die een uitstekend startpunt vormen voor zowel ervaren als nieuwe lezers die interesse hebben in het onderwerp. In het geval van Drakenboeken kijken we ook weer terug op enkele klassiekers, noemen we een aantal nieuwe boeken die de moeite waard zijn en hebben we ook wat tips als je van oorspronkelijk Nederlandstalige drakenboeken houdt. Alle linkjes in de tekst verwijzen naar onze recensies van deze boeken.

 

wilderegenlanden

Christopher Paolini publiceerde Eragon op zijn negentiende via een eigen uitgeverij. Het werd zo’n enorm succes dat het daarna alsnog werd opgepikt door een grote uitgever en in 2006 zelfs werd verfilmd. De film was geen groot succes, maar de serie van Paolini bleek populair en zag nog enkele vervolgdelen verschijnen (Oudste, Brisingir en Erfenis). Ook kwam er een boek over de wereld waarin het verhaal zich afspeelt: Eragons gids tot Alagaesia. Paolini is nu bezig met een sciencefictionboek, maar is van plan daarna weer terug te keren voor een vijfde boek in de Eragon reeks. De draak Saphira in de serie is een van de grootste publiekslievelingen wat betreft draken.

 

wilderegenlanden

De Drakenrijders van Pern van Anne McCaffrey is al een iets oudere serie waar het eerste boek al in 1967 van verscheen. Sinsdien verschenen er tientallen delen, zowel lang als kort werk, dat awards als de Hugo en de Nebula won. De serie handelt over de planeet Pern, die regelmatig wordt bedreigd door het wonderlijke Draad: zilveren strengen die uit de lucht vallen en alles op hun weg vernietigen. Alleen de enorme, vuurspuwende, vliegende en telepathische draken van Pern zijn tegen het Draad opgewassen. Om te overleven hebben de Pernesianen samenwerking moeten zoeken met draken. De laatste paar boeken in de serie schreef ze samen met haar zoon Todd McCaffrey.

 

wilderegenlanden

Een serie waar je niet omheen kan als je het over draken hebt is de Temeraire serie van Naomi Novik. De serie bestaat uit negen delen (helaas verschenen er slechts zes daarvan, plus een kort verhaal, in het Nederlands) en speelt zich af in de Napoleontische tijd. Alleen in de wereld van Novik bevechten de Engelsen en Fransen elkaar onder andere met draken. Er zijn verschillende soorten draken die worden getraind. De jonge Engelse kapitein William Laurence vindt een ei, waar Temeraire uitkomt. Zij kiest hem als begeleider en samen nemen ze het op tegen allerlei vijanden. De band tussen draken en mensen is in deze serie erg mooi uitgewerkt.

 

wilderegenlanden

Met Drakenkoningin won de Belgische An Janssens de Luitingh Manuscriptenwedstrijd. Daarna verschenen er nog twee vervolgen die de Drakentrilogie vervolmaakten: Drakentovenaar en Drakenvuur. In de trilogie nemen een Vuurdraak, enkele IJsdraken en een tovenaar het op tegen een kwade macht om de wereld te redden. De originele elementen in de trilogie zijn al genoeg om nieuwsgierig te worden, maar een personage als de IJsdraak Ursus geven de serie een heerlijk koppig personage die alles nog interessanter maakt.

 

wilderegenlanden

Ben je geïnteresseerd in de de achtergrond van Draken in Oosterse en Westerse cultuur, dan is het boek Drakologie, door Dugald Steer, iets voor jou.  In dit complete boek staat alles over de verschillende soorten draken, hoe je draken uit de westerse en oosterse wereld herkent en hoe de levenscyclus van de draak eruit ziet. Je leert alles over de anatomie van de verschillende draken en de tovermiddelen en toverspreuken. En tenslotte antwoord op de onvermijdelijke vraag: Hoe word je zelf drakoloog?

 

wilderegenlanden

In de Talon Saga van Julia Kagawa hebben drakendoders van de Orde van St. George de draken bijna uitgeroeid. Maar ze zijn er nog steeds, en hun aantal neemt zelfs toe onder de ijzeren heerschappij van Talon. De vraag die hoofdpersoon Ember zich stelt is of deze relatieve veiligheid wel opweegt tegen de strikte regels van Talon. Tot nu toe zijn de eerste drie delen (Pupil, Rebel en Jager) uitgekomen met het vierde deel op komst.

 

wilderegenlanden

Van Robin Hobb verscheen onlangs het derde deel van haar trilogie over De Moordenaar van de Nar, maar in haar wereld van de het Rijk van de Ouderlingen schreef ze eerder een heel interessante reeks over draken: De Kronieken van de Wilde Regenlanden. Deze serie bevat vier delen (Drakenhoeder, DrakenzielDrakenstad en Drakenbloed ). Het verhaal is een vervolg op De boeken van de Levende Schepen, enkele hoofdpersonages uit die trilogie duiken hierin dan ook op als bijpersonages. De naam Robin Hobb zal al genoeg moeten zijn om je te overtuigen deze reeks over draken te gaan lezen!

 

wilderegenlanden Bij Celtica Publishing verscheen de trilogie Drägan Duma van Patty van Delft (Zij die hoort, Bondgenoten & Verraders en Het Zwarte Kristal). Hierin wordt de zestienjarige Jill meegenomen naar een andere dimensie: Drägan Duma. Hierin vechten draken en mensen samen om de wereld te beschermen tegen Morbiden. Jill wordt opgeleid tot Drägannymare, ofwel drakenridder. Langzamerhand komt Jill erachter dat ze wel eens een grote rol kan gaan spelen in de aankomende strijd…

 

wilderegenlanden

Tsja, een lijstje over draken is eigenlijk niet te maken zonder daarin Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin te noemen. Hoewel er in de serie slechts drie draken rondvliegen, zijn het wel ontzettend stoere draken en is hun band met Daenerys Targaryen heel erg mooi opgebouwd. In de boeken is het al even stil, maar de tv-serie van HBO heeft de draken fantastisch gemaakt en iedereen is erg benieuwd hoe ze zich verder zullen ontwikkelen. In juli verschijnt het nieuwe seizoen en zal het verhaal van de tv-serie vooruitlopen op wat er in het komende boek van George R.R. Martin gaat komen. Maar ook in De Verborgen Geschiedenis van Westeros is er veel te leren over de draken in deze serie. 

 

wilderegenlanden

De tweeluik Eon en Eona van Alison Goodman speelt zich af in een wereld die is geïnspireerd op de culturen van Japan en China. De hoofdpersoon is leerling van een voormalig drakenmeester en het is de bedoeling dat hij gekozen wordt door een draak. Helaas zit er nog een adder onder het gras. Eon is eigenlijk geen jongen. ‘Hij’ is het meisje Eona. Een gevaarlijk geheim dat haar ongetwijfeld een langzame en pijnlijke dood oplevert bij ontdekking. Alles raakt pas echt gecompliceerd als een lang verdwenen draak terugkeert en Eon(a) uitkiest als drakenmeester.

Heb jij nog goede tips voor drakenboeken of -series? Laat het hieronder weten!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties