BoekenBoekachtergrondKinderboekenweektips van 2017

Kinderboekenweektips van 2017

-

Op 4 oktober is de jaarlijkse Kinderboekenweek weer begonnen en dat betekent dat je de komende anderhalve week bij elk kinder- of young adult-boek dat je koopt (boven de 10 euro) gratis het Kinderboekenweekgeschenk krijgt: Kattensoep van Janneke Schotveld, die we natuurlijk allemaal kennen van haar Superjuffie-boeken. Maar welk boek moet je nou kopen om dat geweldige Kinderboekenweekgeschenk te bemachtigen? Het thema van dit jaar, ‘gruwelijk eng!’, past in elk geval perfect bij FantasyWereld, dus voor iedereen die nog geen keuze heeft kunnen maken, tippen wij hieronder elf gruwelijk spannende nieuwe titels, geschikt voor jong en oud!

 

Dit is een boek vol monsters – Guido van Genechten

verbodenopenenWe beginnen dit jaar met een spannend monsterboek voor de allerkleinsten. De titel van dit boek verklapt het al een beetje, want dit boek zit namelijk vol met monsters! Kleine, walgelijke, gillende, doodenge monsters! Voor echte monsterliefhebbers dus, maar ook voor beginnelingen in de monsterkunde vanaf 4 jaar. En wat extra leuk is, is dat de Voorleeshoek een voorleesfilmpje bij dit boek heeft gemaakt. Bekijk het hier!

Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht – Harmen van Straaten

verbodenopenenNog zo’n leuk prentenboek voor de kleintjes is Martijn Frankenstijn gaat op spokenjacht, een verhaal dat speciaal voor de Kinderboekenweek 2017 is geschreven door Harmen van Straaten. Het is bedtijd, maar Martijn Frankenstijn gaat nog lang niet slapen. Hij gaat op spokenjacht! Van de kelder tot de tuin, en van de wc tot onder zijn bed – pas als hij alle spookjes in huis heeft gevonden, kan hij slapen. Help jij hem ze allemaal te vinden? Schijn met je zaklamp achter de bladzijden om de verborgen spookjes te zien!

GriezelWielen – Paul van Loon

Een Kinderboekenweek kan natuurlijk niet compleet zijn zonder een boek van Paul van Loon! Voor dit jaar schreef de meester der kindergriezel GriezelWielen, alweer het achttiende deel in de Dolfje Weerwolfje-serie. En wat voor eentje! Geesten, geraamten en donkere schaduwen… Wat doen zij in het Weerwolvenbos? Dolfje Weerwolfje kan zijn ogen niet geloven. Het lijkt wel een Griezelnacht! En wie is Ginder Geestenjager, met zijn koets van vuur en zijn knallende zweep? Hij jaagt op griezelwezens… dus ook op weerwolven! Zijn Dolfje en zijn weerwolfvrienden nog wel veilig? En waar komt die jongen in die rolstoel vandaan?

De Griezels – Roald Dahl

verbodenopenenOok uitgeverij De Fontein speelt dit jaar in op de Kinderboekenweek met een prachtige heruitgave van Roald Dahls De Griezels. Meneer en mevrouw Griezel vormen een wel heel bijzonder stel. Ze doen alles om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten. Ook de dieren zitten ze voortdurend in de weg. Meneer Griezel is namelijk gek op vogelpastei en hij droomt al jaren van zijn eigen grote ondersteboven-apencircus. Maar dan nemen de dieren wraak. En hoe! Extra leuk: deze speciale heruitgave kost maar 5 euro!

Het Spookje en De kleine heks – Otfried Preussler

verbodenopenenNog twee van die prachtige heruitgaven zijn Het spookje en De kleine heks, geschreven door Otfried Preussler, die we natuurlijk kennen van Meester van de zwarte molen. Het spookje vertelt over een klein nachtspookje met één grote wens: hij zou zo graag eens een dagspookje zijn en willen kijken hoe alles er overdag uitziet. De kleine heks gaat over een heksje dat samen met haar raaf Abraxas diep in het bos woont. Omdat ze nog niet alle heksenkunsten uit haar hoofd kent, mag ze niet meedoen aan de heksenbijeenkomst op de Bloksberg. Maar de kleine heks zal al die heksen eens wat laten zien!

Een spook(t)huis voor Fiene – Mirjam Mous

verbodenopenenOok uitgeverij Unieboek gaf een boekje uit dat perfect aansluit bij de Kinderboekenweek: Een spook(t)huis voor Fiene. Als weeskind Fiene wordt geadopteerd door de verschrikkelijke Theodoor en Gursula loopt ze weg en vindt ze onderdak in een oud huis waar een grote griezelfamilie woont. Het is even wennen: een doodskist in de kelder, geesten waar je zo doorheen kunt lopen, een boeman die je ‘s ochtends wakker loeit en een vrouw zonder hoofd. Als je ze wat beter leert kennen, zijn de meeste griezels echter een stuk minder eng dan sommige mensen. Maar dan wordt Fiene door Theodoor ontdekt. Hoog tijd voor de griezels om in actie te komen!

Verboden te openen! Het bijt! – Charlotte Habersack

verbodenopenen‘Pas op! Verboden te openen!’ staat er op het geheimzinnige pakje dat Nemo in de brievenbus vindt. Dus wat doet hij? Openmaken natuurlijk! Op dat moment gebeuren er drie dingen.

  1. Er komt een pluizig monstertje uit de doos dat zich het IJs-IJs-Monster noemt
  2. Het begint buiten te sneeuwen en te vriezen (in hartje zomer)
  3. Het monstertje groeit. En groeit… Tot hij een paarse yeti van 2,5 meter groot is!

Terwijl het stadje Boring langzaam in sneeuw en ijs verandert, begint er voor Nemo en zijn nieuwe vriend een race tegen de klok. Want waar laat je een yeti? En hoe krijg je hem weer weg?

Hex & Co. – Esther van Lieshout

verbodenopenenOok uitgeverij Lannoo komt dit najaar met een spannend, fabelachtig verhaal dat perfect bij de Kinderboekenweek past: Esther van Lieshouts nieuwe serie Hex & Co. Op een ochtend wordt Kat wakker met een geheimzinnig teken op haar arm. Ineens verandert alles: de postbode is een centaur en er loopt een elf rond in de supermarkt. Kat ontdekt dat ze een Hex is: iemand die fabelwezens kan zien. Ze wordt ingelijfd bij het BOF, een geheime overheidsorganisatie die ervoor zorgt dat fabelwezens verborgen blijven. Wanneer er drie elfen op geheimzinnige wijze worden ontvoerd, gaat het BOF op onderzoek uit. Maar met ieder spoor wordt het mysterie groter.

Het Grote Griezelboek – diverse auteurs

verbodenopenenHet Grote Griezelboek is een verhalenbundel die helemaal in het thema van de Kinderboekenweek past. Van Magere Lat van Astrid Lindgren en De kinderverslinder van Koos Meinderts, tot de bloedstollende horror van R.L. Stine… Deze griezelbundel bevat bestaande en nieuwe verhalen van bekende auteurs en illustratoren. Met verschillende griezelniveaus, van griezel-grappig tot supereng!

Thornhill – Pam Smy

verbodenopenenVoor de wat oudere lezers (vanaf circa 11 jaar) hebben we het griezelige Thornhill, dat deels wordt verteld in illustraties en deels in dagboekvorm. Ella is net verhuisd, het is 2017, en vanuit haar kamer kijkt ze uit op een groot vervallen huis, Thornhill. Ze denkt in de verwilderde tuin een meisje te zien, en gaat op onderzoek uit. Parallel lees je het verhaal van Mary. Thornhill was een opvanghuis voor meisjes, en Mary was een van de laatste bewoners, toen het huis in de jaren tachtig werd opgeheven… Een aanrader voor de fans van Brian Selznick!

Lockwood & Co 4: De vlammende geest – Jonathan Stroud

verbodenopenenEn ten slotte is er voor de young adults onder ons natuurlijk weer een nieuwe Lockwood! Deel 4, De vlammende geest, is verschenen in juli en is weer net zo spannend als anders. Een stad die bedreigd wordt door geesten? Een kannibaal die opstaat uit de dood? Er is maar één team geestenjagers dat dit aankan… Lockwood & Co! Maar Lockwood & Co moet het zonder Lucy doen, die voor zichzelf is begonnen. En de geestenjagers hebben nogal wat te onderzoeken: monsterlijke handafdrukken op een raam, griezelige hakgeluiden uit een spookachtige keuken… en een raadselachtige, dreigende schaduw die over de begraafplaats van een klein dorp sluipt. In zijn spoor verrijzen de geesten uit hun graven… Het team heeft Lucy heel hard nodig – als ze tenminste bereid is terug te komen…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties