StripsStriprecensiesGung Ho 1: Zwarte schapen – Von Kummant & Von Eckartsberg

Gung Ho 1: Zwarte schapen – Von Kummant & Von Eckartsberg

-

In de toekomst is Europa een afgelegen gebied geworden door de ‘witte plaag’. Een groot deel van de bevolking is gestorven door dit grote gevaar en er zijn nog maar enkele steden en koloniën die standhouden tegen deze ‘witte plaag’. Zack en Archer, twee broers die de stad onveilig maakten met hun puberale gedrag, worden overgeplaatst naar kolonie nummer 16. Dit is een kleine gemeenschap die constant aan het werk is om te overleven. De jongens worden ontvangen in de groep, maar moeten wel de regels naleven van de kolonie. Zack en Archer zijn niet de meest gehoorzame jongens, maar wanneer de ‘witte plaag’ nadert, merken ze dat ze voor elk gevaar moeten waken…

Een angstaanjagende wereld waarin overleven een strijd is

In Gung Ho leeft de mensheid in kleine dorpen en steden die zijn omringd door grote muren en beveiliging. In de toekomst is de mensheid bijna uitgeroeid en daarom zijn ze genoodzaakt zich te verschuilen in koloniën. Als lezer krijg je alleen nog geen duidelijk beeld van het gevaar dat zich buiten de dorpen bevindt. De fans van The Walking Dead zullen al snel vermoedens krijgen over zombies (het heeft een soortgelijk sfeertje), maar het daadwerkelijke gevaar is gruwelijker dan verwacht… De constante dreiging van de ‘witte plaag’ is erg beklemmend en zorgt ervoor dat je na het eerste deel maar al te graag de rest van de vijfdelige serie leest.

Gung Ho is een veelbelovende graphic novel-serie die ideaal is voor lezers die houden van gevaarlijke toekomstbeelden waarin de mensheid moet vechten om te overleven.

De grimmige sfeer in deze wereld is ook goed terug te zien in de personages. Iedereen is wat verhard, helemaal omdat de meesten dierbaren hebben die op gruwelijke wijze zijn overleden. Een kind krijgt van jongs af aan al lessen om geweren te gebruiken, hoewel de volwassenen er alles aan doen om hun kinderen in veiligheid te houden. De volwassenen zijn sterk en weten op elkaar te bouwen, maar ook daar zie je dat sommige leden van de gemeenschap hun macht misbruiken. Dit eerste deel focust zich vooral op de pubers in het kamp, maar er worden al lichte hints gegeven naar de spanningen tussen de volwassenen. In de vervolgdelen zal hier waarschijnlijk meer nadruk op worden gelegd, wat kan leiden tot interessante ontwikkelingen in het kamp.

Opstandige pubers en prachtige afbeeldingen

Gung Ho laat zien hoe de pubers in het kamp reageren op de constante dreiging van gevaar en de verantwoordelijkheden die ze hebben in het kamp. Zack en Archer zijn twee rebelse jongens die de stad hebben verlaten voor deze kleine kolonie. De broers verschillen wel wat van elkaar. Archer is de oudste van de twee, speelt gitaar, vindt zichzelf erg sexy en is een echte rokkenjager. Zack is daarentegen bedachtzaam en ondanks zijn stoere uiterlijk is hij een jongen die zijn vrienden in bescherming wil nemen. De andere kampbewoners hebben duidelijke karaktertrekken en leveren een mooie dynamiek waar je maar al te graag meer van wil zien.

De stijl van de illustratoren is erg aangenaam om te zien. Er wordt niet gewerkt met lijnen, maar juist met kleurvlakken die een bepaalde structuur in zich hebben. Het kleurgebruik is divers, maar weet constant de sfeer van deze gevaarlijke wereld uit te drukken. De verschillende scènes lopen goed in elkaar over en de handelingen zijn duidelijk afgebeeld. De tekenaars weten het verhaal bloederig te maken, maar weten de afschuwelijkste beelden voor je af te schermen.

Conclusie

Gung Ho is een veelbelovende graphic novel-serie die ideaal is voor lezers die houden van gevaarlijke toekomstbeelden waarin de mensheid moet vechten om te overleven. Deze introductie op kolonie nummer 16 weet de gemeenschap goed in kaart te zetten. De onderlinge spanningen in het kamp, de puberale praktijken en het grote gevaar buiten het kamp zorgen ervoor dat dit eerste deel een goed beeld weet te geven van de spannende avonturen die nog zullen volgen.

Zwarte schapen Boek omslag Zwarte schapen
Gung Ho
Von Kummant & Von Eckartsberg
9789463063760
Graphic Novel
Silvester
Juni 2018
Hardcover
84

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joost Zuijderduijn
Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Gung Ho 1: Zwarte schapen – Von Kummant & Von EckartsbergGung Ho is een veelbelovende graphic novel-serie die ideaal is voor lezers die houden van gevaarlijke toekomstbeelden waarin de mensheid moet vechten om te overleven. Deze introductie op kolonie nummer 16 weet de gemeenschap goed in kaart te zetten. De onderlinge spanningen in het kamp, de puberale praktijken en het grote gevaar buiten het kamp zorgen ervoor dat dit eerste deel een goed beeld weet te geven van de spannende avonturen die nog zullen volgen.