StripsStriprecensiesBoeken van de Zieners 5: De samenzwering

Boeken van de Zieners 5: De samenzwering

-

Omslag Boeken van de Zieners 5: De samenzweringHet vijfde deel van deze graphic novelreeks van De Boeken van de Zieners pikt de draad weer op na de intriges van deel vier. Kroonprins Veritas is afgereisd naar het Bergrijk om daar te zoeken naar de legendarische Ouderlingen, die hij als bondgenoot wil werven in de strijd tegen de Rode Kapers. Wat niemand weet, is dat hij tijdens zijn reis telepathisch contact houdt met Fitz. Nu Veritas is vertrokken wijst alles er echter op dat Veritas’ jongere broer Regaal zijn kans schoon ziet om de macht naar zich toe te trekken. Koning Vlijm is nog steeds te zwak om maatregelen te treffen, dus FitzChevalric moet alles uit de kast halen om dit te voorkomen.

 Verhaal 
Terwijl Veritas even uit beeld is, krijgt Fitz het steeds moeilijker om zichzelf te handhaven en wordt het bovendien lastig zijn rol aan het hof geheim te houden. Regaal wint achter de schermen aan macht en het is niet meer zeker wie van de edelen nog te vertrouwen is. De bondgenoten die Fitz wel nog heeft, zijn ieder bezig met hun eigen problemen en de relatie met Molly wordt onmogelijk gemaakt als zij wordt ingezet om Fitz onder druk te zetten. Gelukkig is daar Veritas’ verloofde Kettricken nog…

In dit vijfde deel speelt kroonprinses Kettricken een belangrijke rol. Zij moet aan het hof de leegte opvullen dat Veritas achterliet, maar met een hofhouding die wordt bespeeld door Regaal is dit erg lastig. Ze neemt dappere besluiten en lijkt de enige te zijn die Fitz kan helpen de politieke macht van Regaal in te perken. De risico’s die ze neemt zijn echter niet zonder gevolgen, want Regaal zal alles eraan doen om op de troon te eindigen.

De ontwikkelingen die in dit deel aan bod komen volgen elkaar logisch op, maar toch heeft de graphic novel hetzelfde probleem als wat ik in recensies van de eerdere delen al eens heb aangehaald: ze gaan erg snel en zijn fragmentarisch. Zo is het af en toe onduidelijk hoeveel tijd er tussen bepaalde gebeurtenissen zit en is het verhaal soms gewoon lastig te volgen. Omdat er nu eenmaal heel veel gebeurt in de boeken is het begrijpelijk dat dit wordt gecondenseerd in de graphic novels, maar de verdieping van de wereld die in de boeken wel vorm kan krijgen wordt in deze actievolle graphic novels toch gemist. Vooral het introduceren en uitdiepen van personages heeft af en toe te lijden aan de schrappende pen van de scenarist. Zo kunnen karakterontwikkelingen soms erg uit de lucht vallen, wat de geloofwaardigheid geen goed doet.

Er is veel actie te vinden in De Samenzwering en de schermutselingen en veldslagen lijken steeds bloederiger te worden. Dit zorgt er wel voor dat de spanning toeneemt, want om elk hoekje kan er gevaar loeren voor Fitz en zijn bondgenoten. Deze spanning is goed uitgewerkt doordat overwinningen en tegenslagen elkaar op een geloofwaardige manier afwisselen. Dit zorgt ervoor dat je door blijft bladeren. Helaas is de graphic novel met 48 bladzijdes alweer snel uit en zorgt het spannende einde ervoor dat het wachten op het zesde deel (verwacht in april 2013) veel te lang gaat duren.

Grafisch
De kwaliteit van de platen blijft onverminderd hoog. De achtergronden worden in veel detail uitgewerkt en de personages zijn kleurrijk. De actiescene’s worden soms een beetje over de top uitgevoerd, waarbij het bloed steeds meer begint te vloeien. De grimmige toon uit de twee voorgaande delen wordt dus doorgezet.

Titel: Boeken van de Zieners 5: De samenzwering
Auteur: Hobb, Robin
Tekenaar(s): Christophe Picaud
Uitgever: Uitgeverij L
Verschenen: September 2012
Uitgave: Hardcover, 48 pagina’s
Prijs: €17,50

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties