Recent verscheen Science Fiction Comics, de eerste uitgave van de splinternieuwe Nederlandse uitgeverij Peter Pan Comics. Oprichter Tim Aarts wil met zijn uitgeverij nieuw leven blazen in klassieke comics voor jong en oud in ieder denkbaar genre door middel van gebundelde uitgaven. Een verhaal van de Science Fiction Comics mochten wij hier op FantasyWereld plaatsen, namelijk Gismo van Jack Kirby. In dit interview wilden we meer te weten komen van hem en zijn uitgeverij.

Hoi Tim, bedankt voor dit interview! Kun je iets over jezelf vertellen?

Natuurlijk! Ik heb oorspronkelijk een achtergrond in film en visuele media. Prachtige projecten mogen afleveren, maar ik kreeg te weinig de kans om verhalend te werken. Vandaar dat ik ben gaan onderzoeken of ik met mijn ambities iets kan betekenen in de wereld van stripboeken – feitelijk ook beeldverhalen natuurlijk!

Met Peter Pan Comics geef je bundelingen van comics uit, zoals recent de Science Fiction Comics. Waar heb je naar gekeken bij het samenstellen van deze verhalen?

Science Fiction Comics is een compilatie klassieke Amerikaanse genrecomics, waarbij ik minder heb gekeken naar historische relevantie en meer naar leesplezier en variatie. Er zijn al genoeg peperdure hardcovers op de markt voor stoffige verzamelaars. Veel liever maak ik iets dat zonder voorkennis te lezen is. Sciencefiction in haar puurste vorm.

En hoe ben je uiteindelijk op de daadwerkelijke verhalen uitgekomen? 

Mijn interesse begon via de horrorcomics. Ik ben een groot liefhebber van klassieke griezelfilms en via relaties in de DVD-wereld kwam ik bij de horrorstrips uit de jaren 40 en 50 terecht. Dat stimuleerde me om naar andere genres te gaan zoeken. Variatie, laten zien hoe breed een genre in stripvorm kan worden uitgewerkt, is bij die zoektocht het sleutelwoord. In Science Fiction Comics is het gelukt zéér uiteenlopende verhaaltypes te selecteren.

Is er een verhaal in deze bundel waar je het meest trots op bent dat je hem erin hebt staan?

‘Ren, Marsman, ren’ is mijn absolute favoriet. Over een stroper die illegaal op Marsmannen jaagt. Het heeft een hoog Twillight Zone gehalte, alsook ‘Aan de andere kant’, waarin een jongetje een ruimtemannetje ontdek in zijn achtertuin. Vertederend. En natuurlijk de vier verhalen rond Kenton of Star Patrol, een held in de traditie van Flash Gordon.

Wat spreekt jou zo aan in sciencefiction als genre om ervoor te kiezen deze bundel uit te geven?

Van mijn favoriete genre, horror, is het maar een klein stapje naar de monsters en moraalvertellingen in Science Fiction Comics. En als fan van Star Wars en Doctor Who is een ruimtevaartbundel natuurlijk niet meer dan logisch! Die balans tussen banaal avontuur en het stellen van intellectuele vragen heeft me altijd gefascineerd. Want speculatieve fictie is fascinerend, maar het moet je ook gewoon weer even terugnemen naar je jeugd!

Zijn er specifieke comics waar je zelf op het moment erg van geniet?

Jazeker! Ik ben een gigantische Batman fan. Vooral de jaren 60 fascineren me, door de enorme verandering die het karakter die periode doormaakte. Uit datzelfde tijdperk komen ook mijn favoriete griezelstrips, de zwartwit magazines Creepy en Eerie. Dichter bij huis vind ik Henk Kuijpers’ Franka een heerlijke reeks die ik bijna compleet heb.

En heb je al plannen voor toekomstige uitgaves? Vervolgen op deze bundels of wellicht een Fantasy bundel?

Oorspronkelijk zouden dit voorjaar twee bundels uitkomen. Naast Science Fiction Comics stond er ook een compilatie superhelden op de agenda. Maar corona heeft de lancering van Peter Pan Comics flink verstoord, waardoor de superhelden voorlopig zijn gesneuveld. Verder waren er serieuze plannen voor griezelstrips, avonturenverhalen, sprookjes en ja … een bescheiden fantasyboekje hoorde in die line-up thuis. Er zijn echter heel spannende ontwikkelingen rond een totaal andere invalshoek. Maar daarover kan ik nog niks verklappen!

Heb je nog een laatste boodschap?

Het belangrijkste is dat je je strips bij de lokale speciaalzaak of boekhandel koopt! Die winkels zijn de ruggengraat van de industrie en zonder hen kunnen wij kleine uitgevertjes geen leuke niche-producten als Science Fiction Comics blijven maken. Dus of je nou mijn strip, een Suske & Wiske, of een fantasy roman in huis wil hebben – koop lokaal. Dit zijn de periodes waarin wij – de schrijvers, drukkers en boekenverkopers –  de fans het hardste nodig hebben. Support independent art! Alle boekhandels kunnen Science Fiction Comics trouwens voor je bestellen via reguliere kanalen.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie