Vorig weekend was het landgoed van Kasteel de Haar weer helemaal in het teken van de fantasy met Elfia Haarzuilens. Het grootste kostuumevenement van Europa, zoals ze zichzelf benoemen, was weer een verzamelplek voor de prachtigste creaties van bezoekers, met daarbij een mooie mix aan leuke standjes, LARP groepen en optredens. Natuurlijk waren wij van FantasyWereld ook aanwezig, evenals een heerlijk zonnetje!

Heroes Hall

Mijn eerste stop was natuurlijk bij de boekenkraampjes in het terrein dat de Heroes Hall was gedoopt. Hier stonden uitgevers als Zilverspoor en Nimisa Publishing, maar ook boekhandelaren als American Boook Center en Het Verboden Rijk. Bij die laatste stond Adrian Stone zijn nieuwste boeken te signeren. Een gezellige drukte bij deze plek voor boekenliefhebbers en veel boeken wisten nieuwe enthousiaste lezers te vinden. Auteurs stonden als vanouds te stralen achter hun stapels boeken om mensen kennis te laten maken met hun pensels en gaven zo af en toe ook lezingen en workshops in een nabijgelegen tent. Zelf maakte ik mijn hardcover serie van Een Lied van IJs en Vuur compleet bij Anderwereld door deel 1 te vinden.

De plattegrond van Elfia Haarzuilens
Jurassic Outbreak

Kraampjes & eten

Daarna was het weer heerlijk struinen over het terrein om rustig te kijken bij de vele kraampjes die op het terrein stonden. Ik vind het altijd supertof om de diversiteit van de verkoopwaar te zien bij de verschillende kraampjes. Elke bezoeker komt wel wat tegen om even te te neuzen. Zo waren er bijvoorbeeld kraampjes met toffe bordspellen en boeken/accessoires rondom Dungeons & Dragons, kraampjes met spirituele artikelen, mooie kleden en kleren en kraampjes met wapentuig om te gebruiken tijdens cosplay/LARP. Qua eten waren er weer heel wat kraampjes te vinden met heerlijke hapjes en dranken. Niet geheel onverwachts waren zeker in de middag die kraampjes erg populair, wat resulteerde in lange rijen. Helaas bleek ook het internet niet altijd even goed te werken, wat problemen opleverde met de pinautomaatjes van de standhouders. Hierdoor waren er ook al snel flinke rijen bij de automaten waar je contant geld kon afhalen.

Re-eanactment & acts

Elfia kiest er bewust voor om iets minder nadruk te leggen op muziek en meer te doen met de beleving door middel van re-enactment kampen en activiteiten daaromheen. Deze editie was er bijvoorbeeld een mooi kamp in de sfeer van Harry Potter waar je toverlessen kon volgen, een piratenkamp, een Japans Samuraikamp waar je kon leren zwaardvechten en een kamp met stormtroopers. Ook leuk was het kamp van Jurassic Outbreak, waar je je even waande in Jurassic Park. Hier kon je met enkele dinosaurussen op de foto en experimenten doen.

Overigens was er natuurlijk wel genoeg muziek om ook de muziekliefhebbers te inspireren. Er werd gedanst tijdens de balfolk workshops en optredens waren er van bands als Trouble Notes, Fear the Kilts en Spiritual Seasons. Al met al was mijn dag voorbij gevlogen en heb ik enorm genoten van eindelijk weer een Elfia Haarzuilens! Volgend jaar weer.


Overigens, wellicht leuk om te bekijken: een interview met organisator Stefan Struik over de afgelopen coronaperiode en plannen voor de toekomst van Elfia.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie