SpellenSpelrecensiesThe Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

-

Het nieuwste spel in de reeks The Legend of Zelda is op 3 maart tegelijkertijd met de nieuwe Nintendo Switch uitgekomen. Denise en haar vriend Jelle hebben máánden op dit spel zitten wachten en hebben inmiddels alweer meer dan een week van het spel kunnen genieten. Hoog tijd om jullie te vertellen of Breath of the Wild de moeite waard is!

Laten we meteen even eerlijk zijn: ik, Denise, ben gewoon een ‘casual’ gamer. Ik houd wel van een potje Mario Karts op z’n tijd, en verder speel ik vooral De Sims, Pokémon en… Zelda! Misschien ben ik daarom inhoudelijk niet de beste criticus, maar ik vind het toch leuk om jullie wat te vertellen over de nieuwste Zelda: Breath of the Wild.

zeldascreen1Twaalf(!) keer groter dan Twilight Princess!
Eén van de meest vernieuwende dingen aan Breath of the Wild is natuurlijk de open wereld. Bij eerdere Zeldaspellen ging je van tempel naar tempel en stopte je tussendoor bij Hyrule Castle en wat dorpjes, maar in Breath of the Wild zitten slechts vier tempels. Het spel is dus anders opgebouwd dan je gewend bent, wat ik overigens er leuk vind. Je volgt natuurlijk wel een verhaal, maar je kan veel meer zelf bepalen in welke volgorde je alles doet. Zo is mijn vriend bijvoorbeeld weer op hele andere plaatsen geweest dan ik, en toch komen we uiteindelijk wel weer op hetzelfde punt uit. Stiekem was ik trouwens nooit echt een ster in die tempels (na verloop van tijd moet ik er toch altijd een walkthrough bij pakken…) dus ik vind het ook wel een verademing om eens op een andere manier te kunnen spelen! De speelwereld is zo’n twaalf keer groter van die in Twilight Princess, dus dat wil wat zeggen. Er valt genoeg te ontdekken dus het is heel leuk dat je de vrijheid hebt je eigen pad te volgen.

Wapens en voedsel
Dat je niet zoveel tempels tegenkomt wil echter niet zeggen dat het spel er makkelijker op is geworden. Echt overal liggen vijanden op de loer! Hoewel je je eigen weg kan bepalen, kom je er op een gegeven moment toch achter dat de vijanden in bepaalde gebieden nog te sterk voor je zijn en kan je dus beter eerst op zoek gaan naar sterkere wapens, betere kleding, en de juiste recepten voor elixers en maaltijden die je kunnen helpen tijdens het gevecht. Hierbij ben je redelijk op jezelf aangewezen, en je wapens kunnen naar verloop van tijd ook stukgaan. Je moet dus telkens op zoek blijven naar nieuwe, duurzamere zwaarden, speren, bogen en schilden.

Ook kan je na een heftig gevecht geen levenshartjes meer vinden door potten of stukken gras kapot te slaan; je zult voedsel moeten vinden (en dat bereiden) om te voorkomen dat Link doodgaat. Dat koken is supersnel gebeurd en ik vind het echt een hele leuke toevoeging! Je kunt veel verschillende soorten voedsel vinden en elke combinatie levert weer een ander gerecht met unieke eigenschappen op. Zo zijn er gerechten waardoor je beter tegen kou of hitte kunt, maar ook maaltjes waar je tijdelijk sterker of sneller van wordt. 

zeldascreen1Gameplay
Het spel is ontzettend uitgebreid. Je kan overal in, op, tussen en onder, de mogelijkheden lijken wel eindeloos. Toch zijn ze dit niet: in het begin is je uithoudingsvermogen (stamina) nog niet zo hoog en kan je dus nog niet lange tijd achter elkaar rennen of hele hoge bergen beklimmen. Gelukkig kan je dit verhogen door shrines te bezoeken; dit zijn een soort minitempels waar je kleine puzzeltjes moet oplossen of een vijand moet verslaan. Als beloning kan je dan meer hartjes, óf meer uithoudingsvermogen krijgen, en beide zijn zeer welkom! Het is dus best lastig kiezen waar je voor gaat. Gelukkig schijnen er zo’n honderd shrines in het spel te zitten, dus je hoeft uiteindelijk niets tekort te komen.

Graphics
De gameplay is goed, maar laten we het nu even over het beeld hebben: dat is namelijk waanzinnig mooi! Toen ik voor het eerst Twilight Princess speelde dacht ik al dat het niet beter kon worden, maar ik had het mis. Breath of the Wild is een lust voor het oog. Soms klim ik op een berg en ga ik gewoon even van het uitzicht genieten! Niet te lang natuurlijk, anders word je vanzelf weer aangevallen door een of ander skelet of een gemene vogel… Zowel op TV als op het kleine schermpje dat bij de Switch zit, ziet alles er heel mooi uit.

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Leuk om een game recensie te lezen die is geschreven door (en voor) een casual gamer. Ik ben namelijk ook maar een zeer casual gamer en als ik normaliter game recensies lees of bekijk dan gaat het wat mij betreft allemaal alweer veel te diep op vanalles in. Wat voor een doorgewinterde gamer een onorigineel of matig spel is kan voor een casual gamer immers juist enorm leuk en vermakelijk zijn. 🙂

Geef een reactie

Delen

Denise Meyer
Als kind was Denise gek op prinsessenfilms. Haar hart brak toen ze erachter kwam dat prinses helemaal geen beroep was. Via Harry Potter en The Lord of the Rings kwam ze terecht in de wereld van fantasy, en je zal haar dan ook vaak terugvinden op fantasyfairs door het hele land. Ze is dol op het lezen van (dystopische) young-adults, maar ook op epische fantasy, een thriller op zijn tijd, en af en toe iets om bij te zwijmelen.

CONCLUSIE

Conclusie

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties