FilmsFilmrecensiesConan the Barbarian

Conan the Barbarian

-

Omslag Chronicle

Een groep tovenaars en tovenaressen uit het land Acheron heeft een kwaadaardig masker gemaakt van de botten van koningen. Met dit masker wilden deze tovenaars de gehele wereld onderwerpen aan hun macht. Ze werden echter gestopt door Cimmeriaanse barbaren en het masker werd vernietigd. De uiteengeslagen delen van het masker werden verdeeld onder diverse Barbaarse stammen. Een aantal jaar later heerst er oorlog tussen twee van deze stammen. Tijdens een gevecht raakt een hoogzwangere vrouw dodelijk gewond. Zij is de vrouw van Corin, leider van een van deze stammen. Omdat zijn vrouw zo zwaargewond is besluit Corin om de baby die ze draagt uit haar buik te snijden. En zo is Conan geboren.

Wanneer Conan slechts een jonge tiener is wordt het dorp waar hij in opgroeit aangevallen door een groep krijgers onder leiding van de dan nog onbekende Khalar Zym. Zijn vrouw was een van de tovenaressen van Acheron en is gedood door de Cimmerianen. Ze komen voor het deel van het masker dat Corin ergens verstopt heeft. Wanneer Corin weigert te zeggen waar het ligt, martelen ze hem. Conan probeert zijn vader te redden, maar faalt hierin en is gedwongen zijn vader te zien sterven.

Ongeveer twintig jaar later reist Conan de wereld rond als huurling. Hij redt onschuldige mensen waar hij kan en blijft zoeken naar de man die zijn vader heeft gedood. In de stad Messantia herkent hij een gevangenbewaarder als een van de handlangers van Khalar Zym en weet informatie aan hem te ontfutselen. Khalar Zym is nu een koning en al jaren op zoek naar een puurbloed afstammeling van de tovenaars van Acheron. Met dit bloed kan hij het masker zijn kracht teruggeven en regeren over de gehele mensheid. Dit interesseert Conan allemaal niet. Het enige wat hem interesseert is wraak nemen op de man die zijn vader heeft gedood en dus zet hij de achtervolging in.

Prima vertolkingen
Conan the Barbarian is de derde verfilming van de gelijknamige verhalen van de bedenker van het Sword & Sorcery subgenre; Robert E. Howard. In de jaren ’80 mocht Arnold Schwarzenegger de titelrol twee keer vertolken. Dit heeft twee cultklassiekers opgeleverd en betekende de definitieve doorbraak voor de Oostenrijkse acteur. Deze laatste verfilming staat echter compleet los van de eerdere films en heeft een de vrij onbekende acteur Jason Momoa in de rol van Conan. Met zijn forse bouw, zijn gespierde lichaam en zijn licht getinte huid heeft hij de perfecte uitstraling. Daarbij komt nog eens dat Momoa zijn rol als Conan geloofwaardig weet over te brengen. Ook Stephen Lang, die men vooral kent van zijn rol als macho kolonel in Avatar, geeft prima gestalte aan de machtswellustige Khalar Zym. Rose McGowen speelt zijn dochter Marique die hard op weg is net zo’n machtige tovenares te worden als haar moeder ooit was.

Tijdens de achtervolging van de moordenaar van zijn vader komt Conan op vele exotische locaties. Deze sets zien er vaak prachtig en geloofwaardig uit. Soms is het iets te duidelijk dat de achtergrond uit een computer komt, maar heel erg storend is dit niet. Ook de aankleding eromheen is prima in orde. Meer dan eens moet Conan het opnemen tegen tot de verbeelding sprekende wezens. Dit levert zeer vermakelijke actiescènes op.

Bloed!
Net als in de originele verhalen van Robert E. Howard komt er in de film veel geweld voor. Iedere zwaardslag, hamerslag of koopstoot gaat gepaard met een liter bloedverlies aan de kant van de incasseerder. Dit ziet er niet altijd even realistisch uit, maar hoort er wel een beetje bij. De vrouwen worden vooral gezien als lustobjecten en lopen dan ook meer dan eens naakt door het beeld. Dit voegt niets toe aan het geheel, maar is vrij kenmerkend voor het genre. Conan is zelf best vrouwonvriendelijk. Gelukkig heeft de regisseur voor een luchtige aanpak gekozen, waardoor al deze elementen niet al te serieus worden genomen. De meeste vrouwen berusten zich erin om als lustobject behandeld te worden en Conan komt dankzij een grapje hier en daar met zijn gedrag weg.

De actiescènes zijn, zoals ik eerder al zei, meestal vrij vermakelijk. Conan kan prima overweg met de grote zwaarden die hij gebruikt. Zijn tegenstanders zijn divers genoeg, waardoor er geen herhalingen in de gevechten zitten. Helaas zijn sommige gevechten wel behoorlijk overdreven en ongeloofwaardig. Dit is jammer, want dit was niet nodig geweest.

Het verhaal is niet bijzonder origineel en het is een vereiste om de film vooral niet al te serieus te nemen. Zo is deze immers ook niet bedoeld. De regisseur probeert trouw te blijven aan de originele verhalen van Robert E. Howard en heeft gehoor gegeven aan de wensen van de fans door er veel bloederige gevechten en vrouwelijk schoon aan toe te voegen.

Conclusie

 

Producent: Millennium Films
Regisseur: Marcus Nispel
Cast: Jason Momoa (Conan), Stephen Lang (Khalar Zym), Rachel Nichols (Tamara), Rose McGowan (Marique), Ron Perlman (Corin), e.a.
Verschenen: 2011
Speelduur: 113 minuten
Leeftijdscategorie: 16+

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties