Interview met Far Kingdoms

0
98

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we vanaf nu elke week een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: Far Kingdoms (website).

Interview met Marcel van Far Kingdoms

Kun je jezelf en je rol bij Far Kingdoms voorstellen?
De Far Kingdoms is een vriendenclub waarin iedereen zijn eigen rol heeft, en daarnaast de ander assisteert en motiveert. De kern bestaat uit Marcel/Hans als verhaalleiding, Tommy als Monsterspelleiding met Tristan als backup en Bart die de regelset beheert. Wat niet betekent dat Tommy, Tristan en Bart geen input geven m.b.t. de verhalen of dat Hans, Marcel, Tommy en Tristan zich niet met de regelset bezig houden ;-). Daarnaast hebben een clubje mensen die meedenken aan verhaallijnen, en props maken voor ons.

Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt?
In principe voor iedereen van 18 jaar en ouder. Jongeren alleen onder begeleiding en met toestemming van de ouders/voogd. Ervaring is niet vereist, wij zijn prima geschikt voor beginnende spelers vanwege het feit dat we een kleine vereniging zijn en een duidelijke regelset hanteren. Iedereen respecteert elkaar ongeacht hoe of wat waardoor men zich gauw thuis voelt.

Organiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?
Jaarlijks houden we een NPC/Crew bedankdag waarbij we gezellig bij elkaar komen, kletsen, verhalen vertellen en het geheel afsluiten met een BBQ. Een herberg (special) op verzoek van spelers is een optie. En soms wordt er een organisatie uitje georganiseerd.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?
In de winter (meestal ergens in februari) in Loon op Zand, ‘s zomers kan door geheel Nederland.

Jullie hebben een bijzonder uitgewerkte wereld en regelset waarin jullie evenementen zich afspelen. Is dit zo gegroeid of al vanaf het begin heel duidelijk in elkaar gezet?
We zijn begonnen met een grof uitgewerkte wereldgids welke door de jaren heen steeds uitgebreider en gedetailleerder is geworden. Dit geldt ook voor de regelset welke aangepast, dan wel beetje bij beetje uitgebreid wordt.

farkingdomsmap

Kun je in het kort iets vertellen over deze setting waarin jullie LARP evenementen zich afspelen?
De Far Kingdoms is begonnen met 9 Rijken, welke na de grote Oorlog door de Fairies zijn opgedeeld in Encalves. Elke Enclave wordt hoofdzakelijk één ras bewoond, met aan iemand aan het hoofd die de Enclave bestuurd. Avomé bestaat hoofdzakelijk uit ijs en wordt bevolkt door Noordmannen, Aiama Mjule kent 2 zones welke van elkaar gescheiden zijn door een woestijn. In het noordelijke gedeelte wonen hoofdzakelijk Mensen en in het zuidelijke gedeelte vind men ook Elfen. Morget is een typische Elfen Enclave, er wonen ook mensen, maar deze zijn in de minderheid. Trá Mhôr is het bolwerk van Magiërs, je vind hier voornamelijk Mensen. Istbar is het hart van de Fairy kolonies. Anciënasterre is het rijkdom van de Necromantiërs en het woestijnvolk. Borrewoudschewater is de thuisbasis van de piraten en mariniers. Pelli ‘n ore daar vind je hoofdzakelijk Ne-Dwergen (de nieuwe Dwergen) echter je kunt hier ook de Ur-Dwergen (de eigenlijke Dwergen) tegen komen. Ne-Dwergen zijn vaak even groot als Mensen doch hebben nog de typische Dwergse kenmerken: de voorliefde voor Bier en goud/juwelen, een hekel aan Elfen en een baard om maar wat op te noemen. Ur-Dwergen zijn daarin tegen klein en gedrongen en hebben vaak een flinke bos met rood haar. Avalon, een mytisch eiland waarvan het bestaan nooit echt bewezen is.

Na elk live beslissen de spelers waar ze naar toe willen gaan of dat ze op de huidige locatie willen blijven.

Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?
Natuurlijk. evengoed als uit verhalen die je hoort of dingen die je zelf in het dagelijks leven meemaakt.

Hoe vaak organiseren jullie evenementen?
Elke winter (meestal ergens in februari) hebben we een evenement. Een zomerevenement is het streven (afhankelijk of we een geschikte locatie kunnen vinden en/of de organisatie zelf kan. Indien gewenst kan op verzoek van spelers een herberg (1-dags evenement) worden georganiseerd.

Wat is jouw meest bijzonder situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?
Tja.. best lastig, op elk evenement gebeurd er vaak wel iets ontroerends/lachwekkends of iets waarvan wij als organisatie gedacht hadden: dat zullen ze toch noooooit doen en ze het dus toch deden. 😉

Maar met een illusie spreuk zodat alle spelers in Lilaque veranderden was wel een geslaagde. Zeker als je bedenkt dat zij een Dark Fairy is. Zo een die de spelers graag een hak zet en hen het leven zo “zuur” mogelijk wil maken en hen op alle mogelijke manieren “pest”.

Zij is er zo eentje die alle spelers graag eens zouden willen terugpakken. Wanneer de spelers dan ineens in de herberg zo ongeveer 12 x een Lilaque zien, dan raakt men best wel even in “paniek/van slag”. De een rent zover mogelijk weg. De ander pakt zijn zwaard om zoveel mogelijk Lilaque’s te pakken te krijgen en anderen blijven verklaren dat ze echt Lilaque niet zijn.

Wat is jouw tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?
Zorg voor een redelijke achtergrond. Dit geeft je houvast als er op een moment wellicht (voor jou) wat minder te doen is. Je kunt dat terugvallen op iets. Dit kan bv een reden zijn dan je bent gaan rondreizen, of het kan iets met het karakter te maken hebben dat je speelt. Iets wat hij/zij heeft meegemaakt en wat hem/haar gevormd heeft of bezig houd.

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, ga met zoveel mogelijk verschillende mensen/groepjes om. Zo leer je meer mensen kennen en zij jou!

Met als nabrander, deel informatie. Het gaat er niet om dat jij je op de borst kunt kloppen dit heb IK opgelost, maar dat (ongeacht de uitkomst) iedereen plezier heeft in het spelletje. Je lost het als groep avonturiers op.

Als niemand informatie wil delen dan maakt men het elkaar vaak lastig, iets wat het onderlinge spelplezier vaak niet ten goede komt. Tuurlijk geldt: gebruik je gezond verstand. Als je als dief rond loopt, schreeuw je niet van de daken.. oh.. dat slot is voor mij een eitje, of hee ik heb nu toch een prachtig zwaard gestolen van die of die. Weet natuurlijk met wie je wat deelt ^-^.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie