Interview met De Onrealistische Tempel

0
82

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we vanaf nu elke week een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: De Onrealistische Tempel. (website).

onrealistischetempelKun je jezelf en je rol bij De Onrealistische Tempel voorstellen?

Wij zijn Femke van den Berg (organisatie) en Thijs van Gerwen (organisator / spelleider).

Organiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?
Niet regelmatig, wel hebben we een keer een tussentijds feest (in thema) gehad met overnachting en bbq. Hartstikke leuk om elkaar weer te zien, bij te kletsen en te lachen! En als activiteiten voor de npc’s komen we regelmatig samen om te knutselen, snode plannen te bedenken en de lachspieren te trainen.

Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt?
Van 18 tot rolstoel. En van veel tot weinig ervaring, iedereen is welkom, nieuwelingen kunnen we altijd prima begeleiden omdat het een klein rollenspel is (max 55 man). Tip: mensen die meer houden van rule play dan role play zullen bij ons niet echt aan hun trekken komen. Wij hebben weinig regels en gaan meer voor spontane vrije interactie.

Jullie hebben je als vereniging naast de beleving ook op de inwendige mens gericht, wat is de reden achter deze insteek?
We waren op andere rollenspelen erg ontevreden over de catering. Dat deed zodanig afbreuk aan de beleving dat we hebben besloten dat dat bij ons tip top in orde moet zijn, daarom hebben we een professionele kok in de keuken met hulp. Zo is er altijd eten, zijn er snacks tussendoor en bij de bar een ruime selectie aan dranken en versnaperingen. Want wij vinden dat je gewoon een weekendje moet kunnen genieten. Een op en top verzorgd evenement met goed eten en drinken houdt de sfeer er goed in en geeft je ook echt een vakantiegevoel doordat je verwend wordt.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?
Brabant (Baarle-Nassau).

apocalypta

Kun je iets meer vertellen over de achtergrond van de setting waarin jullie LARP evenementen zich afspelen?
Er was een gebrek aan humor op andere LARPs, dus hebben wij gekozen voor interactief komedie theater met zo min mogelijk regels en zoveel mogelijk lol. Zeg maar: niets moet, alles mag, als het maar leuk is. Het is een fictieve wereld die niets te maken heeft met elfen / dwergen / historische correctheid of wat dan ook. Toch hebben we weleens een parodie op elfen gehad: de trailer trash elfen. Die kwamen met een caravan, frituurde heel de dag door, droegen trainingspakken en dronken vooral heel veel bier.

In onze ‘wereld’ hebben we 4 verschillende volkeren:

  • De extreem intolerante en militante Scharlaken;
  • De bureaucratisch gestoorde Ipsariërs, tevens excentriekelingen in de kunst van het egocentrisch zijn met heel veel formulieren;
  • De Veruda: tot de laatste man met bruut geweld de natuur beschermen om zo vrede en geluk te brengen. VREDE EN GELUK!;
  • De Moareg ,die lastig in een hokje te duwen zijn omdat ze overal over liegen en iedereen oplichten.

(zie ook onze website voor meer achtergrond)

Deze volkeren kunnen we goed tegen elkaar uitspelen, wat een vruchtbare grond biedt voor een heleboel intrige, humor en veel interactie tussen de spelers.

onrealistischetempel2We hebben een wereld die allerlei elementen heeft, zoals robots, goden, dieven, heersers, handelaars, valsspelers, en zo nu en dan een verdwaalde mummie. Er lopen schattige pluizige wezentjes (zwoefs) rond, die ook onderdeel uitmaken van de sport zwoefbal (spies de schattige pluizige wezens bruut op staken en win). Neem vooral ook je wapens mee tijdens deze sport om van het geheel een groot slagveld te maken. Ook hebben we soms een sultan (of toch niet, het is niet duidelijk of er iemand aanwezig is in de tent van de sultan). En robots, en een keizer. Leve de keizer! Soms is er wel een sluier tussen de wereld van de goden en die van de mensen, soms ook niet. Soms resulteert dat tot roze spinnen in het bos. Die dan niet vechten, maar knuffelen. En bonte avonden met een walrus als haremdame en ongelooflijk veel lol. Welkom bij Onrealistisch!

Halen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?
Continu. Ook uit computerspellen overigens. Denk aan alles wat we tegenkomen wat we hilarisch vinden of wat hilarisch is om belachelijk te maken. Dus extreem slechte films zijn voor ons goede inspiratie 🙂

Hoe vaak organiseren jullie evenementen?
1 keer per jaar.

Wat is jouw meest bijzondere situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?
Spelers een heel weekend onder de indruk brengen van Hermanus de bloedstier, inclusief cult status / rituelen / aanbidding etc. Aan het eind van het weekend mochten ze hun god gaan ontmoeten / summonen (oproepen met een ritueel). Zij gingen de zolder op met een mysterieus gordijn, rook, een hele show eromheen met filmbeelden en dergelijk… Waar tot hun verbazing bleek dat Hermanus de bloedstier een ontzettend lief knuffelig cutey knuffelbeest was van de kermis. Door de climax viel de hele groep 5 minuten uit hun rol van het lachen. Maar dit soort dingen gebeuren vaker.

Ander voorbeeld:

Zwoefgolf. In onze spelwereld hebben we zwoefs (schattige pluizige bolletjes met oogjes, zo cute mogelijk gemaakt). Met super kleine babyzwoefs keihard bruut rammen met je houten club 9. Met het verkeerde accent praten tijdens het golfen leidde tot diskwalificatie, vandaar zwaafgalf. Anders volgt onmiddellijke executie. Dan bagraap ja hat wal…

Of bijvoorbeeld toen we de robots het veld op hadden gestuurd om vrienden te maken met de mensen en ze in plaats daarvan alle spelers vermoord hadden, gewoon omdat ze er zin in hadden en ze dat cool vonden. Gelukkig is er geen permanente dood bij ons evenement. Je karakter staat dus ook weer snel overeind, door een kort bezoek aan het schimmenrijk. Je hoeft je dus niet in te houden omdat je bang bent om dood te gaan.

Wat is jouw tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?
Laat je niet gek maken en heb vooral veel plezier! Zorg dat je bij een club speelt waar je goed kan eten, liefst speelt op een locatie in Brabant, niet te strikt is met veel regels, een gevarieerde leeftijdsgroep heeft en dingen niet te serieus neemt. Waar mensen gewoon lekker open minded zijn en jou een leuk weekend willen bezorgen. Doe vooral geen dingen waar je, je niet fijn bij voelt. En onthoud altijd: het is een spelletje!

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie