BoekenBoekrecensiesThe Mortality Doctrine 1: Geestesoog - James Dashner

The Mortality Doctrine 1: Geestesoog – James Dashner

-

Omslag The Mortality Doctrine 1: Geestesoog

Michael is een fanatieke gamer, en samen met zijn beste vrienden Sarah en Bryson (die hij overigens nog nooit in het echt heeft ontmoet) doet hij dan ook het liefst niets anders dan de hele dag rondhangen in het VirtNet, een virtuele wereld die net zo echt aanvoelt als de werkelijke wereld. Samen kunnen ze alles aan en zijn ze hard op weg om toegang te krijgen tot het speciale Lifeblood Deep, het allerhoogste level van het spel. Maar dan ontdekken Michael en zijn vrienden dat er iets goed mis is in het VirtNet. Een losgeslagen hacker ontvoert mensen in het VirtNet, met als gevolg dat spelers niet alleen in het spel doodgaan, maar ook in de echte wereld. Plotseling is de grens tussen wat echt is en wat nep wel heel vaag geworden…

Kort nadat Michael in het VirtNet getuige is geweest van de zelfmoord van een meisje – zowel in de gamewereld als in de echte wereld – neemt de VNS, de VirtNet Security, contact met hem op. Ook zij hebben namelijk gemerkt dat er iets helemaal fout zit in het VirtNet, en wie kan dat nou beter voor hen oplossen dan drie van de beste gamers ooit? Want om bij Kaine, de mysterieuze maar levensgevaarlijke hacker, te komen, zullen Michael en zijn vrienden diep door moeten dringen in het VirtNet, en het is maar de vraag of ze er ooit weer uit zullen komen.

Het verhaal komt wat traag op gang en is af en toe wat complex door de vele hackerstermen, maar dankzij de vele spannende avonturen en bizarre plottwists wordt het uiteindelijk toch erg moeilijk om het boek nog weg te leggen.

Origineel en bizar
James Dashner kennen we natuurlijk allemaal van de populaire Maze Runner-reeks, waarin een groep jongeren in een bizar doolhof wordt gestopt waar ze uit moeten proberen te ontsnappen. Ook al lijkt Geestesoog totaal niet op Dashners eerdere boekenserie, toch is dit eerste boek van zijn nieuwe trilogie minstens even origineel en bizar. Vrijwel het hele boek speelt zich af in virtual reality en bijna alles wat we door de ogen van Michael meekrijgen is dus niet echt. Al beginnen de grenzen tussen nep en echt algauw te vervagen als blijkt dat game over in het spel ook écht game over blijkt te zijn in het echte leven…

Het feit dat vrijwel het hele verhaal zich afspeelt in een gamewereld, zorgt er af en toe echter ook voor dat het allemaal wat moeilijk te bevatten is. Het boek staat vol met vage termen als ‘code schrijven’ en ‘tangents’, terwijl Dashner nergens echt beschrijft hoe dit in z’n werk gaat of wat het precies is. Het is daardoor best lastig om te begrijpen hoe alles nu precies werkt, iets wat ik juist wel graag had willen weten. Het verhaal komt hierdoor ook wat traag op gang, omdat het even duurt voordat je écht begrijpt wat er nu precies allemaal gaande is. Maar waar enige achtergrondinformatie over het VirtNet ontbreekt, weet Dashner zijn virtuele werelden wel honderd procent tot leven te wekken. Hoe bizar alles er ook uit mag zien, Dashner weet het op een ongelooflijk geloofwaardige manier te beschrijven, waardoor het absoluut niet moeilijk is om je voor te stellen wat Michael en zijn vrienden allemaal meemaken.

Plottwists
Ondanks dat Geestesoog wat traag op gang komt, leest het verhaal zelf vrij vlot weg. Dit komt onder andere door het feit dat elk hoofdstuk weer is onderverdeeld in kleinere hoofdstukjes, waardoor je algauw nog even snel een hoofdstukje erbij leest. Toch zorgt dit er ook voor dat het verhaal steeds heel even op pauze wordt gezet, en dat vond ik persoonlijk toch wel een beetje irritant. Ik legde al vrij snel het boek weer weg na een hoofdstukje te hebben gelezen, wat eigenlijk zonde is, want het verhaal is het zeker wel waard om in één ruk uit te lezen.

Gelukkig wordt Michaels verhaal langzaam maar zeker steeds spannender, en als je eenmaal over de helft bent wordt het toch wel erg moeilijk om het boek nog weg te leggen. Michael, Sarah en Bryson maken de gekste dingen mee en belanden van het ene levensgevaarlijke avontuur in het andere. Overal ligt gevaar op de loer, en Dashner zorgt ervoor dat zowel Michael als de lezer dat geen moment vergeet, wat het verhaal extra spannend maakt. En dan heb je nog de plottwists… Hier ga ik natuurlijk niet te veel over uitweiden, maar er gebeuren wel een paar dingen die ik écht niet had zien aankomen! Eigenlijk is dit verhaal gewoon één grote mindfuck, en om écht te begrijpen wat er nu precies allemaal gebeurt, is het misschien helemaal niet zo’n slecht idee om dit boek gewoon nog een keertje te lezen.

Personages
Omdat het boek zich vooral richt op de actie en avonturen die Michael en zijn vrienden beleven, blijven de personages helaas een beetje vlak. Michael zelf leer je eigenlijk nauwelijks kennen, en ook Sarah en Bryson blijven wat onderbelicht. Afgezien van de dingen die ze zeggen en doen in het VirtNet, kom je eigenlijk niets over ze te weten. Ze reageren af en toe wat vreemd op Michael, en ook Michael zelf blijft een beetje vlak, ondanks dat je het verhaal meebeleeft vanuit zijn perspectief. Je krijgt wel een inkijkje in wat hij allemaal denkt in het VirtNet, maar wie is hij nou eigenlijk echt? Na de cliffhanger van dit boek heb ik zo’n vermoeden dat we daar in de volgende twee delen in deze trilogie wel eens meer over te weten zouden kunnen komen…

Conclusie
Al met al is Geestesoog een spannend, origineel en veelbelovend begin van James Dashners nieuwe trilogie The Mortality Doctrine. Het verhaal komt wat traag op gang en is af en toe wat complex door de vele hackerstermen, maar dankzij de vele spannende avonturen en bizarre plottwists wordt het uiteindelijk toch erg moeilijk om het boek nog weg te leggen. En na die cliffhanger kan ik al helemaal niet meer wachten tot ik het tweede deel in deze reeks in handen heb!

[product_page sku=”9789021400068″]

The Mortality Doctrine 1: Geestesoog Boek omslag The Mortality Doctrine 1: Geestesoog
The Mortality Doctrine 1
James Dashner
9789021400068
Uitgeverij Q

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Marije Kok
Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

The Mortality Doctrine 1: Geestesoog - James Dashner