BoekenBoekrecensiesSeekers 6: Geesten in de sterren - Erin Hunter

Seekers 6: Geesten in de sterren – Erin Hunter

-

Omslag Seekers 6: Geesten in de sterren

Tot nu toe zat er eigenlijk maar weinig fantasy in de serie Seekers. De dieren in het verhaal praten weliswaar met elkaar, maar behalve de bijzondere beer Ujurak en af en toe een gedroomde (of ingebeelde?) boodschap van de geesten stond eerder de strijd tussen natuur en menselijke industrie centraal. Nu zijn Toklo, Lusa, Ujurak en Kallik bijna aan het einde van hun tocht aangekomen, en ligt Geesten in de sterren in de boekwinkel. Dat klinkt veelbelovend: krijgen we in het slotdeel dan toch nog wat meer fantasy?

IJzige vlakten en stervende dieren
De vier jonge beren reizen in hoog tempo verder over het ijs, op zoek naar tekenen van de geesten en het juiste pad naar hun eindbestemming. Ze hebben immers een belangrijke missie voor de boeg: het redden van de wildernis. Onderweg blijven de tekenen echter uit, en er is iets raars aan de hand. Het noorderlicht, de dansende geesten van de voorvaderen, verschijnt ineens niet meer aan de hemel…

Wat het viertal wel onderweg tegenkomt, is een ziekelijke groep ijsberen. De dieren leven op een eiland omringd door ijs en prooi, maar ondanks de hoeveelheid zeehonden zijn ze mager en zijn de eersten van hen al bezweken aan een rare, heftige buikpijn. En wat nog vreemder is: de stokoude leidster van deze groep, Aga, gelooft dat een langverwacht groepje met zwarte en bruine beren het eiland zal redden.

Al met al is Geesten in de sterren meer van hetzelfde, maar dan iets sterker geconcentreerd.

Een spannend einde
Waar er in Vuur aan de hemel eigenlijk niet zo heel veel gebeurde, krijgen de beren in Geesten in de sterren met probleem na probleem te maken. Zo moeten ze de zieke groep ijsberen zien te redden en adopteert Kallik onderweg een kleine ijsbeerwelp die zijn moeder aan deze ziekte heeft verloren. Daarbij leidt elke oplossing hen verder naar de eigenlijke oorzaak achter dit alles, een olieboortoren die op het punt staat om verder en verder uit te breiden. Zal het de vier beren lukken om de uitbreiding van de industrie te stoppen?

Hoewel ik het al bijna niet meer voor me zag, komt Seekers in het zesde deel toch nog tot een afgerond einde. Door de opeenstapeling van problemen is het lastig om het boek weg te leggen en vlieg je er in een aardig tempo doorheen, waarbij het slot best een beetje emotioneel en zielig is. Maar niet getreurd, de heftige gebeurtenissen krijgen toch een mooie plaats in de wereld: zowel het leven als de dood horen bij het leven in de wildernis, en de dood hoeft helemaal niet zo definitief te zijn. De geesten die aan het begin van het boek zo afwezig waren, krijgen bovendien toch nog een belangrijke rol aan het einde. Al met al is Geesten in de sterren dus meer van hetzelfde, maar dan iets sterker geconcentreerd.

 

[product_page sku=”9789002261954″]


Seekers 6: Geesten in de sterren Boek omslag
Seekers 6: Geesten in de sterren
Seekers 6

Erin Hunter


9789002261954

Manteau

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties