BoekenBoekrecensiesMetro 2033 - Dmitri Gloechovski

Metro 2033 – Dmitri Gloechovski

-

Omslag Metro 2033

In het jaar 2013 heeft een nucleaire oorlog de wereld in puin gelegd. Een klein gedeelte van de bevolking van Moskou heeft destijds zijn toevlucht gezocht in de ondergrondse gangenstelsels van de metro. Nu, twintig jaar later, leven een paar duizend mensen verdeeld over enkele tientallen metrostations, verenigd in verschillende kleinere en grotere confederaties. Sommige groepen zijn communistisch, sommigen liberaal, anderen hebben redenen van religieuze aard om een groep te vormen. Achterdocht voert de boventoon in de omgang tussen de verschillende groepen en chaos regeert.

Boven de grond heeft de straling elk menselijk leven onmogelijk gemaakt en nieuwe levensvormen doen ontstaan. En deze levensvormen zijn erop gebrand om wat resteert van de mensheid te vernietigen. Een van de grootste bedreigingen voor de mensen zijn de ‘zwarten’, die nu metrostation Volksvlijt dreigen binnen te vallen.

De 24-jarige Artjom woont op het station dat het eerst wordt aangevallen. Hij krijgt de opdracht op reis te gaan naar het hart van het Moskouse metrostelsel, de Polis. Daar moet hij hulp zoeken om de gevaren van buiten te stoppen. Tijdens deze reis leert hij telkens nieuwe betekenissen van de tekst die elke metropassagier in Moskou overal op bordjes en deuren tegenkomt: “Geen uitgang”…

Origineel
Gloechovski laat zijn post-apocalyptische verhaal afspelen in de gangenstelsels van de Moskouse metro. Deze ondergrondse wereld blijkt een bijzonder goede setting voor een verhaal met een beklemmende en naargeestige sfeer. De overlevenden hebben zich teruggetrokken in groepjes die weinig met elkaar op hebben en leven nog altijd in angst voor de wereld om hen heen. Hoe grimmig de situatie is, wordt geïllustreerd door het feit dat geld zijn waarde heeft verloren en het huidige betaalmiddel munitie is geworden.

Deze depressieve wereld is tot in detail uitgewerkt. Gloechovsky laat bijvoorbeeld niet na te vertellen hoe de bewoners aan voedsel of frisse lucht komen. Ook de verschillende groeperingen met elk hun eigen leefwijze en organisatie worden goed uitgelicht. Juist doordat alles zo realistisch en geloofwaardig is overkomt dringt de verschrikkelijke situatie van de personages echt tot je door. Ondanks (of misschien juist dankzij) deze naargeestige setting, weet het verhaal je over te halen om door te lezen. Je wilt weten hoe andere groepen het doen, hoe andere stations eruitzien en hoe het nou precies zit met die mysterieuze ‘zwarten’.

Een leuk extra’tje is dat aan het eind van het boek een kaart is toegevoegd van het metrostelsel van Moskou. Hiermee kun je de reis van Artjom en de locaties van alle verschillende groepen mensen terug vinden en is het verhaal een stuk betere te volgen.

Mindere tweede helft
De spanning in het verhaal bouwt zich langzaam op. In het eerste deel is er vooral aandacht voor menselijke interactie en de mysterieuze ‘zwarten’ die het op de mensen hebben gemunt. Ook wordt er een achtergrond geschetst van de gebeurtenissen die de situatie zoals hij nu is hebben geschapen. De verschillende stations die Artjom tegenkomt zijn hier een prima uitgangspunt voor. Na een tijdje begint de tocht van Artjom echter een beetje eentonig te worden. Hij reist van station naar station en komt in de tussenliggende buizen steeds nieuwe gevaren tegen die hem en zijn wisselende groep medereizigers op de huid zitten. Bovendien komt Artjom ook steeds meer in aanraking met de mutaties die de bovengrondse straling heeft opgeleverd en deze zijn helaas wat minder goed en geloofwaardig uitgewerkt. Hoewel ze origineel verzonnen zijn, waren juist de spanningen tussen de verschillende groepen mensen hetgeen wat het verhaal zo sterk maakte. Hierdoor wordt een deel van de opgebouwde spanning helaas ingeleverd.

Conclusie
Metro 2033 heeft een heel interessante en originele setting. De wereld van de Moskouse metro is ontzettend sfeervol uitgewerkt en geeft een naargeestig en huiveringwekkend toekomstbeeld. Waar het in de eerste deel van het boek vooral draait om de menselijke interactie, is het jammer dat later de spanning voornamelijk moet komen van mutaties die het op Artjoms leven hebben gemunt.

[product_page sku=”9789491425004″]


Metro 2033 Boek omslag
Metro 2033

Dmitri Gloechovski


9789491425004

Glagoslav

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties