BoekenBoekrecensiesMagie en een ingenieus moordmysterie in De Stad der Liederen van Anthony...

Magie en een ingenieus moordmysterie in De Stad der Liederen van Anthony Ryan

-

De Stad der Liederen is alweer het derde deel in de novelle serie De Zeven Zwaarden van Anthony Ryans hand. Na de bombastische ontknoping van het vorige deel, De Krakentand, vervolgen Guyime en Zoeker hun weg. Nu vergezeld door Lexius die de Krakentand hanteert en de Druïde Lorweth vervolgen de reisgenoten hun weg naar de stad Atheria – de legendarische Stad der Liederen, het schitterende juweel van de Derde Zee – om de dochter van Zoeker te vinden en misschien ook wel een nieuw zwaard. Want één ding is zeker. De paden van Guyime en Zoeker zijn met elkaar verbonden.

Het verhaal

Het verhaal gaat eigenlijk zo goed als direct verder na het einde van De Krakentand. Guyime, Zoeker en Lexius worden door een boot met Lorweth  de Mareth druïde opgepikt en varen richting Atheria. Daar wijst de kaart van de Cartograaf naartoe. Eenmaal in Atheria aangekomen worden de reisgenoten bezocht door een onderzoeksrechter. De daden van Guyime en zijn reisgezellen is niet verborgen gebleven bij de Cora Exultia, de regerende, steenrijke klasse van Atheria. De onderzoeksrechter geeft hun een uitnodiging om de nabestaande van de rijkste en invloedrijkste Exultia te bezoeken. Want Ultrius Domiano Carvaro is dood. En hij schijnt een groot verzamelaar te zijn van allerlei mooie spullen.

Guyime gaat op het aanbod in en ontmoet de dochter van wijlen Ultrius genaamd Orsena. Orsena heeft informatie over de dochter van Zoeker, die ze vrijelijk geeft. Maar voor meer informatie omtrent een magisch zwaard moet Guyime de moord op haar vader oplossen. Want een Exultia doden in zijn eigen paleis in bijna onmogelijk. En dus worden Guyime, Zoeker, Lexius, de onderzoeksrechter en zelfs Orsena meegesleurd in een brute machtsstrijd en een puzzel die zo ingewikkeld en dodelijk is dat, eenmaal opgelost, een geheim zal onthullen die zo duister is dat heel Atheria een groot gevaar loopt. Maar de prijs, één van de Zeven Zwaarden, ligt aan het einde van deze etappe van Guyime’s reis.

Guyime, de gevallen Koning zonder Land, de Verwoester en voortborduren

Ik heb het in mijn vorige recensies (van deel één en twee) al aangekaart maar ook dit deel is geen uitzondering als we kijken naar de wereldbouw. Anthony  Ryan benut het format van een novelle optimaal en geeft ons weer een flink stukje wereldbouw. De stad der Liederen, Atheria, wordt dit keer uitgediept. Misschien niet helemaal wat ervoor zorgt dat er nog genoeg is om over te dromen als lezer maar zeker bepaalde wijken worden mooi belicht en uitvoerig beschreven. vooral de Cora Exultia ontsnapt niet onder de aandacht van Ryan en wordt uitvoerig beschreven.

Zo wordt er weer en stukje van de sluier opgetild en wordt deze brute wereld weer wat groter. Ik kan alleen maar dromen over de plekken die genoemd zijn maar waar we met Guyime nog niet zijn geweest. Ik ben ontzettend benieuwd naar meer. Langzaam aan begint deze wereld deel van mij te worden en met elk nieuw boek ontstaat er een verlangen om deze wereld uitvoerig te onderzoeken en plekken te bezoeken. Dus knap gedaan, zeker gezien het format van een novelle toch kort is om zo iets te bewerkstelligen.

Ook Guyime, de gevallen Koning krijgt meer aan zijn personage toegevoegd. Ik heb al eerder gezegd dat Guyime een volledig beeld krijgt en ook dit derde deel voegt weer een stuk toe. We krijgen een stukje achtergrond die naadloos past in het stukje over waarom hij de gevallen koning is, de verwoester. Guyimes motieven voor het zoeken naar de Zwaarden wordt steeds duidelijker, als ook zijn geschiedenis met de Noordelijke Landen. Gelukkig voor degene die hier ontzettend van houden want in deel vier gaan we letterlijk terug naar waar het begon, de Noordelijke Landen.

Ook de reisgezellen ontsnappen niet aan een beetje progressie rond hun karakter. Vooral Lexius, Lorweth en zelfs Orsena worden allemaal (verder) uitgediept. Daarnaast is de Cora Exultia (voor degene die deel één hebben gelezen en dit onthouden hebben) de geboortegrond van Speler, een kerel één van de reisgezellen was door de Verwoesting in deel één. Dit komt dan ook eventjes aan bod en is een leuke bijkomstigheid.

Ook dit derde deel stelt absoluut niet teleur en is een must have voor fans van deze korte serie.

Conclusie

Ook dit derde deel stelt absoluut niet teleur en is een must have voor fans van deze korte serie. Het heeft alles wat de voorgaande delen zo goed maakten. Spannende gevechten, keiharde actie, rauwe magie en een ingenieus moordmysterie. Daar bovenop komt een prachtige nieuwe stad die we mogen bekijken en meeslepende personages die weer een stuk progressie rond hun karakterontwikkeling krijgen. Anthony Ryan weet ontzettend goed gebruik te maken van de weinige woorden die nodig zijn voor een novelle en laat je voor honderdachtenvijftig  pagina’s meeleven met Guyime (en intussen ook Zoeker) en zijn voortdurende, meeslepende queeste. Alles waar Anthony Ryan om bekend staat zit hier in en ik kan dan ook niet anders dan ook dit deel weer een eindwaardering geven van de maximale vijf uit vijf sterren.

Het volgende deel laat helaas nog even op zich wachten maar zal zeker de moeite waard moeten zijn. We keren terug naar waar Guyime vandaan komt: De Noordelijke Landen. Waar hij als Verwoester regeerde.

Stad der Liederen Boek omslag Stad der Liederen
De Zeven Zwaarden 3
Anthony Ryan
9789024598854
Luitingh -Sijthoff
Maart 2022
Hardcover
160 pagina's

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Matthijs Schiltmans
Matthijs Schiltmans
Op 10 jarige leeftijd werd mijn interesse voor boeken en fantasy gewekt door Harry Potter en sindsdien heb ik heel wat afgelezen. Een aantal persoonlijke favorieten van mij zijn: In de ban van de Ring (die ik inmiddels elk jaar herlees), Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, de Erfgoed cyclus van Christopher Paolini, De Dwergen van Markus Heitz en redelijk recent de boeken van Anthony Ryan. Als ik niet bezig ben met fantasy lezen, dan ben ik een spelletje aan het spelen, aan het schrijven of een film of serie aan het kijken. Ik ben hoe dan ook dagelijks met fantasy bezig.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De Stad der Liederen is alweer het derde deel in de novelle serie De Zeven Zwaarden van Anthony Ryans hand. Na de bombastische ontknoping van het vorige deel, De Krakentand, vervolgen Guyime en Zoeker hun weg. Nu vergezeld door Lexius die de Krakentand hanteert...Magie en een ingenieus moordmysterie in De Stad der Liederen van Anthony Ryan