BoekenBoekrecensiesLegend - Marie Lu

Legend – Marie Lu

-

Omslag Legend

Legend speelt zich af in het toekomstige L.A., waar je plaats in de wereld wordt bepaald door een test. Deze test bestaat uit een fysiek gedeelte, waar bijvoorbeeld een parcours moet worden afgelegd, en een intelligentiegedeelte, dat je intelligentie meet door een aantal vragen die je moet beantwoorden. Deze test word door iedereen afgelegd in het tiende levensjaar. Wat je scoort in deze test bepaalt je gehele verdere toekomst. Scoor je hoog dan krijg je een hoge positie, scoor je laag dan heb je een mindere positie. Als je onvoldoende scoort, wordt je volgens de republiek naar een werkkamp gestuurd. Maar deze werkkampen blijken slechts een mooi verhaaltje dat de republiek aan zijn inwoners vertelt…

Uit het rijke gedeelte van de republiek komt June: ze behaalde de maximum score. June is een veelbelovende jonge meid. Ze is de slimste van haar land en gaat een geweldige toekomst tegemoet in het leger. Daartegenover staat Day: een gezocht crimineel die geboren is in de sloppenwijken.  Day heeft zijn test niet gehaald en is de ‘werkkampen’ ontvlucht. Hij moet leven op de straat. De wegen van deze twee tieners kruisen elkaar wanneer Day een medicijn moet stelen voor zijn zieke broer. Want na deze wanhopige poging van Day wordt het lijk van de broer van June gevonden. Een gebeurtenis die er voor zorgt dat zowel Day als June de overheid achter zich aan krijgt…

Schrijfstijl en personages
Legend leest lekker weg en is ‘straight to the point’. Er wordt niet te veel omschreven, maar wel precies genoeg om een goed beeld te kunnen vormen van de omgeving. De schrijfstijl van Marie Lu is niet heel bijzonder en doet een beetje denken aan andere dystopische Young Adults, zoals De Hongerspelen en Inwijding. Dit zorgt er helaas wel voor dat Legend weinig verrassend is voor iemand die bekend is met het genre. Het verhaal steekt niet echt lastig in elkaar en het boek is soms zelfs wat voorspelbaar. Toch is de schrijfstijl van Marie Lu zeker niet slecht en wordt er naar het einde toe wel degelijk wat spanning opgebouwd.

De personages in Legend zijn erg goed uitgewerkt. Vooral van Day en June krijg je op de eerste honderd bladzijden een goed beeld. Alles wat de personages zeggen en doen, past goed bij hun omschreven karakter en voegt steeds weer wat toe aan het verhaal. Zo krijg je ook een steeds duidelijker beeld van de idealen van Day en June. June is een zelfverzekerde jonge meid die eigenlijk alles wel kan. Ze weet wat ze wil en ze is ook wel bereid daar hard voor te werken. Ze neemt zich voor om haar broer te wreken en wil daar ook voor tot het uiterste gaan. Day lijkt enorm op June. Eigenlijk is het enige verschil tussen deze twee personages hun achtergrond. Day heeft moeten vechten voor zijn leven, terwijl June eigenlijk nergens moeite voor heeft moeten doen. Later in het boek worden de karakters van Day en June jammer genoeg een beetje verwaarloosd en meegesleept in een verhaal dat niet zozeer meer bij ze past. Vooral June doet op een gegeven moment dingen die wel bij het verhaal passen, maar totaal niet bij haar personage. Gelukkig wordt dit tegen het einde van het boek wel weer een beetje goedgemaakt.

Conclusie
Legend is goed te vergelijken met boeken als De Hongerspelen en had best een succes kunnen zijn wanneer de schrijfster iets meer bij haar personages was gebleven. Het boek leest lekker weg en de personages worden in het begin goed uitgewerkt, maar desondanks lijkt Legend een minder goed uitgevoerde versie van een ontzettend populair boek. Wanneer je iets simpels zoekt, dat snel weg te lezen is, dan kan het geen kwaad om het een keer op te pakken. De verhaallijn is niet zo origineel, maar als je nog niet bekend bent met het dystopische genre, dan kan Legend best garant staan voor een aantal uurtjes leesplezier.

[product_page sku=”9789025751173″]

Legend Boek omslag Legend
Marie Lu
9789025751173
Gottmer

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Legend - Marie Lu