BoekenBoekrecensiesDe knikkelares - Kate McIntyre

De knikkelares – Kate McIntyre

-

Omslag De knikkelares

Martijn en Khalid staan op een zomerse dag buiten op het pleintje. Ze moeten op Khalids kleine zusje Fatima en op Martijns broertje Tomas passen, iets wat ze allebei heel vervelend vinden. Alles gaat goed, totdat Tomas iets van de grond pakt en in zijn mond steekt. Martijn haalt het eruit, maar ziet dan dat het geen knikker was die Tomas heeft gevonden: het is een klein wezentje dat op een mens lijkt. Het wezentje blijkt een knikkelares te zijn, een wezen dat ervoor zorgt dat alle kinderen voldoende knikkers hebben om mee te spelen. Ze haalt knikkers weg bij de kinderen die er heel veel hebben, en geeft deze knikkers dan aan kinderen die er te weinig hebben. Doordat Tomas haar te grazen heeft genomen heeft ze haar been gebroken en kan ze haar werk niet meer doen. Nu is het aan Martijn en Khalid om haar taak over te nemen!

Ze geeft Martijn en Khalid de opdracht om eerst knikkers stelen van de kinderen die er te veel hebben, en ze daarna te verstoppen zodat kinderen met weinig knikkers ze vinden. Khalid vindt dit geen goed idee, hij wil helemaal niet stelen! Hij moet een manier vinden om toch aan knikkers te komen zonder dat hij ze steelt. Martijn krijgt er ook de kriebels van. Het zou namelijk betekenen dat ze moeten inbreken bij Maud, de knikkerkampioen op school en zijn aartsvijand in het knikkeren. Hij vindt haar maar eng. Maar hoe kunnen ze het anders aanpakken? De knikkers zullen er toch moeten komen, anders kunnen ze geen knikkers weggeven.

Verhaal
Het verhaal begint spannend, doordat Tomas bijna de knikkelares inslikt. De knikkelares heet Lola, en ze blijkt een pinnige tante te zijn die meteen eist dat de jongens haar werk overnemen. Het maakt haar niet uit hoe ze het oplossen, zolang ze het maar doen! Later ziet ze wel in dat het heel lastig voor Martijn en Khalid is. Toch moet het gebeuren, want als ze haar werk niet doet kan ze niet terug naar huis. Ze moet soms zelfs huilen, omdat ze bang is dat ze nooit meer naar huis zal gaan. Ze vindt het ook heel vervelend dat ze niet mee kan helpen, maar het enige wat ze kan doen is de jongens tips geven en hopen dat het ze lukt. Het blijft constant de vraag of het verhaal wel goed kan aflopen. Bijna alles gaat mis, en Tomas en Martijns zusje Marit blijven op de loer liggen omdat die zich afvragen waarom de twee vrienden zo vreemd en geheimzinnig doen.

De schrijfstijl is soms iets te uitleggerig, wat vervelend is om te lezen. De verhaallijn is echter goed genoeg om door te blijven lezen. Om het verhaal goed te laten aflopen moeten de jongens allebei een van hun ergste angsten overwinnen. Het laat zien dat mensen soms bereid zijn om dingen te doen die ze heel eng vinden, als ze maar inzien dat het de moeite waard is om het te proberen. Ook al lijkt het soms hopeloos, het is altijd goed om het toch te doen want je weet nooit zeker of het zal mislukken. Dat is een waardevolle les voor iedereen, of je nu jong of oud bent.

Conclusie
De knikkelares is een leuk boek, vooral nu de knikkertijd er weer aan komt. Het lost ook het eeuwige mysterie op van hoe iedereen toch altijd nog wat knikkers heeft om mee te spelen, al verliezen ze er nog zo veel. Het boek combineert de werkelijkheid heel leuk met fantasie. Of zou er echt zoiets bestaan als een knikkelares?

[product_page sku=”9789047705062″]


De knikkelares Boek omslag
De knikkelares

Kate McIntyre


9789047705062

Lemniscaat

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties